• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как да се предпазиш от кражба на самоличност

Кражбите на самоличност се случват, когато някой събере личните ти данни, за да придобие някакво финансово предимство, често оставяйки те със значителен дълг, лоша кредитна история и дори и със законови последици. Измамниците стават все по-хитри и използват всякаква лична информация, за да се представят за теб и да се доберат до финансите ти: адрес, дата на раждане, ЕГН, сметки за комунални услуги, разписки за кредитни карти, извлечения по сметка и други документи, съдържащи лична информация.

Как се сдобиват с тази информация? 

Престъпниците тършуват из пощенските ти кутии; гледат хората внимателно в ръцете, когато ползват банкомат; следят социалните мрежи; хакват имейли или други онлайн акаунти, дори понякога ровят по кофите, за да получат лични данни от неправилно изхвърлени документи.

А ако се доберат до персонален компютър, могат за минути да извлекат толкова информация, че да нанесат огромни финансови поражения на собственика му. И най-лошото е, че по статистика почти половината кражби на идентичност се извършват от хора, които „жертвата“ познава.

Как да се предпазиш от кражба на самоличност? 

Няма 100% защита, но поне можеш да вземеш мерки за превенция на подобно престъпление и да си винаги нащрек, когато боравиш с пари кеш, правиш плащания или други банкови транзакции с карта на място или онлайн.

Използвай онлайн банкиране 

Един от най-добрите начини да защитиш финансовите си документи (разписки, квитанции, платежни нареждания и т.н.) да не попаднат в чужди ръце е като не използваш хартия, а банкираш изцяло онлайн. Преди да въведеш данните си в платформата обаче, прегледай внимателно сертификата на браузера. Той е сигурен, когато при изписване на адреса видиш https:// – s е съкращение от “secure” (сигурно).

За допълнителна защита на лични данни може да поискаш от финансовите институции, които използваш, да ти пращат онлайн всякакви извлечения, касаещи твоите сметки и карти.  И също така да си активираш услуги като 3d код за сигурност и SMS-известия за всякакъв тип транзакции по сметките ти.

Не давай лична информация свободно 

Бъди много внимателен на кого предоставяш лична информация. Особено ако другата страна я изисква по телефона или онлайн. Невинаги може да си наясно с кого точно си имаш работа. И преди да подадеш исканата информация, се увери къде ще бъде използвана и дали е законно въпросното лице/фирма/институция да я изисква от теб.

Споделяй ЕГН-то и номера на личната си карта, само когато е крайно необходимо 

Името и рождената дата не са нещо, което трябва да споделяте с всеки, но ЕГН-то и номера на личната карта дават достъп до много места на хората, които разполагат с тях. Затова бъди крайно мнителен и внимателен с кого ги споделяш. Увери се, че съответната страна има законово право да ги изисква от теб.

Защити се, когато си онлайн 

Не запаметявай паролата си дори на личния си лаптоп. Ако някои влезе в него, може лесно да направи поразии с личните данни, с които ще се сдобие.

Не банкирай онлайн и не прави онлайн плащания, когато ползваш публичен интернет (WiFi) в кафенета, библиотеки, заведения, молове и т.н. , защото и начинаещ хакер може да влезе в лаптопа ти и да източни ценна информация и лични данни.

Постави всякакви защитни настройки на имейла си. Получи ли достъп до нея зложелател, може да смени много от онлайн паролите ти и да влезе в различните ти акаунти. Посочи в настройките, че искаш да получаваш SMS при всеки съмнителен опит за влизане или при няколко погрешно въведени пароли, ако имаш такава опция.

Използвай по-сложни пароли 

Като за начало не ползвай една парола за всичките си акаунти. Да, не е лесно да помниш различните пароли за всеки сайт, който посещаваш, но пък поне за онлайн банкирането, бъди креативен и избери нещо по-трудно за “разкодиране“. Допълнителна превенция от кражба на самоличност и други финансови измами е честата смяна на паролите.

Не попълвай допълнителна информация в акаунтите си 

При регистрирането в сайт винаги има задължителни и допълнителни полета. Попълвай само задължителните и то по най-безопасния начин. Ако има ред за адрес, напиши град и квартал. Ако не е посочено изрично да въведеш трите си имена, сложи две. Можеш дори да излъжеш за датата на раждане, освен ако не попълваш форма в някаква държавна институция, където информацията автоматично се проверява и при сравнение няма да ти бъде позволено да завършиш регистрацията си.

Носи минимален брой документи и карти в себе си 

Не е желателно да оставяш личната си карта у дома постоянно, но пък не е нужно да носиш всичките си кредитни и дебитни карти в себе си по всяко време. Така само улесняваш джебчиите, които са почти навсякъде. Друг трик е да не държиш картите си на едно място и то в портмонето. Вземат ли ти него, губиш не само пари, а и самоличността си!

Следи кредитите, депозитите и разплащателните си сметки

В случай, че някоя регулярно извлечение се забави или не пристигне, позвъни, за да разбереш има ли причина за тревога.
Запомни колко пари имаш в сметките си и в случай на съмнителна транзакция към или от твоя сметка, веднага сигнализирай на съответната финансова институция. Има вероятност някой да злоупотребява с твоите данни.

Използвай шредер

Всички документи, които съдържат финансова информация или твои лични данни, трябва да минават през шредер преди да попаднат в кофата. Не улеснявай достъпа на престъпниците до лична информация.

Докладвай веднага при липсващи документи 

Без значение дали става въпрос за документ за самоличност (лична карта, шофьорска книжка) или дебитна/кредитна карта, в случай че не можеш да го откриеш и подозираш , че е откраднат или загубен, веднага сигнализирай на съответните институции.

Вкарай тези съвети в употреба още сега и намали риска да се превърнеш в жертва на крадец на самоличност.