• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как да вземеш пари на заем без да изпаднеш във финансово затруднение?

Кредитите са удобни финансови инструменти, които могат да ни бъдат много полезни, ако знаем как да ги използваме. Правилната им употреба обаче изисква отговорност, дисциплина и внимателен избор на кредитна институция (банкова или небанкова), от която да изтеглим пари на заем. Ето няколко неща в тази посока, които да имаш предвид:

Не надценявай финансовите си възможности

Първото нещо, което трябва да имаш предвид при търсенето на пари на заем, е да изчислиш ежемесечните си доходи и разходи и да прецениш дали ще имаш възможност да изплащаш вноските към кредитора. Преди да вземеш окончателно решение да кандидатства за заем, помисли внимателно дали ти трябват пари на заем веднага. Можеш ли да се справиш и без тях? Ако вече имаш друг активен кредит, пресметни дали няма да ти дойдат в тежест два заема. Общият процент на разходите и задълженията ти за месеца, не трябва да надхвърлят 60% от приходите ти, за да имаш шанс за одобрение.

Ако вече си калкулирал всичко и все още си решен да вземеш заем,  добрата новина е, че вече лесно можеш да вземеш пари на заем срещу лична карта и без поръчител, дори от банковите институции.

Не взимай заем от първата срещната банка

Пазарът предлага много възможности за заявяване на пари на заем, така че те съветваме да направиш някои сравнения и да ги прегледаш внимателно, а не да кандидатстваш по първата атрактивна оферта, която видиш по телевизията или в онлайн пространството.

Преди да вземеш решение, прочети внимателно условията по отпускане на кредит, лихвените проценти, виж какви са таксите и дали няма допълнителни разходи по кредита ти.

В случай, че търсиш пари на заем онлайн, не пропускай да изчислиш месечната си вноска през калкулатора на институцията, в която смяташ да кандидатстваш. Така лесно ще видиш както лихвения процент по кредита си, така и ще можеш да прецениш и сумата по вноската като разиграеш различни варианти със срока на кредита и желаната сума.

В случай че си пенсионер или студент, би могъл да имаш някои допълнителни отстъпки или преференциални условия, които си струва да провериш с едно позвъняване по телефона към съответната компания или банка.

За какво да внимаваш?

Чети внимателно всеки документ, който подписваш. Следи за скрити текстове и условия. За твое спокойствие, те съветваме , когато търсиш пари на заем без залог да се насочиш към легитимни кредитори, които имат добра репутация и история.

Банките са предпочитана опция в тази насока, тъй като подлежат на сериозна регулация от БНБ и са задължени по закон да имат прозрачна политика и условия при обслужване на клиенти и предлагането на банкови продукти.

Не подписвай договора, ако не разбираш условията

Договорите за кредит са доста дълги и пълни с термини. Затова има вероятност да се объркаш или да не разбереш част от написаното. Винаги търси допълнително информация и консултация от служител, ако има неясноти по документите за подписване.

Защити кредита си със застраховка

Застраховката по кредита ти може и малко да го оскъпи, но пък ти гарантира сигурност при възникване на застрахователни събития като внезапна безработица, грижа за болен, временна неработоспособност и др. При тези случаи застрахователят покрива изцяло или частично остатъка по кредита ти, което те предпазва да затънеш в допълнителни дългове. Повечето банки предлагат защити към кредита, като TBI Bank е една от тях. На сайта ни можеш да се информираш за различните видове застраховки и кога и как да се възползваш от тях. На калкулатора в сайта ни пък можеш да видиш веднага каква е месечната ти вноска по онлайн кредита с включена застраховка, което ще те улесни да прецениш възможностите си за погасяването му.

Не отлагай изплащането на заема

Не отлагай погасяването на вноската ти за последния момент. Рискуваш да изпуснеш срока и да се сдобиеш с наказателна лихва, което ще оскъпи заема ти. Също така закъснелите вноски се отразяват в кредитната ти история и може да затруднят кандидатстването ти за следващи кредити. Ако имаш затруднение с изплащането на вноската си, по-добре веднага се консултирай със своя личен банкер или служител на съответната институция и виж дали има някаква възможност да решите заедно ситуацията без това да има негативни финансови последици за теб.