• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

5 интересни дейности на открито, които може да правиш през април

Април месец е началото на пролетта, когато времето навън позволява разнообразни дейности на открито и тялото, зареждайки тялото със слънчеви лъчи, чист въздух и енергия. Ако си от приключенски настроените личности, вероятно вече търсиш идеи как да се насладиш пълноценно на по-топлия месец навън. Имаме няколко предложения за теб, които можеш да реализираш сам, с приятели или семейството и които ще разпалят авантюристичния ти дух. Ето ги и тях:

Рафтинг

Спускането в гумена лодка по течението на река е приключение, което ще ти донесе много емоции. Като групов спорт, рафтингът е подходящ за всички възрасти и ще ти даде възможност да се докоснеш до непознати усещания. Освен това той е идеален начин да се доближиш до природата и да се насладиш на нейната красота.

Април е перфектен месец за рафтинг, чийто сезон започва още през март и продължава чак до ноември. В България най-предпочитаните места за практикуването му са реките Струма, Искър и Арда. Лодките за рафтинг са безопасни и многокамерни, с различна вместимост, за да отговорят на нуждите на различните групи. Има лодки, побиращи от 1 човек до група от 12 души.

За да се насладиш пълноценно на този спорт, ти е необходима рафтинг екипировка, която включва неопренов костюм и боти, спасителна жилетка, яке, каска и гребло. Нещо повече, участниците в рафтинга могат сами да избират степента на изживяването под ръководството на опитен инструктор. Можеш да си закупиш сам тази екипировка или да я получиш на място преди спускането от фирмата организатор.

Полет с балон

Свободният и продължителен полет с балон е като балсам за душата и всеки човек над 6-годишна възраст може да се възползва от него. Благодарение на опитния пилот-инструктор, ти и твоите приятели (обикновено група до 6 души) ще се реете над земята в продължение на няколко километра и ще можете да разглеждате от птичи поглед красотата на природата под вас.

Такива полети с балон се предлагат целогодишно в цялата страна, така че със сигурност можеш да се възползваш от най-близкото до теб място, предоставящо това приключение. От значение за провеждането на полета са метеорологичните условия. Тъй като през април доброто време започва да се завръща без резки промени, този месец е идеален за практикуването на това уникално преживяване. Нещо повече, тогава всичко се раззеленява и ще можеш да се насладиш на свежите и наситени пролетни цветове.

Възрастови ограничения няма, но има ограничения за ръста. Децата трябва да са по-високи от 130 см, за да могат да наблюдават гледката извън ръба на коша, а височината на полета варира от метър над повърхността до няколкостотин метра височина в зависимост от атмосферните условия и рестрикциите във въздушното пространство. И все пак, ако всички правила са спазени, това е един от най-безопасните въздушни спортове, на които можеш да се порадваш със семейството и приятелите си.

Бънджи скокове

Освен че зареждат с адреналин, бънджи скоковете са и прекрасен начин да се пребориш със страха. Ако никога преди не си скачал с бънжди, най-добре е да започнеш със скок над вода, да не гледаш надолу при скока и да се хвърлиш в „неясното“ с главата надолу. Каската е задължителен елемент при скока, особено ако той се провежда от по-нестандартно място  като пещера, мост и др. Това преживяване действително е шок за ума и тялото и ако си любител на силните усещания и в ежедневието ти липсва нещо разтърсващо, можеш да пробваш да си го набавиш с бънджи скок.

За по-опитните в скоковете с бънджи или тези, които търсят повече адреналин,  се предлагат скокове с възможност краката да докоснат водата или дори потапяне до кръста във водата. Но тези варианти са по-добри за лятото, когато водата е топла.

Планинско катерене

Този вид спорт става все по-популярен у нас, въпреки че е екстремен и изисква добра физическа подготовка и издържливост. От друга страна той е начин да излезеш от скучното ежедневие, да натовариш мускулите докрай и да се освободиш от стреса в спокойната и красива природна обстановка сред приятели и опитни водачи.

Дори и да не си добре подготвен за трудни планински маршрути, има по-леки, които са добро начало за любители катерачи. Ползите от планинското катерене за много – заяква мускулите, подобрява имунитета, развива дробовете и насища организма с кислород от чистия планински въздух.

Април е много подходящ месец за практикуване на тази дейност, тъй като големите студове, резките промени на времето, рисковете от лавини и неблагоприятните атмосферни условия вече са отминали.

Историческа обиколка на забележителностите

Не търсиш адреналин, а нещо интересно, но по-спокойни на открито? Преоткрий България с една разходка из нейните забележителности. За целта си избери район и можеш да ползваш водач или сам да си бъдеш такъв.  Ако навън е слънчево и значително по-топло, тогава ще можеш да обходиш по-голям терен и така да си направиш и чудесна разходка.

У нас има много красиви и малко посещавани музеи, крепости, природни забележителности, археологични паркове, древни култови комплекти, архитектурно-исторически резервати и т.н., които ще обогатят знанията ти и ще те накарат да преоткриеш Българи по интересен и забавен начин.