• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как безопасно да получите онлайн кредити: правила за сигурност в интернет

Онлайн кредит могат да получат не само бизнесмените, фирмите и корпорациите, но и обикновените потребители и то без да напускат уютния си дом или офис. Това става все по-предпочитан начин за кредитиране заради забързания начин на живот, липсата на врем за чакане по опашки в офиси и банки и социалната изолация в условията на пандемия. Но наред с удобството от бързото усвояване на средствата по дебитната ви карта, е добре да знаете какво е сигурност в интернет и има ли опасности от скрити разходи, такси и лихвени проценти, за които не сте били осведомени предварително.

Преди да подпишете договор за онлайн заем, забавете темпото и направете щателен преглед върху всички документи, клаузи и факти. Преценете добре офертата и претеглете коя от всички онлайн предложения си заслужава. Помислете дали финансовите ви средства могат да поемат обслужването на подобен заем. Предлагаме ви правила за сигурност в интернет, както и няколко съвета за сигурност, които финансовите експерти препоръчват на бизнесмени и потребители, които искат да изтеглят онлайн кредит от дома.

Какъв е източникът, който стои зад уебсайта за онлайн кредити?

Не е достатъчно да видите работещ уебсайт, за да заключите, че всичко което ви предлагат там, е законно и коректно. Направете си труда да разберете кой стои зад уебсайта, предоставящ онлайн кредити. Това е първото, което трябва да направите, ако търсите интернет сигурност. Това може да е някоя известна банка, която разширява дейността си с дъщерни фирми, или известна фирма за бързи кредити. Как да сте сигурни, че хората, с които ще подпишете договор за кредит, са надеждни и коректни? Въпреки че днес технологиите превземат света, честните бизнес отношения са винаги от първостепенно значение.

Добре би било компанията, която дава онлайн кредити, да е вече обществено известна на финансовите пазари в страната. Ако става въпрос за небанкова финансова организация, тя трябва да е законово установена и вписана в регистрите на БНБ. Не е трудно да откриете такава информация в разделите на футъра на уеб сайта, които би трябвало да включват “За нас”, “ЧЗВ”, адрес на регистрация, МОЛ и ЕИК. Така ще сте сигурни, че не сте попаднали на измамнически сайт.

Приемате ли факта, че нямате достъп до хората, с които влизате в договорни отношения?

Фирмите, които предлагат онлайн бързи кредити, обикновено предоставят превъзходни и примамливи оферти за финансиране, но на определена цена. Един съществен недостатък е, че нямате директен достъп до хората, с които работите. Помислете дали сте готов на такъв компромис от ваша страна и пристъпете към действие в съответствие с вашето решение. Не бива да пропускаме и факта, че платформата, от която теглите заема, може да е трета страна и да не обслужва пряко заема.

При възникнала спешна нужда от пари или неотложната покупка лесно можете да намерите решение. Онлайн кредиторите ще отговорят на нуждата ви, но наред с това е вероятно да получите и обременяващи договори и условия по изплащането на кредита. Като се вземе предвид отдалечения модел на работа на онлайн кредитирането, е важно да проверите какво качество на услугите предлага бъдещият ви онлайн кредитор.

Когато възникнат затруднения, е добре насреща си да имате хора, с които можете да преговаряте и да получите разбиране и подкрепа. Машините в лицето на дигиталната форма за кандидатстване не могат да съчувстват или разберат. Можете да сте спокойни за договорите, които подписвате, когато страната срещу вас е надеждна и коректна. В противен случай по-добре си потърсете друг финансов партньор.

Потърсете клиентски отзиви за кредитора и уебсайта

Друг подход за по-висока сигурност в интернет и редуциране на риска е следенето на обществения отзвук. Това можете да направите в различни форуми, където освен общо публикуваната информация можете да зададете и лични въпроси към някои от участниците. Повечето от съфорумците ви няма да имат нищо против да ви предоставят обективна информация от предишния си опит. В уебсайта на търговеца също се намират отзиви за коректността им, но автентичността им най-често е под въпрос.

Друго място в интернет, където можете да проверите за отзиви, е Google. Местните гидове публикуват мнението си и оценяват за различни търговски вериги и обекти. Може би най-надеждна информация и адекватна оценка ще получите от ваш познат, колега, роднина, съсед или приятел. Медиите също може да предоставят някаква информация за въпросната фирма, като от всички източници ще си съставите обща оценка.

Ако сте от хората, които държат много на сигурността, може да платите и на финансов анализатор, консултант или съветник, който е много по-навътре във финансовата среда в страната.

Предоставена ли е достатъчно ясна информация в договора?

Двустранните финансови отношения трябва да се основават на ясни клаузи в двустранно подписан договор. Запознайте се с тях и внимавайте за ситен и прозрачен шрифт, където може да има скрити уловки. Лоялните търговци предлагат на клиентите си всяка необходима информация, преди да сключат сделка. Лихвените проценти, ГПР, месечните вноски, таксите и застраховките – всички те трябва да са ясно обозначени, за да получите уверението, че теглите регламентиран кредит.

Според закона на европейската общност в момента всички кредити трябва да могат да се анулират в рамките на 14 дни след подписването на договора. Проверете дали кредиторът ви предоставя тази възможност и ако това не е така, помислете сериозно дали си заслужава да му се доверите.

Не предоставяйте предварително пари на никого

При кредитиране не се налага кандидатите за кредит да плащат предварително. Вие сте страната, която първа трябва да получи финансиране (под формата на кредит), след което ще изплащате дълга си. Но ако срещнете кредитор, който настоява да заплатите предварителни такси, авансови плащания или други, си потърсете друг финансов партньор.

Не прибързвайте с тегленето на онлайн заеми преди да сте сигурни, че действията ви няма да ви навредят. Следвайте тези и съвети за интернет сигурност, за да не се окажете жертва на измамници!