• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Дизел или бензин

Въпросът  „дизел или бензин” е винаги налице, когато избираме кола. Спорът, около това кой двигател е по-добър и кое гориво е по-изгодно, винаги започва при колебания в цените на горивата или на колите. Ако се замислим, ще установим, че и двете – и двоумението, и спора, са в резултат на недостатъчната популярност на основните характеристики на двата типа кола, които е добре да различаваме.

По какво можем основно да сравним дизеловата и бензиновата кола

  • По мощност на двигателя
  • По скорост на движение
  • По скорост на ускорение
  • По тегло
  • По условия на експлоатация
  • По разходи

Предимства на дизеловия двигател

Съвременните модели позволяват да се харчи все по-малко дизелово гориво и да се постигат все по-добри скорости за този тип кола. Дизеловият двигател е издържлив. Негово предимство е, че той загрява по-малко и може да се използва по-интензивно при дълга езда. Наред с тези параметри, ще добавим и негативите му, а именно по-трудно запалване  на колата  през зимата. При температури под  – 25 градуса по целзий, колата практически трудно пали и не може да се разчита на нея. Експлотацията на колата налага по-честа смяна на маслените филтри. Дизеловата кола, има един основен недостатък.  Тя  е с  по-капризен  двигател  и  често,  ако се наложи по-сложен негов ремонт, се препоръчва пълната му смяна.

Предимства на бензиновия двигател

Той е по-мощен и благодарение на него автомобилът набира по-бързо скорост. Бензиновата кола е по-лека, по-скоростна и по-бърза. Бензиновият двигател  по-често загрява, при натоварен трафик и тази му особеност трябва да бъде отчетена при положение, че колата би се движила в градски условия. Преди да вземем решение коя кола да закупим, е добре, да направим анализ на разходите за покупка в краткосрочен и дългосрочен план, като отчетем разходите за покупка, разходите за ремонт, разходите за експлоатация и разходите за гориво.

По принцип, ако имаме дизелова и бензинова кола от един клас и вече сме сравнили качествата им съобразно нашите пътни нужди: къде ще караме, с каква скорост искаме да се придвижваме, кога ще караме и т.н., ще установим, че дизеловите коли са малко по-скъпи. В хода на експлоатацията им, често ремонтите им са също малко  по-скъпи от бензиновите, поради по-скъпите им части. Остава да преценим дали разходите за гориво са ни по-изгодни. Цените на бензина и на дизела понякога са почти еднакви, като все пак правилото е, че дизел горивото е с няколко стотинки по-скъпо. Остава да отчетем колко харчи една кола на дизел и една кола на бензин. По принцип, ако сравним един дизелов с един бензинов двигател със сходни характеристики ще установим, че дизеловият двигател харчи минимун с 2 до 3 л. по-малко на 100 км. Понякога тази стойност достига до 5 л. на 100 км. Или с други думи, във времето дизеловата кола ще доведе до значителна икономия от разходи за гориво. Благодарение на тази си особеност, тя може да се окаже относително по-изгодна във времето. Или с други думи, дизеловата кола в дългосрочен план може да се окаже икономически по-изгодна. Към тези харектерни черти на двата типа коли ще добавим, че поради това, че е по-малко оборотен, дизеловият двигател се експлоатира относително по-дълго.

Екологичната страна на нещата

От екологична гледна точка предимствата на дизеловата кола започват да бледнеят. Еколозите предпочитат бензиновите коли, тъй като се счита, че те отделят по-малко вредни газове в атмосферата. Вероятно това е мит, тъй като сега се поставят катализатори и на бензиновите, и на дизеловите коли, което значително намалява влиянието на вредните газове и прави експлотирането на колите по-малък „враг” на природата. И все пак, при вземане на нашето решение, трябва да го имаме предвид.

Дизеловата кола, като правило е по-тежка, поради по-тежкия двигател. Тя е малко по-трудно управляема и по-голяма, като размер. Набира скорост по-бавно и е по-малко реактивна. По-лесно се поддържа бензинова кола.

За да решите коя кола ще закупите и използвате, тези щрихи едва ли ще са достатъчни и все пак те са базови при вземане на решение. Ако приемете съвет на специалст, то най-добре е да прецените съответните особености към съответно избраната кола. Помнете освен своите характеристики, тя има и характеристики, които трябва да отговорят на вашите нужди. Не се страхувайте, първо да си представите мечтаната от вас кола; пътя, който искате да изминете с нея и конкретно, и абстрактно; да си отговорите на въпроса за какво ще я ползвате и колко често. Споделете размислите си с продавача и едва тогава, започнете да подбирате.

Продавачите на коли твърдят, че вече до такава степен има препокритие на безниновите и дизеловите автомобили, че е въпрос на личен избор дали ще купим бензинова или дизелова кола. Някои от тях твърдят, че понякога почти няма разлика в основните храктеристики на двата типа коли и, че спорът дизел или бензин отдавна е прикрлючил.

В крайна сметка може би единствената по-съществена разлика между двата типа автомобила е кой е по-изгоден, като гориво. Тук, недвусмислено ще спечели, дизеловият автомобил. Но не трябва да забравяме, че с времето неговият двигател започва да гори повече, като е възможно горенето да се покачи значително.

Обобщавайки казаното дотук, можем да заключим, че когато избираме кола трябва да избираме не просто дизелова или бензинова кола, а да избираме нашата кола, онази, която ние ще можем да управляваме най-добре, ще поддържаме най-лесно и ще караме с най-голямо удоволствие. Преди да си кажем, лек път, нека направим най-мечтания си избор.