• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как да отговаряме на интервю за работа?

Мениджърите на фирми използват интервюто за работа с цел да да добият представа за  качествата на кандидатите и да получат определена информация за тях. Въпреки че много от поставените въпроси при интервю за работа звучат тривиално, а отговорите изглеждат прости, често в тях има психологически елемент, който предава на изпитващия много скрита информация. Въпросите са разработени с помощта на специалисти и включват методи за анализ на личността, така че не всеки може да вникне в подтекста. Поради това преди всяко интервю за работа, въпроси и отговори, свързани с постъпването на нова служба, се поражда известно напрежение и притеснение в кандидатите. В статията ви предлагаме примерни въпроси при интервю за работа и насоки за правилните отговори.

По-долу ви предоставяме възможност да видите какви въпроси за интервю се задават най-често на кандидатите. Предлагаме ви анализ на въпроса, мисли върху евентуалните отговори или кратък пример.

Как сте научили за работата при нас?

На пръв поглед въпрос, който не е нищо особено, но той може да е добър повод да споделите огромното си желание да работите в тази компания. Ентусиазмът е качество, което се цени от всеки работодател, защото по този начин показвате готовност да възприемете нов начин на мислене, по-високи и трудни стандарти. Споделете човека, обявата или статията, от които сте научили за позицията, и след това споделете вълнението си от възможността да започнете работа там.

Ето един примерен отговор: “Разбрах за новата позиция от мой колега, който прочел в обява, че търсите хора. Отдавна следя компанията ви с огромен интерес и много се развълнувах от възможността да започна работа при вас. Това беше причината да подам документи и да се явя на интервюто.”

Не скривайте огромния си интерес от компанията – това ще бъде голям плюс в случая.

Кога имате възможност да започнете работа?

Много хора мислят, че щом им задават този въпрос, вече са одобрени от компанията, но всъщност е вероятно той да е зададен само, за да провери вашите реакции и отношение. Веднъж приел мисълта, че компанията го одобрява, кандидатът може да промени отношението си през останалата част от интервюто и това да разкрие негативните му страни пред интервюиращия.

В случай, че в момента сте нает на друго работно място, трябва да разкриете това на потенциалните си работодатели и да покажете нужния професионализъм. Посочете точната дата, на която бихте могли да започнете, но след като уточните детайлите с настоящия си работодател относно срока на предизвестието за напускане. Вие самите не бихте наели човек, който с лека ръка пренебрегва закона и задълженията си към предишния работодател, нали?

Началото на взаимоотношенията ви с компанията започва с интервю за работа, а твърде често една връзка завършва така, както е тръгнала. Винаги трябва да бъдете наясно с факта, че не можете да градите стабилни и трайни връзки с лъжа. Това е пределно ясно на интервюиращите и те ще усетят опита ви да скриете истината, което няма да има добри последици за вас.

Какво ще споделите за вас, какъв човек сте?

Това е въпрос, на който всеки с удоволствие би отговорил. Но внимавайте, защото той може да е решаващ за изхода от интервюто. Не ви съветваме да разказвате цялата си трудова кариера, а само да очертаете идеята, че сте подходящата личност за работното място. Може да споменете някакъв професионален успех, как сте имали, опитът, който би ви помогнал много на новото работно място. Тоест преминете от миналия си опит и успехи към настоящите.

Защо искате да получите работата?

От всички въпроси за интервю, този бързо може да разкрие на интервюиращия степента на заинтересованост от ваша страна към компанията. Не бъдете несигурни в отговора си, защото всяко интервю за работа има за цел да открие ентусиазираните хора, които имат част от необходимите качества. Няма перфектни хора, а онези, които се доближават до съвършенството вероятно вече работят някъде, затова вътрешната ви оценка на фирмата е от значение за тях. Ако не успеете да покажете страстта си към компанията, е твърде вероятно да не успеете. Преди да споделите защо ви харесва компанията, може да изтъкнете някои ваши качества, които ще ви помогнат на новото работно място. Може да споменете, че харесвате продуктите на компанията и се вълнувате от възможността да участвате в тяхната разработка, изпитания и продажба.

Защо сте били уволнени от предишната си работа?

По-лесният сценарий е когато фирмата е било погълната от друга по-голяма и новите работодатели са съкратили вашия отдел, сектор или работна група. Поради тази причина сте били съкратени от работа с редица други служители на компанията. По друг начин стои въпросът, когато трябва да разкриете, че сте били уволнени заради неефективност на работното си място. Отново, не бива да опитвате да измамите или подведете хората срещу вас, защото това най-вероятно ще бъде отчетено като голям недостатък и повод за прекратяване на всеки интерес към вас като бъдещ човешки ресурс (хората, които търсят работа, не са толкова много и една евентуална проверка може да разкрие истината).

Може да кажете, че престоят ви на предното работно място ви е научил на много неща и сте си взели поука от грешките, които сте допуснали там. Вече имате нов възглед върху живота и работата си като цяло.

Какво е вашето най-слабо място?

Отново стигаме до проверка на честността. Може да успеете да заблудите интервюиращия при някой от другите въпроси, но като цяло картината в края доста ясно изкристализира. Отговорът “Нямам недостатъци!” или “В момента не мога да кажа точно.” ще бъде за него сигнал, че опитвате да скриете нещо от интервюиращия. Никой не би искал да наеме човек, който прикрива нещо, което в най-неподходящия момент може да изплува на повърхността.

Тук е добре да споменете ваша слабост, след което да изтънете, че вече се опитвате да я преодолеете в работата си. Осъзнатият проблем може да бъде преодолян, но прикритите грехове не се прощават.

Разбира се, няма как на всички тези въпроси да бъде даден универсален отговор, който да може да се приложи от всички, но основните насоки, дадени тук, ще ви помогнат много. Формирането на ясни и точни отговори при подготовката за интервю ще ви дадат по-голяма увереност и спокойствие, което ще се отрази благоприятно на цялостното ви представяне.