• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как да получиш заем срещу лична карта

Обществото и икономиката постоянно се развиват в посока откриване и предлагане на по-иновативни услуги, които улесняват човека във всяко едно отношение. Финансите попадат в тази сфера и набавянето им под формата на кредит/заме става все по-достъпно за всички потребители. Докато преди години процедурата по заявяване на банков заем изискваше ходене до банков офис, попълване на куп формуляри и чакане с дни за отговор, днес нещата са много по-различни и опростени и дори банковите институции предлагат заем срещу лична карта.

Как става взимането на заем срещу лична карта?

Това е улеснена процедура за отпускането на средства, която до неотдавна беше типична за небанковите институции. В стремежа си да предложат все по-атрактивни условия на потребителите и да привлекат нови клиенти, банките също започнаха да дават заеми по този начин. Заем срещу лична карта обикновено се дава за потребителски кредит, който не е за много голяма сума (в размер на десетки хиляди например). Той може да бъде заявен както на място в банков клон, където потребителят трябва да носи своя валидна лична карта, издадена в България или кандидатстването да се извърши онлайн. Ако заявката е в банков клон, цялата процедура по кандидатстването се извършва с помощта на банковия служител, които събира на място допълнителна информация от кредитоискателя и я сверява, за да може да даде отговор на искането за заем. Дистанционното кандидатстване може да бъде изцяло онлайн или частично – при втория вариант след попълване на някои данни с потребителя се свързва служител на съответната банкова институция, за да завършат заедно по телефона цялата заявка.

Как можеш да кандидатстваш за кредит срещу лична карта онлайн?

Кандидатстването за кредит срещу лична карта онлайн става през уебсайта на банката или нейното мобилното приложение. Процесът на кандидатствате през уебсайта не е сложен и дори по-възрастните биха могли да се ориентират. За да няма недоразумения или неудобства, банката винаги предоставя и телефон за връзка с неин сътрудник, който да окаже съдействие при нужда.

За улеснение на потребителите на страницата с потребителския кредит обикновено има калкулатор, където човек може да избере сам сума и срок на изплащане и да види каква ще е месечната му вноска, ГПР-то (годишни разходи по кредита), лихвата и друга важна информация за кредита. На тези страници винаги има лесно забележим бутон, от който да се стартира онлайн заявката. Процедурата по заявяване на кредит срещу лична карта онлайн най-често включва няколко стъпки – попълване на лични данни (име, ЕГН, тел., имейл и др .), даване на различни съгласия, минаване на процес по онлайн идентификация (прикачване на снимки на личната карта и дори селфи) и при одобрение на клиента – подписване на договорен пакет дистанционно през криптирани линкове, еднократни кодове и т.н.

Кандидатстването за кредит срещу лична карта онлайн може да бъде и частично – попълване на някои основни лични данни, желана сума, срок на изплащане и желани застраховки и след изпращане на тази информация, служител се свързва с кредитоискателя, за да завърши останалите стъпки по кандидатстването.

Онлайн кандидатстване от смартфон апликация

Ако искаш да заявиш заем онлайн, на първо място трябва да свалиш съответното банково приложение и да се регистрираш в него. След като вече имаш активен профил, в самото приложение, има ясни инструкции какво и как можеш да направиш. Отново трябва да преминеш през процес на идентификация, който включва снимки на личната ти карта и селфи. Мобилните приложения са много добър начин да следиш финансите си и да имаш достъп до пари по всяко време. TBI Bank App например ти дава възможност и да провериш дали вече си предварително одобрен за конкретен кредитен лимит и да го заявиш с няколко клика през телефона си. През приложението може още да плащаш изцяло дистанционно и навреме месечната си вноска, да отложиш кредита си с месец, да следиш трансакциите по дебитната си карта TBI Neon карта и дори да я блокираш и отблокираш сам.

Как можеш да погасиш вноската по кредита си?

Изплащането на банков заем става по различни начини офлайн и онлайн:

  • В банков клон;
  • През банкомат – за целта трябва да получите код за верификация от банката кредитор и да го въведете в В-Рау. Сумата от дебитната или кредитната ти карта ще бъде преведена по сметката на кредитора.
  • През Cashterminal
  • През онлайн банкиране на сайта на банката
  • Чрез банков превод
  • През мобилното приложение на банката
  • На каса на Easy Pay и др.

Всяка банка предлага различни варианти за погасяване на отпуснатите от нея кредити. Те са описани подробно в уебсайта ѝ. При заявяване на заем е хубаво да имаш и това предвид, тъй като е важно да плащаш вноската си навреме.