• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Довършителни дейности по къща или апартамент – някои идеи и техните цени

В този така конкурентен пазар на недвижими имоти, особено в България, е цяло щастие, когато успеете да купите мечтания нов апартамент. Това неминуемо е една голяма инвестиция, която ще промени живота ви, но и която тепърва ще започне да създава допълнителни задължения и разходи на домакинството ви. Това е така, защото за съжаление дори новопостроените апартаменти се нуждаят от довършителни дейности и обзавеждане, за които ще сте отоговорни вие, а не компанията, която извършва строителстово. Как да се справите с тези довършителни дейности и как да създадете идеалното за вас жилище, както и какви са цените на съответните услуги – това ще ви разкажем малко по-долу, така че приятно четене.

От какво зависи цената за довършване на новопостроен апартамент?

Цената за завършване на един новопостроен апартамент зависи от редица фактори като например площта на жилището, избраните материали, мащаба на подобренията, които искате да извършите, както и това дали ще изникнат някакви пречки пред осъществяването на плановете ви. Според стаята, която се нуждае от довършителни дейности, бюджетът ви също вероятно ще варира. Банята и кухнята струват много повече за довършване и обзавеждане, отколкото спалнята например. Също така, ако живеете в голям град, нуждите ви, както и цените за услугите ще бъдат много по-високи от тези в малките градове и селата.

Преди да преминете към реновирането на апартамента има някои неща, за които трябва да се погрижите. Задължително преди да направите някои големи промени като остъкляване  на тераса, събаряне на стени и други, вие трябва да получите съгласието на съседите си. Дори и, ако промените не са толкова значители и по закон нямате нужда от тяхното одобрение, винаги е добра да идея да се посъветвате с жителите на кооперацията и да чуете тяхното мнение и настроение. Все пак това са хората, с които ще съжителствате следващите дълги години. Не искате да влошите отношенията си още от самото начало.

Някои идеи за довършителни дейности на апартамент

Поставяне на нов под

Едва ли друга промяна може така лесно и успешно да промени усещането в един апартамент и да го превърне в един уютен дом.  Когато купите апартамента, подът ще бъде просто бетон. Тук вие може да изберете дали да заложите на паркет и теракот. Преди да преминете към настилката можете да поставите подово отопление, което ще поддържа пода и съответно целия апартамент топъл през студените зимни месеци. Обикновено поставянето на теракот или ламиниран паркет е доста по-евтино от поставянето на естествен паркет. Цената на квадратем метър ламиниран паркет е около 15-25 лв., като естествено, има и по-скъпи и по-евтини модели, а за същата площ за естествен паркет трябва да заделите около 100 лв. Преди да поставите обаче, която и да е подова настилка, имайте предвид всички кабели и контакти, за които трябва да отделите място, особено в кухнята например, където има голям брой електрически уреди.

Разрушаване на стени

Не трябва да се страхувате от събарянето на стени. Това е един страхотен начин да създадете отворено пространство и да разширите помещението. Освен това при купуване на нов апартамент ще забележите, че пространството често не е утилизирано по най-добрия и удачен начин. Така че най-вероятно ще ви се наложи да променяте размера на някои стаи или предназначението на други. Обикновено събарянето на повечето стени в апартамента, не би повлияло на конструкцията, но разбира се, за да сте сигурни, повикайте архитект, който да ви консултира и да помогне за осъществяването на вашата идея. За къртене на стени, цените започват от около 30 лв. за квадратен метър.

Обзавеждане на банята

Един от най-големите въпроси, щом се стигне до довършителните дейности в една баня, е дали да се инсталира вана или душ кабина. Тук трябва да сте много наясно с нуждите и желанията си, тъй като смяната им един ден е много сложна, скъпа и трудна за реализация. Ако например имате малки деца или планирате на имате, то тогава може би ваната ще е по-добрият избор за вас. Тук също роля ще играе и цената на двата варианта. Можете да намерите хубава душ кабина за 250 лв, докато цената на ваната започва от около 350 лв за най-базовите модели и стига до няколко хиляди лева.

Заложете на отворената кухня

Някои нови апаратаменти, за съжаление, продължават да се придържат към старите практики за създаване на малка и затворена кухня. Днес хората предпочитат точно обратното – отворено пространство, което е част от хола или трапезарията. Така когато готвите и имате гости вие можете да сте част от компанията, докато довършвате салатата например. Или когато имате малки деца е много удобно да имате възможността да готвите в кухнята, докато също така наглеждате малките, за да не направят някоя беля. След като се отвори кухнята, ще видите, че тя много бързо ще се превърне в центъра на апартамента ви и мястото, където всички се събират и прекарват най-много  време. Това, разбира се, означава, че трябва да заделите и по-голям бюджет за довършване на кунята, но повярвайте ни, ще си заслужава.

Инсталиране на мансардни прозорци

Мансардните прозорци не са само романтична идея, излязла от филми и песни. Те са изключително практичен начин за внасяне на повече естествена светлина в апартамента или къщата, особено когато са разположени в тесни пространства между други сгради или дървета, които правят сянка на останалите прозорци. Това, разбира се, зависи на кой етаж живеете в жилищната кооперация. Мансардните прозорци са страхотни за малки стаи и помещения. Цените на самите прозорци варират от 150лв до 700лв в зависимост от материала, дебелината на стъклото, начина на отваряне и много други фактори.