• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как да изчислиш финансово лятната си почивка в чужбина

Топлото време дойде и настана време за планиране на летните почивки. Все повече хора избират да събират тен в чужбина. Причините са различни като според мнозина не само условията и плажовете навън са по-добри, но и като цялото ваканцията им излиза по-евтино.

Така ли е наистина? Всъщност често грубо изчисляваме колко ще ни струва почивката, а на практика после се оказва, че има доста непредвидени разходи.
За да няма неприятни изненади, бъди подготвен с максимално точни и детайлни изчисления на своите разходи. Ето и какво да вземеш предвид при бюджетирането на твоята лятна почивка в чужбина:

1. Сам или в компания 

Съвсем логично, разделената почивка излиза по-изгодно. Двойните стаи в хотел са по-евтини, разпределени между двама,  отколкото, ако трябва да взимаш единична.

Ако сте две двойки (или цяло семейство) пък можете да си наемете апартамент или студио, което да се окаже най-изгодно.
Съвет: Потърси пакетни цени в сайтовете на отделните тур агенции, които имат допълнителни намаления за определени дати и брой нощувки.

2.  Пътуване 

След като вече си изчислил нощувките идват разходите за пътуване. В зависимост от дестинацията можеш да летиш със самолет или пък да пътуваш с кола (ако ще почиваш в някоя от нашите съседки). Вторият вариант не винаги е по-евтин. Пътуването с кола обаче те прави по-мобилен и ти позволява да носиш повече багаж.

Не забравяй, че разходите ти не свършват с горивото! Имаш още разходи за винетки, допълнителни километри в града и в зависимост от условията на хотела и локацията може да се наложи да платиш за паркинг.
В случай, че си решил да посетиш някой голям европейски град като Лондон, Берлин, Париж, Рим и т.н. ще имаш и немалък разход за градски транспорт.

Съвет:  Ако ще ползваш градски транспорт, провери предварително онлайн дали не можеш да си закупиш някаква карта за определен период и повече транспортни средства, която със сигурност ще ти излезе по-евтино.

3. Храна 

При избора на пакетна цена за нощувки в хотел, може да имаш включена закуска/вечеря или пълен пансион. Тогава основната ти храна е обезпечена.
В случай, че имаш частично включена или никаква храна по време на престоя си, трябва да предвидиш пари за заведения или пък за покупки, ако имаш опция да си готвиш сам в помещението. Задължително провери последното при резервацията на хотела/къщата!

Съвет: Отново с малко ровене из интернет можеш да се запознаеш с цените на хранителните продукти в желания район и да прегледаш онлайн заведения наблизо с техния ценоразпис, за да се ориентираш колко ще ти струва изхранването. Ако имаш познати, които наскоро са посетили същото място или друго в района, не се колебай да ги потърсиш за съвет и препоръки.

Не забравяй да прегледаш и ревюта на клиенти за конкретните заведения в района.
4. Забележителности 

Целта на почивката ти може да е да се излежаваш на плажа или пък междувременно да посетиш някои интересни места и забележителности. Разбира се, те ще имат такси за вход/ползване. Онлайн можеш да провериш грубо колко ще ти струва това и дори да провериш дали цените са актуални.
Съвет: Често има атракциони, които включват няколко забележителности в пакетна цена и можеш да си закупиш билет предварително на по-ниска цена онлайн.

5. Плажове 

Хотелът ти може да бъде с басейн, който ползваш безплатно с всички екстри и дори няма ти се наложи да припариш до местния плаж. Ако обаче искаш да се топнеш в красивото солено море/океан може да ти се наложи да си платиш за чaдър и шезлонг. В някои курорти това не е никак евтино удоволствие, в други върви със задължителна консумация на кафе или друга напитка.
При всички положения ще ти трябват „джобни“ не само за плажа, а и за някой дребен сувенир, или битов консуматив.
Съвет: За ценови насоки отново е хубаво да се разровиш предварително в онлайн пространството. По-добре да предвидиш по-голяма сума и да спестиш от джобните, отколкото да заделиш по едни 15 евро на ден и накрая да се окаже, че те покриват само кафето и фреша на плажа.

Почивката в чужбина май няма да излезе толкова евтина, колкото си очаквал, но не се тревожи. Ако искаш наистина да релаксираш и да се заредиш със сили за втората част на годината, си я направи по твой вкус и с всички удобства. Винаги можеш бързо и лесно да вземеш от нас потребителски кредит, който да посрещне твоите летни нужди.