• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как да инвестираме без много риск

Времето, в което живеем, е време на тотална световна криза и икономическа несигурност. Пандемията в голяма степен промени начина ни на живот и освен мерките, които се налагат върху населението, в икономически план се появиха редица негативни явления. Поради липсата на правителство у нас за продължителен период от време и може би заради други неясни причини цените на електроенергията започнаха да вървят нагоре, без това да се контролира от регулатора. Това се отрази върху цялото производство. Започна ново ценообразуване и инфлация, въпреки наличието у нас на валутен борд.

Както почти всички знаят, инфлацията намалява покупателната способност на парите, а в България много хора притежават големи банкови депозити. Какво ще стане с тях, ако цените продължат да нарастват? Освен това можем да споменем и почти нулевите лихвени равнища по депозитните сметки. Много хора, които не желаят да напуснат сигурността, която банковата система предоставя, си задават въпроса: “В какво да инвестирам в България?”.

Причините за това вероятно се коренят не само в липсата на желание или вяра в успеха, но и защото инвеститорите нямат идея къде и как да вложат парите си. Вярно е, че всяка инвестиция крие известен риск от потенциални загуби, среща с конкуренти, повишена заетост, а може би и безсънни нощи, но дали бездействието е по-добро в настоящите условия? Рискът като правило е по-висок, когато се очаква и по-висока възвръщаемост или печалба. Например не всеки обича да рискува на фондовата борса, но тук ще ви предложим някои по-ниско рискови инвестиции.

Ето няколко идеи в какво да инвестирате средствата си, а вие може да се сетите дори и за още по-добри. Във всички случаи няма да е излишно да добавите към вашия арсенал с идеи и нещо ново. Който не опита, няма никога да успее. Страхът от загуби в много отношения е лош съветник.

Самообучение и усъвършенстване

Първото предложение, което имаме към вас, е личностното развитие, самоусъвършенстване и обучение. В каква насока ще решите да се развивате зависи от самите вас – личните ви предпочитания, таланти и дарби, желания и перспективи. Може да започнете уроци, курсове или мастър клас по някакви дисциплини и да придобиете по-висока квалификация. Това ще бъде голяма стъпка напред към по-широките хоризонти на личното развитие. Вярно е, че изисква определена доза усилия и ентусиазъм от ваша страна, но няма как да хванете нещо от морето, без да се намокрите.

Днес IT секторът в страната е много добре развит, а онлайн търговията и бизнесът преживяват огромен напредък. Може да се насочите към този сектор, а може би желанието ви е да работите в друга насока – рехабилитация, образование, езици и др. Въпросът: в какво да инвестирам парите си е подходящ не само за младите интелектуалци, но и за не толкова младите хора, но с находчив дух.

Инвестиции в земя добавите и недвижимости

Недвижимите имоти са атрактивна инвестиция за много хора, брокерски къщи и независими търговци. Тук печалбата може да е голяма, рискът е ограничен, но и стресът също е голям. В случай, че целите ви са чисто спекулативни, трябва да бъдете подготвени за работа в тази сфера. В противен случай не би било лоша идея просто да закупите добър имот на хубаво място, който да реставрирате, освежите и отдавате под наем. Разликата в годишните ви приходите от тази инвестиция може да нараснат от 100 до 6000 лв на година. По Черноморието недвижимите имоти могат да бъдат много по-рентабилни, когато се отдават за кратки срокове на туристи.

Реставрирането или ремонтът на едно жилище може да струва сериозна сума пари, но ако можете да си свършите сами част от работата, ще имате по-голяма печалба за вас. Покупката на жилище в окаян външен вид, но със здрави основи е друг вид инвестиция в имот с последващ основен ремонт, който ще отнеме доста време, ще изисква множество ангажименти с други хора и евентуално след известен период и продажба.

Когато става въпрос за инвестиране в недвижими имоти, всеки си мисли за стотици хиляди или милиони капитал в банката. А ако нямате толкова налични пари, погрешно ли е да мислите в тази посока?

Може би си задавате въпроса “В какво да инвестирам 15 000 лв?” Това би могло да е земеделска земя или гараж за отдаване под наем? Инвестицията в земеделска земя също е добра идея, над която си заслужава да спрем вашето внимание.

И така нека спрем вниманието ви върху инвестициите в земеделска земя

Това е недвижим имот, който много рядко може да понижи стойността си. В условията на покачващи се цени може да очаквате най-малкото, че вашите пари ще запазят своята покупателна способност с години. Това прави тази инициатива дългосрочна, а и няма да имате почти никакви разходи за поддръжка. Все пак трябва да сте наясно с категорията на земята, която купувате, за да имате по-висока рента в края на годината. Рентата не е лоша алтернатива на почти нулевите лихвени проценти по депозитите.

В условията на инфлация всяка инвестиция може да донесе голяма печалба. Въпросът е дали ще уцелите правилната ниша. Земята може да повиши цената си и да спечелите от препродажба след година или две, а през това време парите ви ще се увеличат с доходите от рентата.

Инвестиции в злато

Популярността на ценните метали не е спадала през годините. Златото не губи лесно своята стойност, а като имаме предвид намаляващите природни ресурси и съмнителното покритие на американската валута със златни резерви във федералния резерв, цената му изглежда стабилна. Въпреки това силата на щатския долар е определяща за цената на метала, така че при евентуален спад на американската валута цената на златото ще спадне.

Инвестицията в злато е както краткосрочна, така и дългосрочна, а съхранението на метала не отнема много място, въпреки че не са много хората, които биха били спокойни да го държат в къщата си. За радост златото притежава висока ликвидност и бързо можете да го продадете, което го прави удобен инструмент и за малки инвестиции.