• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как да спестяваш пари всеки ден без усилие

Събрани пари накуп се харчат лесно и с кеф, но преди това трябва да си ги спестил. А на някои хора това въобще не им се отдава. Ти от тях ли си? Без значение умееш ли да спестяваш или не, можеш да се възползваш от следните парични съвети и неусетно и без усилие да събереш не малка сума средства в края на годината, която да похарчиш, както решиш. Придобий следните навици:

1. Направи си списък с покупки и разходи

Планираните покупки са най-добрият начин да не харчиш пари за неща, от които нямаш нужда. Можеш да си направиш списък на седмична или месечна база и в него да маркираш нещата, без които не можеш да изкараш месеца. Не забравяй да включиш и битовите си сметки. Това е първа крачка към разумното и ефективно спестяване.

2. Планирай храната си за седмицата предварително 

Как пестиш пари като придобоеш този навик? Лесно – намаляваш хапването по заведения, а и още е един плюс е, че ще поддържаш формата си като си готвиш у дома. Когато приготвяш храната си вкъщи, можеш да избереш здравословни и хранителни продукти и да балансираш калориите.
Няма нищо срамно в това да си носиш храна в офиса. Огледай се, със сигурност не си единственият.

3. Прави си кафе у дома

По колко кафета пиеш на ден? А колко пари даваш за тях? Доста по-изгодно е да напълниш термос с кафе и да си го вземеш на работа. У дома ще можеш да добавиш и всички неща, които обичаш в кафето – мляко, сметана, канела, захар или подсладител в точната доза. Колкото и да ти е странно и да ти изглежда маловажно, това е един ценен навик, който помага за месечно спестяване на средства.

4. Тренирай у дома

Фитнесът не е никак евтино удоволствие. А можеш да спортуваш и у дома! Има стотици програми и видеа в YouTube, които напълно безплатно ще ти помогнат да гориш калории и да стегнеш мускулите си и да спестиш пари. Е, да, изисква се дисциплина, но в името на крайната цел (да спестиш пари и да изглеждаш добре) ще я придобиеш.

5. Кани гости вкъщи, вместо да купонясвате навън

Замисли се – колко пари пръскаш в ресторанти и клубове? А вкъщи може да бъде също толкова забавно! Покани приятели у дома, като всеки може да донесе по нещо за хапване и пийване. Забавлявайте се с филми,  игра на карти или просто да споделяйте страхотни истории и танцувайте.

6. Смени разкрасителните процедури 

И един съвет как да спестиш пари без да застрашиш бюти режима и визията си!

Вместо да даваш луди пари за козметика, може да изпробваш някои домашни маски, препоръчани и тествани от блогъри. Разрови се в нета и експериментирай с продуктите от кухнята.

7. Работи повече, харчи по-малко 

Логично е – колкото повече задачи имаш, толкова по-малко е времето за шопинг по магазините. Бъди зает и се фокусирай върху кариерата, която искаш. Избери си и полезни проекти и каузи, които ти доставят удоволствие, с които да запълваш свободното си време. В случай, че този вариант не ти харесва, имаме и друго предложение за теб- прекарвай повече време в сън.

8. Прави регулярна месечна равносметка на бюджета си

Златното правило, за да спестяваш по-лесно, е да имаш пълен контрол върху парите си. А това включва постоянна равносметка на изхарченото и заделеното. Определи една дата и всеки месец проследявай за какво отиват финансите ти, като можеш да оптимизираш спестяванията и да планираш месеца напред.

И когато в края на годината вече имаш една сериозна заделена сума, можеш да продължиш да я увеличаваш като си откриеш спестовна сметка или срочен депозит в TBI Bank и се възползваш от едни от най-добрите лихвени проценти на пазара, без такси за откриване, поддържане, довнасяне или теглене от депозитна сметка на дата на падеж.