• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Финансовите самозаблуди, които хората си повтарят

Не обичаме много да говорим за пари, но когато го правим – често лъжем и другите, и себе си. Искаме да печелим повече и  да имаме куп неща, но реалността е различна и е по-лесно да споделяме фантазиите си. Проблемът е, че понякога се потапяме дълбоко в тях и започваме да им вярваме и тези финансови самозаблуди могат да объркат живота ни. Някое от следните твърдения звучи ли ти познато?

Имам достатъчно време да спестя пари 

Спестяването на пари е далеч по-трудно от харченето им. И тъй като никой не иска да се ограничава в името на това да си осигури някой лев за бъдещето, неведнъж си си казвал, че имаш достатъчно време да заделяш средства и сега трябва да живееш на максимум.
Подобни мисли се въртят най-често в главата на 20 и 30-годишните. Уви, както казват, времето е пари и с годините, ще се убедиш, че тази „философия“ да живееш „на макс“ не е в твоя полза. Отговорностите и разходите с годините растат и спестяването става още по-трудно.

Съвет: Не се самозалъгвай, започни максимално рано да заделяш дори малки суми. Това е здравословен финансов навик, който ще ти се отплати. 

Никога няма да се пенсионирам 

Мнозина гледат на пенсионирането като на нещо далечно в бъдещето и това ги успокоява. Все пак, докато човек работи, той усеща сигурност, че ще изкарва пари за нуждите си.

Истината е, че няма как да предвидиш обстоятелствата в живота си отсега и дори да се надяваш да работиш дълги години занапред и да не взимаш мерки за финансовото си състояние, можеш да бъдеш неприятно изненадан. Няма нищо сигурно в този живот и по-добре да си подготвен.

Съвет: Работи и пази здравето си, но не разчитай на 100%, че работата ти е сигурна и ще ти носи средства десетилетия напред. По-добре започни да заделяш по нещо отсега, за да не останеш неприятно изненадан. Избери депозит или спестовна сметка за своите спестявания, където те ще са на сигурно място и ще ти носят доходност. 

Мога да си го позволя 

Хората сме майстори на рационализирането. Без значение за какво харчим парите си – нова скъпа кола, поредния чифт маркови обувки и облекла – ние винаги намираме причина да оправдаем покупката си.

Харченето на пари може да те кара да се чувстваш добре до един момент, но после осъзнаваш колко зле се отразява на бюджета ти и си даваш сметка, че си могъл да дадеш тези пари за нещо по-смислено.

Съвет: Преди да си купиш нещо, което вярваш, че можеш да си позволиш и на мига емоционално си казваш „струва си“, си задай следните въпроси: 

1.    Колко дни още трябва да работя, само за да си позволя това сега?
2.    Имам ли някакви кредитни задължения, който трябва да платя към момента?
3.    Нуждая ли се наистина от това сега?
4.    Как тази покупка ще ми помогне да постигна целите си ?

Ако отговорът на тези въпроси те кара да се разтревожиш, по-добре се откажи от нея и запази парите си или ги инвестирай в нещо „по-смислено“.

Далеч от очите, далеч от ума 

Игнорирането на проблема (в случая на финансовото ти състояние) може да те кара да се чувстваш добре към момента, но не и при възникване на непредвидени обстоятелства. А ако случайно останеш без работа? Или се наложи да се пенсионираш? Или трябва спешно да извадиш пари, за да помогнеш на близък? Тогава ще се наложи да си дадеш реална равносметка на това с какви финанси разполагаш и може би няма да ти хареса това, което ще видиш.

Разбира се, винаги можеш да заявиш потребителски кредит, ако заделеното не стига. Но не е ли по-добре той да е планиран, а ти да си, поне донякъде, подготвен и за извънредни ситуации?

Съвет: Не оставяй парите си без контрол. Създай си навик да следиш и организираш месечния си бюджет и така ще живееш по-покойно и без лишения.