• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как да планираш лятната си почивка лесно и изгодно

Не е задължително да харчиш цяло състояние, за да се наслаждаваш на хубава лятна почивка. С правилното планиране ваканцията ти би могла да се впише в бюджета ти, без да се налага да теглиш кредити или да търсиш пари на заем от приятели. Всичко опира до това да откриеш навреме изгодните оферти, които се предлагат преди и по време на летния сезон и да си съставиш предварителен план за разходите, който да следваш. А ето и няколко идеи как да го направиш:

Състави си бюджет

Изготвянето на бюджета за почивката ти включва предвиждане на всички евентуални разходи, които ще имаш – билети, бензин, нощувки, храна, забавления, паркинги, наем на чадър и шезлонг и т.н. Винаги включвай и малка сума за непредвидени разходи – например спукана гума, дребна придобивка или билет за някоя музикална програма/лятно събитие.

А сега приоритизирай

Списъкът ти сигурно вече е голям и сумата не малка. Сега е време да видиш как да я оптимизираш. Това става като разпределиш приоритетните разходи или тези, които няма как да избегнеш. Виж кое е най-важно за теб като условия за почивката – да си на хотел близо до морето, да имаш лесен достъп до барове и дискотеки, храната да е ол инклузив и др. Това ще ти помогне да избереш място, спрямо приоритетите ти и да зачеркнеш други разходи, за които да намериш по-добър и евтин вариант.

Резервирай максимално от рано

Повечето хотели предлагат големи отстъпки, ако човек направи резервация преди да е започнал летния сезон. Инвестирай малко време да разгледаш какво и къде можеш да намериш максимално изгодно, така че да се впише във вече предвидения бюджет.

Почивай извън активния сезон

Вече си забелязал, че пакетите за почивка са по-евтини, ако не са в разгара на летния сезон. Ако искаш да спестиш средства, почивай в тези дни – началото на септември или още през юни – разбира се ако времето го позволява, за да се възползваш от повече дни на плажа.

Разгледай сайтовете, предлагащи оферти с намаления

Има куп сайтове, които пускат оферти за почивка с големи намаления. Чети внимателно и ако нещо ти грабне окото, не се колебай да се обадиш, за да научиш детайли и да резервираш, докато още има свободни места.

Споделено пътуване

Ако бюджетът ти е силно ограничен, но не искаш да се лишиш от почивката, можеш да се възползваш от опцията споделено пътуване. Тя представлява пътуване с непознати, които са в твоята дестинация и струва доста по-малко, отколкото ако трябва сам да шофираш или да ползваш самолет/автобус. Има сайтове, в които се уговарят подобни пътувания, като за целта трябва да напишеш дестинацията и планираните дати.

Както виждаш, има доста начини да се насладиш на желаната ваканция и да останеш в бюджета си. Всичко е в твоите ръце, захващай се с планирането и се зареди с положително емоции за бъдещата ти почивка.