• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

7 финансови решения, за които никога няма да съжаляваш

Парите трудно идват и лесно си отиват. Колко пъти си харчил за неща, за които после съжаляваш? Ако инвестицията не е голяма, то и да са отишли парите за нещо ненужно, лесно се прежалват. И все пак човек трябва да следи за какво харчи изкараните си с труд и пот средства, за да се наслаждава максимално на придобивките си и емоциите, които носят.

Взимането на финансови решения е нещо съвсем нормално и необходимо. И ако не си се замислял досега какви са твоите и колко са „правилни“, ти предлагаме няколко идеи за разпределяне на парите ти, от които можеш само да спечелиш.

Допълнително пенсионно осигуряване 

Човек е така устроен, че винаги гледа напред и търси сигурност.  Във времената, в които живеем, финансовото спокойствие в пенсионна възраст е трудно постижимо, ако човек разчита само на пенсия. Ето защо е добра идея е още от рано да заделяш сума за допълнително пенсионно осигуряване, което да ти осигури по-спокойни старини.

Допълнително здравно осигуряване

Допълнителното здравно осигуряване на много места е предоставено на служители от техния работодател напълно безплатно. Не са малко фирмите/компаниите, които обаче не предлагат подобна социална придобивка на своите служители. Ако спадаш към втората група, не се колебай да инвестираш някаква сума на месечна/годишна база за допълнително здравно осигуряване, което ще покрие много здравни проблеми, изследвания и т.н и ще облекчи бюджета ти в дълготраен план.

Навременно плащане на кредитни задължения 

Без значение дали изплащаш ипотека, имаш потребителски кредити или кредитна карта, навременното плащане на кредита ще ти осигури спокойствие и правилно бюджетиране. Не е тайна, че при закъснение на вноските по задълженията ти, се трупат лихви, които в даден момент могат сериозно да натоварят бюджета ти.

Редовно плащане на битови сметки и данъци 

Ако неглижираш битовите си сметки, не само че подлежиш на наказателна отговорност, но не е изключено да останеш без ток, вода или парно.  Задълженията няма да намалеят, ако спреш да ги плащаш, а и воденето на дела е неприятно, трудоемко, изисква време и средства.

Купуване на собствено жилище 

Собственото жилище ти дава свободата, която никога няма да имаш под наем или докато живееш с родителите си. Все пак и ти (ще) имаш семейство и е хубаво да не се съобразяваш с никого и нищо.
Днес не е никак лесно и евтино да си купиш жилище, но пък инвестицията накрая си заслужава!

Детска спестовна сметка 

В чужбина е често срещана практика родителите да откриват фонд за колежа на своите деца още с раждането им. Обучението у нас не е толкова скъпо, но пък животът като цяло може да е по-лесен за теб и твоето дете/деца, ако навреме си помислил за тях и си заделил сума в спестовна сметка. С годините ще се натрупа сума, която ще помогне на наследниците ти след тяхното пълнолетие, когато ще са изправени пред по-сериозни житейски избори.

Депозит 

Ако имаш спестявания, не се чуди къде да ги скриеш и да събират прах. Депозирай ги и не само ще ти е по-спокойно, че са на сигурно място, а допълнително можеш да печелиш от тях, ако си избрал банка с високи лихвени проценти за депозити