• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как можем да теглим пари от банкомат

Имате нужда от пари в брой и се чудите кой е най-лесният начин да ги получите? Банкоматите са идеалното средство, където парите ви са под охрана и можете да разполагате с тях когато ви потрябват. Работата с тези автоматични устройства въобще не е трудна. В тази статия ще спрем вниманието ви именно на безопасното теглене на пари в брой от банкомати.

Почти всеки човек над 18 години вече има издадена дебитна или кредитна карта, с която може да изтегли пари в брой от всеки банкомат. Нека разберем някои подробности как се извършва този процес.

Как да изтеглите пари от банкомат?

Почти всеки възрастен човек знае как се тегли от банкомат, но ще опишем накратко процеса. Първо трябва да носите картата си и да знаете PIN кода. След това е добре да откриете банкомат на същата банка, която е издала и дебитната ви карта. Може да ползвате всеки друг апарат, но тогава ще платите няколко пъти по-висока такса. Следва да поставите вашата карта в слота – специалния за целта отвор на машината.

  • Как да поставите картата в банкомата?

На банкомата има указано място за поставяне на карти, вкарайте картата си там с името ви и номера ѝ от горната страна, а магнитната лента отдолу в дясно. При повечето карти чипът, който напомня сим карта за телефон, е отгоре, но може да има и такива, където е поставен отдолу. После следвайте стъпките, които устройството ви предоставя на екрана. Трябва да извършите следните действия последователно:

1. Въведете предпочитания от вас език
2. Желаната сума, която искате да изтеглите
3. Изберете дали желаете разписка за тегленето
4. Въведете вашия пин код
5. Активиране на операцията (accept, enter, или ok)
6. Вземане на парите, бележката и картата от автомата

Вашите пари ще излязат непосредствено под екрана, а разписката ще излезе след като потвърдите, че не желаете да продължите работа с устройството. В края ще получите и картата си обратно. Не забравяйте картата си в автомата, защото това може да бъде опасно. Банкоматите издават предупредителен звук, когато не извадите на време картата си от отвора на машината, с което ви подсещат, че сте я забравили.

Колко най-много можете да изтеглите на ден от банкомат?

  • Максимална сума за теглене от банкомат може да се различава при различните банки. Друга причина за по-малък или висок лимит е договор за лимит, който може да сключите с вашата банка. Най-ниския дневен лимит за теглене от банкомат обикновено е 400 лв, а 4000 лв е най-високият възможен на дневна база. Ако искате да получавате максимална сума за теглене от банкомат, трябва да се обърнете за помощ към вашата банка.
  • Минималната сума за теглене от банкомат зависи също от най-ниските купюри, които банката поддържа в автомата. Някои банки позволяват да изтеглите и 5 лева на транзакция, докато почти всички предлагат 10-левова банкнота, като най-ниска възможна сума на теглене.

Колко е таксата при теглене от банкомат?

Всяка банкова услуга струва нещо. Така и тегленето на пари от банкомат ще ви струва някаква скромна сума. Банкоматът може да ви таксува (всъщност не е банкоматът, а банката-собственик) с такса за теглене в порядъка на 0,30 лв (ако теглите от банкомат на вашата банка) и 1,50 лв от чужд банкомат. Устройствата в чужда държава също ще ви таксуват минимум 1,50 лв на теглене. Тези са минималните такси за теглене, но ако теглите големи суми, таксата се изчислява с процент – 0,15% за банкомат на ваша банка и 0,2% от чужда банка.

Например: ако изтеглите 1000 лв от банкомат на банката, в която е разплащателната ви сметка и дебитната ви карта, таксата ще бъде 0,15% от 1000 лв, което е 1,5 лв. Ако изтеглите 2000 лв, таксата ви ще бъде 3 лв. Тези такси се въвеждат от много банки в България през новата 2022 г., което е драстично покачване в цената на услугата, в сравнение с 0,3 лв на теглене през миналите години. Поради покачването на таксите за теглене на пари от банкомат, много хора предпочитат да теглят по-рядко и по-високи суми.

Как да теглим пари от банкомат без карта?

Въпреки че звучи невероятно, днес и това вече е възможно. Можете да го направите само на специалните за тази цел банкомати, които за съжаление все още не са широко разпространени в България.

  • Теглене на пари от банкомат без дебитна карта

Смартфоните, смарт часовниците и други смарт устройства могат успешно да заместят дебитната карта за теглене на пари от банкомат. Тези приложения на банката-издател ви позволяват с доближаване на устройството до банкомата (на определено за целта място) да “влезете” в системата на устройството и да продължите операцията по тегленето.

Друг метод за теглене на пари от банкомат без дебитна карта е, ако друг наредител изпрати сумата през банкомат или служител на посочен телефонен номер и даде четирицифрен код за получаване.

  • Теглене на пари от банкомат с безконтактна карта

Така нареченото безконтактно теглене става само като доближите до определената зона на устройството безконтактната си карта. След това ще можете да работите с банкомата все едно сте вкарали картата си в банкомата. Това предимство ви спестява надраскванията по магнитната лента на картата ви, но се изисква въвеждането на пин кода при теглене от банкомат. Плащането на пос терминал с такъв вид карта в търговските обекти не изисква въвеждането на пин код.

Може ли да се тегли евро от банкомат в България?

За да изтеглите евро валута от роден автомат, трябва да намерите устройство, което е заредено с такава валута и извършва операцията „обмяна на валутата“. През летните месеци по курортите се поставят специални банкомати, които чужденците използват, за да изкарат валута, но обменният курс е завишен, а такива банкомати не приемат български карти. В България банкоматите се зареждат с национална валута и трудно може да откриете подобна услуга, въпреки че подобен вид устройства се произвеждат в Европа и света.