• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как да оцелееш в жегите в офиса

Чакаш с нетърпение лятото, но когато жегите ударят, а си далече от морето и планината, ти се струва истинско мъчение да стоиш затворен в офиса. Горещините не са за подценяване и ако човек не се грижи за себе си, може да навреди на здравето си.
Ето и няколко полезни съвета, които да ти помогнат да оцелееш в летните горещини на работното място, където преминава почти 2/3 от активния ти ден.

Пий много вода

През лятото тялото се поти два пъти повече и рискът от дехидратация е по-висок. За да поддържаш тялото си в оптимална форма, трябва да пиеш повече течности.

Ако сложиш бутилка вода на бюрото си, ще ти е по-лесно да се хидратираш, тъй като ще е пред очите ти и на една ръка разстояние.
А ако усетиш, че телесната ти температура се е повишила, можеш да се охладиш с няколко капки студена вода, които да втриеш във врата, челото и китките си.

Намали кофеина 

За някои сутрините без кафе са немислими, но имай предвид, че кофеинът повишава сърдечния ритъм, кръвното и метаболизма, което пък води до увеличаване на телесната температура.

Освен това той е диуретик и подпомага изхвърлянето на течности от тялото, което в горещините не е препоръчително.

Опитай да намалиш кафето или поне го разреждай повече с мляко или вода.

Удобни и светли дрехи

Прекарваш минимум 8 часа в офиса, така че защо да не ти е удобно? Естествените материи като лен, памук, коприна са идеалното решение, тъй като хем попиват потта и държат проветриво, хем не причиняват дразнение и допълнително потене на тялото като много изкуствени материи.

Тялото трябва да диша, позволи му!

В офиса слънцето не те грее пряко, но не забравяй, че тъмните цветове и най-вече черното са магнит за топлина тъй като абсорбират слънчевите лъчи, докато светлите тонове ги отразяват.  Препоръчваме ти да заложиш на по-светли тонове, за да ти е прохладно дори и на закрито.

Затвори прозореца 

Искаш по-студен въздух? Тогава затвори прозореца. Когато температурите са високи, въздухът навън често е дори по-горещ от този в помещенията. Ако няма вятър, който да предизвиква циркулация на въздуха, по-добре не отваряй прозореца и разчитай на климатика.
В никакъв случай не дръж пуснат климатик и отворен прозорец едновременно, тъй като студеният въздух излиза навън.

Намали порциите  

Вероятно нямаш търпение да излезеш в обедната си почивка и да хапнеш нещо вкусно и ароматно, което да те държи сит до края на работния ден. Внимавай с порциите! Голямото количество храна изисква повече усилие от организма за преработката ѝ, което пък повишава твоята телесна температура. По-добре хапвай по-малки порции, но по-често.

Замразени снаксове

Гладът не е приятел на никого, затова не се изтезавай, а сложи нещо в стомаха. По време на работния ден подходящи за летните горещини са плодове с висок процент течност – диня, горски плодове, грозде… За да са още по-ефективни ги дръж в хладилника.

Още по-изкушаващи са ледените плодови близалки или сладолед, които разхлаждат наистина приятно.

Много компании, се грижат за комфорта на служителите си и ежедневно зареждат плодове и разхладителни напитки. TBI Bank направи нещо повече и постави фризери със сладолед на всеки етаж, за да може служителите на Банката да се освежават с нещо вкусно и любимо по всяко време.