• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

5-те най-големи мита за това какво е да си предприемач

Поне половината от всички нови стартиращи компании се провалят в рамките на пет години, според голям брой статистики. Много от останалите 50 процента, обаче в крайна сметка също се фалират. Това е горчивата, но напълно реална истина за това какво е да започнеш собствен бизнес. Затова бъдете подготвени за много безсънни нощи, тежки решения и нови непонятни нива на стрес. За съжаление, да бъдеш предприемач далеч не е това, което виждаме по филмите. И тъй като знаем, че голяма част от хората имат понякога доста нереалистични очаквания за живота на предприемача, днес ще развенчаем някои от най-популярните митове, които всички сме чували.

1. Човек се ражда предприемач

Много хора предполагат, че предприемачите се раждат по този начин – и че само хора, които имат определени качества, могат да бъдат предприемачи. Истината обаче е, че почти всеки може да започне свой бизнес още днес, ако е готов да научи необходимите умения. Вярно е, че някои хора може да се приспособяват към изискванията на ролята по-бързо, но няма правило, според което само определени типове хора могат да основават компании. Предприемачите могат да бъдат общителни екстроверти или тихи интроверти; те може да са по-добри в това да мислят за по-голямата картина или пък да бъдат по-фокусирани върху детайлите на изпълнението на една идея. В крайна сметка Предприемачеството е много повече от вродено качество, но е умение, което се учи с години.

2. Трябва да си изключително креативен и иновативен, за да започнеш свой бизнес

Предприемачеството не винаги зависи от иновативността и креативността на човек. Има разлика между това да си иноватор и предприемач. Иноваторът е създател, чиято цел е да прави революционни подобрения в света около себе си. Предприемач е някой, който предприема действия за изграждане на свой бизнес. Човек, който превръща идеите на иноватора в продукти или услуги и ги продава на клиенти. Иноваторът е мислител. Предприемачът е изпълнител, който кара нещата да се случват.

Никола Тесла и Томас Едисън са едни добри примери. Тесла създаде ярки иновации, но така и не намери клиент за тях. От друга страна, Едисън създаде много полезни иновации за света и притежава над хиляда патента. Той също така намери начин да комерсиализира своите изобретения.

3. Предприемачите трябва да вършат всичко сами

Много предприемачи се заемат с основаването на свой бизнес, мислейки си, че трябва да правят всичко сами. Че трябва да знаят всичко що се отнася до финанси, право, управление на хора, производство и какво ли още не. Това обаче само ще доведе до изключителен стрес и претоварване от ваша страна. Събирането на правилния екип и неговото обучението, както и умението за делегиране на задачи е от решаващо значение. Екипът, с който изберете да работите, е също толкова важен, колкото и самата бизнес идея, която се опитвате да реализирате. Грешният екип може да провали вашия бизнес, докато правилният екип ще го изведе до нови висоти.

4. Предприемачеството ви гарантира свобода и много свободно време

Това може би е един от митовете, които чуваме най-често щом става дума за започване на собствен бизнес. Привлекателността на идеята човек да избяга от традиционната 40-часова работна седмица прави перспективата за започване на собствен бизнес изключително съблазнителна. Това е породено от множество нереалистично предадени истории за предприемачи, за които четем и слушаме ежедневно.

Това, което много хора откриват е, че докато оставят зад гърба си стария график и творческите си ограничения, те ги заменят с нови изисквания. Разбира се, в някои отношения ще има повече свобода, но предприемачеството често изисква големи жертви. То може да погълне всяка част от личния ви живот. И ако стандартната ви работа приключва в 6 часа всяка вечер, то когато сте предприемач, нямате конкретно работно време. Това означава, че трябва да се подготвите за дълги уикенди и ранно ставане.

5. Всички успешни предприемачи са основали компаниите си, докато са млади

Вярно е, че медиите от години се опитват да ни продадат образа на младия човек, който напуска гимназия или университе и основава компанията си в гаража на родителите си. Но реалността далеч не е такава. Ако този сценарии е проработил за хора като Стийв Джобс, то не е задължително всички да вървят по неговите стъпки.

Истината е съвсем друга. Всъщност голяма част от успешните предприемачи постигат своя успех много по-късно в живота си. Според известни публикации например средната възраст на предприемачите в Съединените щати е 40! Едни от най-известните и успешни компании в света като Twitter, Intel, HTC  и много други са всъщност създадени от хора на над 30 години. Други статистики сочат, пък че е по-вероятно да постигнете успех и да избегнет провал, ако започнете свой бизнес по-късно в живота, отколкото, ако го направите докато сте на 20 години. Така ще можете да използвате натрупания си опит и контакти, придобити от годините прекарани работейки за някой друг. Въпреки че може да изглежда, че предприемачеството е игра на млад човек, в действителност никога не е твърде късно да започнете.

Няколко думи за финал

Ако вие сте един от тези хора, които желаят да поемат съдбата си в свои ръце, да поемат риска и да станат успешни предприемачи, ние сме насреща, за да ви помогнем да финансирате начинанието си. Кандидатствайте още днес за нашия онлайн кредит и превърнете идеята си в успешен бизнес! Имате право да изтеглите кредит на сума от 15 000 лв. от удобството вашия дом като срокът за погасяване е до 60 месеца. Без нужда от поръчител, обезщетение или сложна и дълга документация. С нашите кредити вие печелите време да се концентрирате, върху това, което наистина има значение – развитието на своя бизнес.