• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как да пестиш пари без никакво усилие?

Спестяването на пари е много по-трудна задача от харченето. Докато съществуват хора, които имат таланта да поддържат завидна спестовна сметка, повечето от нас изпадат в стрес само от идеята за спестяване – как да пестим пари, да харчим по-малко и да правим по-разумни решения при управлението на финансите си. Спестяването на пари често се свързва с правене на жертви, пазаруване на намаления и лишаване от неща, които така силно желаем. Истината е, има начин   как да пестим пари без толкова големи усилия и лишения. Ето и няколко парични съвета за спестяване без излишен стрес:

1. Готви повече вкъщи

Вечерята навън веднъж в седмицата или поръчките на храна онлайн може би на пръв поглед не изглеждат като голям разход. Но ако сметнеш на месечна база поръчаната храна за едно семейство, ще видиш, че това улеснение утежнява бюджета с няколко стотин лева. Сега си представи, ако ги изхрачиш за храна в магазина колко повече ястия можеш да сготвиш у дома.

2. Автоматизирай спестяванията си

Друга идея за това как да пестим пари без много много до мислим, е като създадем автоматични плащания към в спестовен продукт. Например, когато получиш заплата, можеш веднага да прехвърлиш малка част от нея в спестовна сметка и така ще разпределяш останалото от нея за месечни разходи, без да се чудиш как да заделиш от него. Вече си го направил!

Финансовите експерти препоръчват да заделяш от заплатата си всеки месец  поне 10%. Ако това ти се струва много, можеш да започнеш и с по-малък процент и постепенно да го увеличаваш, като напасваш бюджета си спрямо останалата сума от заплатата.

3. Създай си бюджет и наблюдавай разходите си

Ако живееш от заплата до заплата, в края на всеки месец сигурно се чудиш къде са отишли всички пари.

Една от идеите за това как да спестим пари е да си създадем личен бюджет и още по-важно – да започнем да следим къде отиват всичките ни разходи. Само така ще можем да се придържаме към бюджета си и да превърнем това в практика в дългосрочен план. Записвай всички покупки, които правиш през месеца – дрехи, козметика, бижута, билети за концерти и храна. Приоритизирай кои са по-важни и от кои можеш да се лишиш. Планирай и комуналните разходи и ще имаш ясна представа още в началото на месеца как ще се разпределят доходите ти.

4. Добрата стара касичка

Върни се назад в детството си, когато родителите ти те окуражаваха да си имаш касичка с монети. На пръв поглед това може да ти изглежда малко смешно, но ако заделяш на ден по 2-3 лв. на монети, след една година ще имаш неусетно заделени спестявания в размер на няколкостотин лева (или дори над хиляда) без никакво усилие.

5. Прави си кафе у дома

Купуването на 1-2 кафета на ден изглежда доста минимален разход, но все пак е разход.  Ако обичаш по-ароматни кафета с екстри (аромат, сметана, ядково мляко, шоколад и т.н.) 1 чаша ти струва между 3-5 лв., което значи, че на ден лесно можеш да харчиш до 10 лв. само за кафе. Хайде сега пресметни работните дни в месеца и умножи тази сума и ще видиш как се разделяш с над 200 лв. на месец само, за да пиеш горчивата напитка. Алтернативата е да си закупиш желаните съставки у дома, един термос и можеш по цял ден да пиеш любимото си кафе като пестиш поне 2/3 от сумата, която би дал да си го купуваш навън.

6. Плащай в брой

Полезен паричен съвет, който ще ти помогне да пестиш, е плащането в брой. Как? Когато парите минават през ръцете ти, имаш по-силно усещане затова колко харчиш. Проучвания показват, че хората са склонни да харчат с до 83% повече, когато плащат с кредитна или дебитна карта вместо с пари в брой. Това е така, защото плащанията с кредитни карти може да не са толкова забележими, колкото плащанията с пари в брой. Така че, ако имаш проблеми с придържането към бюджета си и се чудиш как да спестиш пари с по-малко усилия, остави кредитните/дебитните карти у дома.