• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Електрически автомобили: цени и особености

Днес все повече се говори за навлизането на съвременните електрически автомобили и за замяната на старите возила, задвижвани от двигатели с вътрешно горене. Увеличаващото се глобално затопляне на климата принуди хората да вземат радикални мерки за намаляване на вредните емисии. Тъй като значителна част от вредните газове се отделят от двигателите с вътрешно горене, стана наложително да се предприемат мерки за разработването на нови мотори, които не отделят емисии.

В момента техническата мисъл е достигнала до разработването на мощни електрически батерии, които захранват луксозни автомобили. Дори критиците на електрически двигатели вече сериозно трябва да се замислят при вида на новите модификации, които не само не отстъпват на предшествениците си, но и започват решително да ги превъзхождат.

Защо електрически автомобили?

Те са безшумни и намаляват градския шум. Шумът от двигателите по пътищата увеличава не само дискомфорта, но и нивата на стрес в човешкия организъм. Нормалното ниво на шум за човека е по-ниско от това, което движението създава в големите градове. За сравнение вижте естествените звуци в природата.

Друго предимство е липсата на въглеродни окиси и изобщо на ауспух в дизайна на електромобила. В автомобилостроенето вече се използват нов вид въглеродни сплави за направата на олекотено купе. Това дава възможност електрическият двигател по-бързо да развива необходимата скорост и да запази енергията си за по-дълго време.

Пестенето на природни ресурси също е причина за предпочитането на електрическо задвижване на транспортните средства. Новите модели на Тесла могат да преминават до 520 км с едно зареждане. Помислете колко пари бихте спестили, ако вашата Хонда гори 7/100 и трябва да пътувате 1000 км. Освен разходите за гориво, включете и разходите за масло, филтри, ремонт на двигателя и по-високия годишен данък.

Тези и други предимства се сред най-важните причини поетапно да се преминава към производството на електромобили. Въпреки техните предимства, цените им все още представляват пречка, която кара много хора да продължат със старите си автомобили. Нека направим преглед на електрически автомобили цени и характеристики, които се предлагат по света и в България.

Китайски електрически автомобили: цени

Китай произвежда всичко в пъти по-евтино от другите големи икономики. Днес най-продаваната (повече от модела Тесла) кола електромобил, чиято цена би ви накарала сериозно да се замислите, е на Wuling Hongguang Mini EV. Вероятно не сте чували за тази компания, но тя е продала повече електромобили от Тесла. Цената на малка нова кола е само 4000 евро. Купето е малко, а конските сили са 27. Продава се с два вида батерии, при което по-малката батерия дава възможност на автомобила да измине 120 км на зареждане, докато по-голямата 170 км.

Тези електрически автомобили, цената на които може да сравните с цените на возилата втора употреба, заслужават да им се обърне внимание. Това можете да направите на YouTube канала ElectroHeads, където моделът е представен на световната аудитория в най-големи подробности.

Китай създаде кросоувъра Hongqi E-HS9, наречен на тяхната версия Ролс-ройс поради огромната си външна прилика с гиганта. Моделът е задвижван от електрически двигатели по един на всяка колесна ос и достига мощност от 551 к.с при разширения модел. За приликите на китайския луксозен автомобил с британската версия на Ролс-ройса допринася и участието на бившия дизайнер на британския гигант Джайлс Тейлър. Цената на луксозното возило за износ в Норвегия е малко под 57 000 евро, а по-модернизираната версия достига до 78 600 евро.

Електрически автомобили в България: цени на марки и модели

В България електромобилите навлизат с все по-високи темпове. Тесла има едноименна автокъща във Варна, като асортиментът на модели не е никак малък. Предлагат се електрически автомобили втора ръка, цените на които може да разгледате в уебсайта на автокъщата. За ваше улеснение ще споменем, че от известната марка не са много офертите, които падат под 100 000 лв.

Тесла разработи мощни електрически двигатели, които са с невероятните 700 конски сили и преминават разстояния от над 400 км с едно зареждане. При новите електрически автомобили можете да срещнете цени и над 200 000 лв, докато сред най-евтините предложения за Тесла втора ръка е моделът s p85. Освен електромобилите си Тесла предлага и хибриди, които се задвижват от два двигателя. При тези автомобили разходът на гориво спада значително до 1/100, а цените на хибридите втора употреба са значително по-достъпни.

Ето и някои други предложения за електромобили цени и модели:

  • В страната ни една от най-предлаганите коли с електрически или хибриден двигател е на BMW i3. Моделът се предлага на цени от 25 000 – 35 000 лв. Същият модел с хибридна система на задвижване втора ръка от 2014 г., е на цена 27 900 лв.
  • Южнокорейският Hyundai Ioniq 28 kw/h, 120 к.с., произведен 2018 г., се предлага на цена от 39 000 лв.
  • Любителите на Honda не биха намерили чист електрически двигател освен модела от 2020 г. – Honda electric 35.5 (за 65 000 лв), но за сметка на това хибридните им автомобили са широко разпространени и са на цени от 6000 – 15000 лв за втора употреба.
  • Ситроен С1 е електромобил (от 2009 г.) на сравнително достъпната цена от 9900лв. Мощността на двигателя е 35 к.с., а пробегът му струва 2 лв на 100 км.
  • Honda civic 1.3 хибрид от 2007 г. е предназначена за хората с по-малък бюджет. Тя се предлага за цени от 3000 – 5500 лв.

Все пак е добре да проучите подробно пазара на електромобили с цени и характеристики на возилата. Не забравяйте, че търговците на втора употреба автомобили често може да намалят първоначално обявените цени. Успех и безаварийно шофиране!