• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Финансовите принципи, които да предадеш на децата си

Богатството е нещо, което изисква време, постоянство и търпение. Забогатяването е начин на мислене, култура и редица от принципи, уроци и (не)писани правила.

В една от своите книги – „Тайните, на които милионерите учат децата си“ – успешният предприемач и милионер Стив Сиболд (Steve Siebold) се е фокусирал върху темата за финансовото възпитание на подрастващите, синтезирайки изводи от над 1200 интервюта на милионери, направени в период от 30 години.

Ето и някои от полезни и  интересни съвети, които той е представил и които можеш да предадеш на своето дете:

1. Успехът не е безплатен

Забогатяването не се случва за една вечер (освен ако не спечелиш от лотарията). То изисква много упорит труд, търпение и дори жертви.

2. Забогатей като решаваш проблеми 

Успелите хора са успели, именно защото са предложили на света нещо, от което има нужда или решава проблем.

3. Вярвай, че ще успееш

За да те забележат и да пробиеш на пазара с някоя идея, продукт или услуга, трябва да си вярваш. Самоувереността е сред най-силната мотивация, човек да върви напред. Също така да си поставя високи цели и да покрива вече създадените от него очаквания.

4. Заобиколи се с успешни хора

Средата е определяща затова как ще се развиваш. Ако хората край теб са успели и мотивирани, това ще ти помогне много да постигаш целите си и да си поставяш нови.

5. Обичай работата си 

Страстта също е двигател за успех. Хората, които наистина обичат работата си, ѝ се посвещават изцяло и трупат плодовете на своя труд.

6. Инвестирай

Парите няма да се умножат, ако събират прах, скрити на някое място. Те обичат движението и инвестициите с премерен риск водят до големи резултати.

7. Харчи разумно

За да натрупаш капитал, трябва да умееш да управляваш разходите си. Разумното харчене е много важно, ако искаш финансов просперитет.

8. Заслужаваш най-доброто 

Когато от малко учиш детето си, че заслужава най-доброто, го възпитаваш и да се бори за него. То расте с ясната представа, че винаги може да подобри живота и състоянието си и че това зависи от него.

9.  Парите и възможностите нямат лимит

Успелите хора не се задоволяват с оптималното. За тях винаги има още полета за изява и възможности за развитие и това им позволява да разширяват бизнеса си без да си поставят граници.

10.  Богатството дава свобода 

Парите отварят безброй врати! Можеш да пребориш на едната си ръка нещата, които не могат да се купят. Затова и успелите и богати хора разполагат с много повече свобода от останалите.