• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

5 курса, на които си заслужава да се запишeш

Все повече хора се стремят да са в крак със съвременните изисквания в работата, ежедневието и стила на живот, затова придобиването на нови умения и повишаването на квалификацията е повече от необходимост… поне за тези, които желаят да се развиват успешно.

Сред най-популярните и достъпни начини за тази цел е преминаването на различни курсове, които  ти помагат не само да придобиеш нови знания и умения, но и да получиш сертификат/диплома или друго свидетелство за преминалото обучение.

Днес човек може да се запише на почти всякакви курсове – от роботика, парапланеризъм, Forex търговия до такива за личностно развитие, здравословно хранене, психология, та дори ноктопластика, педикюр и козметика. Дори да имаш по-специфични предпочитания и вкусове, можеш да откриеш нещо за да развиеш уменията си в сферата, която те вълнува. Вълнуващото обаче невинаги е полезно. И ако бюджетът ти е ограничен, по-добре да инвестираш в курсове, които наистина да допринесат за твоето развитие в живота. Ето няколко курса, които могат да ти бъдат полезни:

Курс за повишаване на квалификацията

Животът е много динамичен и всичко се развива в рамките на дни, ако не и на часове. За да бъдеш конкурентноспособен и да запазиш експертизата си в своята област, трябва постоянно да освежаваш знанията си и да си наясно с промените в твоята професионална сфера. Затова е важно от време на време да сверяваш знанията си и да ги надграждаш. Много фирми предлагат подобни курсове на своите служители, но дори твоята компания да не поеме разходите по тях, си струва да се замислиш какъв курс за повишаване на квалификацията си можеш да преминеш.

Шофьорски курс

Шофьорските курсове ти дават свобода на движение и по-големи професионални възможности. Вероятно си забелязал, че в доста от обявите за работа като условие е посочено наличието на шофьорска книжка. Дори професионалната ти сфера да не е свързана с логистика и транспортиране, умението да шофираш е ценно и със сигурност ще ти влезе в употреба многократно в живота.

Компютърни курсове

Компютърните умения са задължителни за всички офис служители, а в много случаи и не само за тях. Компютърните курсове могат да бъдат с най-различна насоченост, което ти позволява да избираш такива, които ще са ти най-полезни в работата. Това може да е курс по компютърна грамотност, курс как се работи ефективно с Word и Excel, както и по-специфични и тясно профилирани курсове, като графичен дизайн, SEO оптимизация на сайтове, AutoCAD,  и други.

Сертификатите от подобни курсове ще са от огромно предимство при кандидатстване за работа спрямо останалите кандидати, които не са минали такива курсове.

Бизнес курсове

Ако желаеш да се захванеш със собствен бизнес, можеш да придобиеш необходимите знания и умения чрез практични обучителни програми в много бизнес направления. Тези курсове обикновено са гъвкави, включват съвременните технологии и нововъведенията и се ръководят от хора, които вече са развили свой собствен успешен онлайн или офлайн бизнес.

Бизнес курсовете могат да са насочени и към подобряване на представянето ти при явяване на интервю за работа или да ти посочат специфични инструменти, които да са ти в помощ при развиването на собствен бизнес.

Курс по фотография

С увеличаването на популярността на социалните мрежи фотографските умения станаха все по-търсени и съответно започнаха да се предлагат повече курсове на тази тематика. Ако фотографията вече ти е хоби, би могъл да доразвиеш уменията си, като научиш „тънкостите на занаята“ с един такъв курс. Така не само ще можеш да снимаш себе си и околните, когато имаш вдъхновение, но в бъдеще можеш да превърнеш хобито си в професия.

Освен това чрез фотографските курсове ще придобиеш и повече знания за цветовете, местоположението на обектите и ще развиеш естетическата си гледна точка, което може да ти помогне дори в нещо толкова тривиално като оформяне на презентация, пост в социална мрежа или дори CV-то ти.