• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

4 начина за финансиране на вашия бизнес

Стартирането на собствен бизнес винаги е предизвикателство, независимо от индустрията, в която изберете да се развивате. Една от основните причини голяма част от компаниите да спират да съществуват едва година или две след основаването си, е липсата на финансиране на бизнеса. Добрата новина е, че днес пазарът е достатъчно развит, за да може да предложи на хората в нужда, множество начини за финансиране на бизнеса. Кой от тях ще изберете зависи изцяло от вашата конкретна ситуация и нужди. Статията по-долу цели да информира всеки нуждаещ се от допълнително финансиране какви са вариантите, от които може да се възползва, както и какво повече може да научи за тях.

Семейство и приятели

Да помолите семейство и приятели за финансиране на бизнеса си е често метод, до който се прибягва, когато хората не притежават лични спестявание, които да използват или  по някакви причини не искат или не могат да изтеглят кредит от финансова институция.

От една страна, ако се обърнете към познати за финансиране на бизнеса си, те могат да ви предложат по-добри условия в сравнение с тези на заемодателя, ако приемем, че ви заемат пари, а не просто ви ги подаряват. Така например, ако семейството ви има подобна финансова възможност, те биха били склонни да ви заемат 15 000 лв. безлихвено, което рядко може да се открие като условия, предлагани от банкови институции.

Това, което трябва да имате предвид, когато вземате заем от хора, които познавате обаче, е колко е вероятно вашият бизнес да се развие. Ако нямате паричния поток за погасяване на този вид личен заем, това може силно да навреди на личните ви отношенията. Затова се постарайте предварително да направите необходимите сметки и прогнози, за да сте сигурни, че бизнесът ви не го грози неуспех, въпреки направената инвестиция. Не жертвайте семейството и приятелите си заради една обречена кауза.

Лични спестявания

Може би най -лесният начин за финансиране на бизнеса е да използвате лични спестявания. Това често са пари, заделяни от редовния ви месечен доход, предназначени именно за инвестиране. Това е може би най-мъдрият, най-консервативният и най-сигурният начин да поставите основите на собствения си бизнес. Очевиден проблем при този вид финансиране обаче е, че сте ограничени от сумата, която сте спестили или потенциално можете да спестите.

Някои предприемачи дори вземат ипотекирането на домовете си, заделените си средства за след пенсиониране, или застрахователни полици и използват тези средства за управление на бизнеса си. Това е много рискована стратегия, тъй като в случай, че бизнесът ви се провали, вие за съжаление, ще загубите дома си, пенсионните си фондове и застраховката си.

Спестяването за стартиране или управление на бизнес е чудесна идея. Но нашият съвет тук е, преди да правите каквито и да било рисковани финансови решения, които биха имали такива големи последствия за вас и вашето семейство, потърсете помощта на финансов съветник, който ще ви помогне да планирате спестяванията си и ще изчисли риска вместо вас.

Инвеститори

Инвеститори са частни лица или група от ръководители, които инвестират в бизнес, обикновено чрез покупка на част от акциите му. Положителната страна при използването на инвеститори е, че те предлагат не само финансова помощ, а също така и опит, насоки и бизнес съвети за стартирането и развитието на вашата компания. Получаването на такава инвестиция обаче може да бъде много трудно, тъй като инвеститорът трябва да види потенциал за растеж и жизнеспособен бизнес план с разумна стратегия, което позволява на инвеститора да пресметне възможността и шансовете да възстанови инвестицията си и да вземе печалба от  съответната бизнес сделка.

Инвеститорите могат да бъдат добър вариант за финансиране на бизнеса ви, ако намерите такива, които могат да ви осигурят опит в индустрията и нужните контакти заедно със самото финансиране. Преди да започнете преговори по разделянето, структурирането и продажбата на капитал, трябва да наемете опитен адвокат, който да ви помогне да сключите най-добрата и изгодна за вас сделка.

Кредит

Банковите и кредитните институции осигуряват основния източник за финансиране на бизнеса. Проблемът с този източник на средства е, че банките обикновено изискват обезпечение и лихвеният процент често е висок. Въпреки това, всеки предприемач в един или друг момент от своята кариера ще се нуждае от помощта на финансовия кредит. Затова тук ще ви предложим алтернатива на добре познатите ни банкови кредити с високи лихви, скрити условия и дълъг период за одобрение.

Кредитът за стартиращ или развиващ се бизнес от TBI Bank предлага на българските предприемачи суми до 15 000 лв., от които можете да се възползвате на момента, без дори да се налага да посещавате банковия ни офис. Целият процес отнема едва няколко минути, а одобрението се случва на момента. Всичко, което трябва да направите, е да посетите нашия интернет сайт и да изберете сумата, която ще ви е необходима, както и периодът за погасяване на заема. След това попълнете личните си данни и допълнителната информация, изписана на екрана, и процесът ви по кандидатстване за кредит от TBI Bank приключва само след няколко стъпки. До няколко минути наш консултант ще се свърже с вас, за да ви уведоми, че сте одобрен за кредит, както и да потвърди още веднъж условията по него и предпочитания от вас начин за получаване средствата. Вие ще имате достъп до финалния вариант на договора си, затова използвайте тази възможност да прочетете вниманително всичко и, ако имате някакви въпроси, се свържете с нашите финансови консултанти, които са винаги на линия, за да отговорят на всички ваши въпроси. И така само след няколко бързи стъпки, вие вече разполагате с кредит за финансиране на бизнеса си!