• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Идеи за почивка на планина в България

Балканите са красиви и зашеметяващи през всеки сезон на годината. Полуостровът, на който е разположена България, впечатлява със своите планински вериги, върхове, недостъпни и диви места, както и с добре устроените курортни селища. Величествените планини са разположени върху близо върху една трета от територията на страната ни. Затова страната има много планински курорти, предлагащи страхотна почивка на планина в България, като всяка година се посещават от многобройни български и чуждестранни туристи. Това, което ги привлича, е красотата на природата, но и по-ниските цени в сравнение с останалите европейски курорти.

След дълъг и уморителен работен сезон всеки се нуждае от физическа и емоционална почивка от стреса и натоварването в големия град. Хора, тръгнали на почивка на планина в България, имат различни предпочитания и търсения. Някои предпочитат да отседнат в селища с добре устроена инфраструктура в полите на планината, други търсят физически натоварвания, дълги преходи, ски туризъм, а трети са готови да разпънат палатка в планината без удобствата на цивилизования живот, за да се потопят напълно в красота на дивата природа. Тук ще ви предложим някои предложения, от които всеки би могъл да избере по нещо за себе си.

Девин, Триград

Родопите са една от най-големите по площ планини в България, в която се намират много колоритни селища, предлагащи емоции, отдих и незабравими моменти на туристите. Западната част на планината е по-висока в сравнение с източната. Триград се намира в западната част на планинския масив и на много малко разстояние от гръцката граница. Надморската височина на селището е 1240 м, а околните гори са осеяни с иглолистни вековни гигантски борове. Сред тях ще намерите и китни поляни, от които можете да обгърнете с поглед огромните скални масиви на Родопите.

В Триград има много древни археологически находки на траките и пещерно-формирани жилища. В местността протича Чаирска река, която е формирала така наречения Превалети камък – скална маса, която по естествен път се е оформила като арка над водата. Височината на арката е около 10 м и много хора обичат да си правят снимки на фона на ждрелото. В Девинска община има много красиви места освен Триград, а близо да градчето се намират Ягодинската и Харамийската пещери, има много скали за катерене с висока трудност. Там се намира и пещерата Дяволското гърло.

Банско – любимецът на скиорите

Курортното селище Банско е известно с пистите си, на които се провеждат и международни състезания от висок ранг. Все повече хора от страната и чужбина насочват поглед към курорта, предлагащ чудесни условия за ски спускане. Посетителите не само ще усетят тръпката от карането на ски, но и ще се насладят на чудната красота на Пирин. От девет години Банско не пропуска нито една година, през която да не получи наградата “Най-добър ски курорт в България”, като последната година това стана чрез анонимно гласуване. През изминалата 2021 г. зимният сезон в Банско беше открит на 18 декември, а цената за ползване на лифтовете на комплекса са 20 лв за дневна карта.

Мнозина се ориентират към този курорт не само заради любовта си към зимните спортове, но и заради чудната природа на Пирин планина. Градът предоставя възможност на посетителите да видят различни културни забележителности и музеи, а два от тях са посветени на велики български личности. Банско е родното място на Никола Вапцаров и Неофит Рилски, чиито къщи са превърнати в музеи. Пътят от столицата до Банско с автомобил е 2 часа, а разстоянието е 150 км. Освен това предпочитащите да ползват обществен транспорт могат да пътуват с автобус.

Идеи за почивка в Рила планина

Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров с издигащият се на надморска височина от 2925,4 метра връх Мусала.

  • Седемте езера в Рила планина

Туристите в Рила няма да искат да пропуснат седемте рилски езера, които се простират от 2100 до 2500 м надморска височина. Ако желаете да направите преход пеша от първото до последното езеро, трябва да си отделите за това 4 часа по планински терен, като разстоянието е близо 8,5 км. Всяко от езерата е свързано със следващото, което е разположено на по-ниска височина, за да формират в края началото на река Джерман.

  • Рилският манастир (св. Иван Рилски)

Рилският манастир е с най-големият манастир в страната. Той се издига на четири етажа над земята, но има още един подземен, което го прави 5-етажна сграда, построена на надморска височина от 1147 м. Намира се на 41 км от Благоевград и на 120 км от столицата София. Манастирът е символ на българската идентичност и е сред най-големите туристически дестинации в страната. Той фигурира в списъка на защитените от ЮНЕСКО обекти и се намира близко до село Пастра (където първоначално е построен манастирът). Освен самия манастир, откъдето ще научат много за историята и културата на страната, туристите могат да посетят и пещерата на Йоан Рилски, намираща се на 4 км от манастира. Пред портите на манастира има паркинг за автомобили и автобуси, така че можете да изберете какъв транспорт да ползвате до там.

  • Хижа Мусала

За любителите на височините и планинските изкачвания хижа “Мусала” предлага над 40 места за почиващи. Тя се намира на брега на най-високото езеро в Рила и е най-високо разположената хижа в България (2389 м). Построена от солидна дървена конструкция, хижата се издига на два етажа и се отоплява от камина с риза на твърдо гориво, като освен това е електрифицирана и водоснабдена.

Странджа планина – по-топла и пълна с живот

Странджа – ниска по релеф, но пълна с живот планина – също е привлекателна за онези, които обичат дивите животни и по-мекия климат. Планината е разположена в южната част на страната, следователно климатът там е значително по-мек в сравнение с останалите популярни планински дестинации за туризъм.

Всяка планина в България предоставя безбройни възможности за туризъм, но не забравяйте, че тези местности могат да бъдат опасни. Бъдете подготвени предварително за почивката ви в планината с подходящо облекло, карти и уреди за ориентиране, като от голяма помощ е и предварителното познаване на маршрутите.