• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

5 книги за пари и финанси, които всеки трябва да прочете

Човечеството купува и продава посредством паричните разменни знаци, които са използваме ежедневно. Не всеки обаче има задълбочен поглед върху произхода, предназначението и разумното управление на финансите. Мъдрото им стопанисване може да ни помогне много във всяко отношение, а дилетантският подход може да доведе до редица неприятности. Искате ли да задълбочите познанията си за финансите и управлението на парите? Днес има достъпни четива на пазара, в интернет и библиотеките, които могат да ви помогнат много в тази насока.

Тук ще откриете пет книги, в които можете да намерите ценни и полезни съвети в сферата на финансите. Не можем да обхванем всички учебни помагала и научни публикации  по темата, но ще спрем вниманието ви на няколко признати от обществеността творби. Те ще ви помогнат да ограничите тегленето на бързи кредити и да започнете да инвестирате в печеливши финансови инструменти, за да постигнете пълна финансова независимост.

1. „Богат татко, беден татко“ с автори Робърт Кийосаки и Шарън Лектър

Книгата се счита за много популярна сред финансовите среди и предприемачите. Авторите съветват читателите си да започнат първите си стъпки в бизнеса, докато още са на трудов договор и печелят месечната си заплата. Още преди да са напуснали редовната си работа, хората могат да инвестират в недвижимо имущество, бизнес или дори в авторска творба като например в писането на бестселър (както е направил авторът на книгата).

Една от по-известните цитати от книгата казва следното:

“Хората ходят на училище, за да се научат да работят и да печелят пари, но не научават как да накарат парите да работят за тях!”

Авторът има смели и непопулярни идеи, сред които и схващането, че притежаването на имот не е актив. Това в някой страни се потвърди по време на световната криза. Той насочва вниманието на читателя върху това как да управляват разходите си по примера на богатите и успешни инвеститори.

Книгата е световен бестселър и според мнозина е номер едно в областта на управлението на личните финанси.

2. “Мисли и забогатявай” от Наполеон Хил

Творбата се появява на бял свят преди по-малко от век – през 1937 г., като освен финансите книгата се фокусира и върху цялостното развитие на читателя. След фурора, предизвикан от издаването ѝ, тя се превръща в една от най-вдъхновяващите книги за времето си. Отпечатана е в милиони екземпляри и стотици хиляди се ползват от съветите ѝ, за да се отскубнат от депресивни състояния и докоснат успеха и просперитета.

Авторът насочва читателя към силата на мисленето или вярата в успеха, за да покаже как желаният резултат може да се постигне чрез промяна на ума. Авторът разкрива “тайни”, като това как можете да преодолеете кризата на страха и обезсърчението, за до постигнете успех.

3. “Умни пари” от Стойне Василев

За разлика от книгата на Наполеон Хил, тази книга има образователна насоченост и представлява своеобразен наръчник по лични финанси и инвестиране в България. Българите действително се нуждаят от по-специфично четиво, тъй като живеем в държава, която няма аналог по света, затова книгата на Стойне Василев си заслужава времето. Тя е подходяща за прохождащите в сферата на личните финанси и инвестициите, като предоставя важни съвети и напътствия.

Авторът до голяма степен ще разшири вашата финансова грамотност и обща култура в сферата на инвестициите. Това е първата стъпка към осъществяването на финансовите ви цели и към промяната в живот. От опита на богатата си професионална кариера авторът разкрива много стратегии и тактики от живота на милионерите, на които е бил съветник.

Може би сте забелязали, че банковите депозити вече не носят никаква доходност. Ако сте решили да вложите парите си в ниша с по-висока възвръщаемост, книгата ви предоставя много съвети къде и как да направите това. В нея ще получите и достъп до затворена фейсбук група, в която можете да задавате въпроси както към други читатели, така и към автора.

4. “Интелигентният инвеститор” от Бенджамин Греъм

Тази книга за финанси и инвестиции е с над 560 страници с ценни съвети от човек, който има славата на топ инвестиционен съветник за миналия век – Бенджамин Греъм. Тя излиза от печат малко след края на Втората световна война, предоставяйки на инвеститорите идеята за дългосрочни инвестиции. Благодарение на тази теория книгата печели авторитет сред играчите на борсовата търговия. Книгата ще ви помогне да схванете разликите между обикновената финансова спекулация и инвестирането.

Тя съдържа и много съвети за това как инвеститорите могат да тълкуват явления, като инфлация и колебания на пазарните цени, как да печелят от инвестиране в ценни книжа, акции, инвестиционни фондове и други борсови инструменти за търговия. Авторът предоставя няколко програми, които читателите да следват в зависимост от темперамента си – от песимистично настроените до оптимистите, склонни към висок риск.

5. “Финансова свобода” от Грант Сабатиер

Мотото на тази книга е: “Парите са неограничени. Времето не е. Станете финансово независими, колкото е възможно по-скоро!” През 2010 г. 24-годишният Грант Сабатиер бил само с 2.26 долара в банката. След пет години вече притежавал бизнес на стойност над 1,25 милиона долара, в резултат на което бил наречен “хилядагодишният милионер”. Тридесетгодишният Грант достигнал финансовата си независимост преди много от своите връстници.

В книгата си той споделя виждането си, че общоприетите принципи за парите, работата и пенсионирането са неправилни или твърде остарели. Книгата “Финансова свобода” е ръководство как да спечелите повече пари за по-малко време, за да имате повече свободно време, след като ги спечелите. Според автора не бива да се осланяме на традиционната теория за редовна работа, ниска заплата и пенсиониране на 65 години. Грант предлага друго решение в своята книга, което ще ви позволи да живеете живота, който искате.

За всички, които търсят пътя към финансовите успехи, тези книги ще разширят финансовата ви култура дотолкова, че да вземате адекватни и печеливши решения. Желаем ви успех!