• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как можем да купим биткойн

Цифровизацията дотолкова навлезе в живота на хората, че харчим пари за стоки и услуги от екрана, без да се докосваме до банкноти или да посещаваме банки и магазини. Днес паричните преводи стават по-бързо от всякога благодарение на средствата за комуникация и информационните технологии. В обращение навлязоха и нов вид пари – изцяло цифровата биткойн валута. Освен този вид дигитални разплащателни средства съществуват и много други видове или алткойн валути (етериум ETH, лайткойн LTC, кардано ADA, Биткойн кеш и др).

За много хора биткойнът все още си остава загадка, която навлиза в живота все по-осезаемо. Може би не е късно да се запознаем по-отблизо с криптовалутите и да  помислим не е ли време да инвестираме в тях. Преди да спрем вниманието ви върху начините за закупуване на биткойн, нека накратко да разясним какво представляват криптовалутите.

Какво представлява биткойнът (BTC)?

Биткойнът е електронна или криптовалута (криптография с блокчейн технология), която не съществува под никаква друга форма освен цифрова. Валутата води съществуването си от 2009 г, когато Сатоши Накамото разработва концепцията за децентрализираното й притежаване на различни компютри (peer-to-peer) по целия свят. Биткойн е децентрализиран актив, който различни собственици притежават чрез система от компютри, свързани в международната мрежа Интернет. Това прави биткойна и другите видове цифрови валути неподатливи на политическо, клъстерно или друго мащабно влияние с някакви манипулативни цели или надзорен контрол.

В основата на системата е заложена максималната допустима бройка биткойни, които могат да бъдат пуснати в обращение – 21 млн. Поради това ограничение цената на биткойна претърпя бурна промяна през годините и от няколко цента за брой, достигна внушителните $64 000 за биткойн. С оглед покачването на цената на валутата мнозина се питат “Как мога да си купя биткойн?”. Но преди да отговорим на този въпрос, нека споменем още нещо за инвестициите в тази свръхмодерна валута.

Защо да инвестираме в цифровата валута биткойн?

На първо място биткойнът е финансово независим инструмент, което от една страна го прави по-стабилен, но от друга рисков (поради липсата на суверенни регулации). Кодът на системата е отворен и всички участници могат да проследят валидността на транзакциите, на което се крепи неговата устойчивост. Той прилича на социална мрежа за пари, в която институциите нямат достъп и контрол, а само участниците.

Биткойн ви позволява да извършвате разплащания в други страни, без да преминавате през системите за международни транзакции, които може да блокират определени видове покупки и налагат такси. Между контрагентите в сделката не стои никаква банкова или правителствена организация, което прави спирането на транзакцията невъзможно. Според някой правителствени организации именно с такъв вид валута се спонсорират терористични организации и се извършва пране на пари. Поради тази причина някой държави не са узаконили търговията с криптовалути. Въпреки това цената на валутата расте и с оглед повишеното търсене се очаква нов ръст в цената.

Как да си купя биткойн?

Стигнахме и до въпроса: как да купя биткойн в България, на който могат да бъдат дадени за отговор много решения. Тук ще спрем вниманието ви върху най-популярните, по-сигурни и достъпни начини за закупуване на криптовалута. Тук е мястото да споменем, че в банковите институции не можете закупите криптовалута и в това число биткойн. Наличните световни крипто борси предлагат бързи покупки и продажби на различни криптовалути, но банките не предоставят възможност да депозирате или теглите суми към и от тях.

В България начините за покупка могат да бъдат различни, но тук ще споменем най-разпространените:

1. През български уебсайт

  • Altcoins.bg – може би най-голям като асортимент е сайтът Altcoins.bg. Фирмата има и присъствен магазин, където можете да отидете на място и да закупите криптовалути. Уебсайтът взима комисионна за продажбата на валути в рамките на 2% – 3,5%. Тук освен биткойн можете да си закупите етер, нано, лайткойн, стелар, даш, монеро и други.
  • crypto.bg – предлага се биткойн с такса над 2%
  • xChange.bg – тук се предлагат криптовалута с 3% такса, но можете да платите директно с A1 Wallet, Pay by Vivacom и др.
  • bonex.bg –  не предлага голям асортимент от валути

2. Чрез АТМ за биткойн

3. Борсови платформи за търговия с криптовалути

Необходимо е да откриете собствен акаунт в някоя от борсите за криптовалути и да депозирате средствата. След това можете да ги изтеглите по същия начин. Това са познатите на трейдърите борси за търговия, като etoro, binance, libertex, capital.com, coinbase Pro и др. При избора на борса за покупка на криптовалута проверете внимателно дали борсата е регулирана от надзорни органи, какви такси предлага, удобна ли е за работа и поддържа ли банкови преводи с български банки.

4. Мобилни приложения за смартфон

  • Crypto.com – Това е сложно мобилно приложение с много функции и възможности, което го прави трудно за новаци. Оскъпяването на валутата с карта възлиза средно около 3%.
  • Wirexapp.com – Това е друго приложение, през което можете да купите криптовалута с вашата дебитна карта. Първо трябва да верифицирате картата си към системата на приложението, за което трябва да направите първа лимитирана покупка до $50. След като въведете кода от банковото извлечение, ще получите нов по-висок лимит за покупки.

5. Индиректно през банка с карта

Тъй като банките не осъществяват директно превалутиране с криптовалута поради известни съображения или банкова политика, ако изберете да работите с тях, трябва да минете през посредник (Vivid Money, iCard, Revolut, Paysera, Wise  и др.) От тези посреднически сайтове ще получите безплатна IBAN сметка в евро. Към нея можете да пращате сумата от българската банка, а след като парите са получени в посредника, можете да ги изпратите в борса за криптовалута, като Кракен, Kriptomat, Change App и др.