• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как можеш да подобриш шанса си за одобрение за кредит

Трябват ти спешно пари и след като си избрал банката, кандидатстваш за кредит. В най-добрия случай отговорът идва в същия ден, но уви – негативен. Връщаш лентата назад и макар да си сигурен, че можеш да изплатиш кредита недоумяваш защо банката не ти го отпуска. Помисли пак, дали някоя от тези причини не отговаря на твоето положение към момента:

Лоша кредитна история

Не е задължително да имаш неизплатен кредит, за да се озовеш в Кредитния регистър с негативна история. Достатъчно е да е регистрирано, че редовно забавяш плащанията или че си кандидатствал за много кредити.
Ако ти предстои да теглиш кредит, особено за по-голяма сума, можеш да провериш какво е положението ти като изискаш справка от служител на самия регистър на място.

Нередовни доходи 

Банката по всяка вероятност няма да одобри кандидатурата ти за финансиране, ако нямаш постоянни доходи, с които да покриваш месечната си вноска.
Ако доходите ти са малки, но постоянни, може да преговаряш за по-малки месечни вноски за по-дълъг период.

Неясна/подвеждаща цел на финансирането 

Има потребителски кредити, които са със специфична насоченост (покупка на кола или друга придобивка) и се отпускат конкретно с тази цел. Ако кандидатстваш за такъв тип кредит, но посочената от теб цел е друга или не желаеш да я упоменеш, а това е изискване, има шанс да не бъдеш одобрен заради подвеждаща информация относно целта на желаното финансиране.

Некоректни данни

Неволно или умишлено – ако подадеш към служителя грешни лични данни, няма как да бъдеш одобрен за кредит, тъй като всички посочени данни внимателно се проверяват и въвеждат от банковите служители и всяко едно несъответствие се приема за опит за измама.
Нестабилни доходи/дълги и системни периоди на безработица
Кредиторите са изключително прецизни в разследването на твоята работна история. Съвсем логично, ако нямаш системни доходи, които да покриват месечната вноска по кредита, за който кандидатстваш, няма как да бъдеш одобрен за него, защото не би могъл да го изплащаш.

Прекалено много кредити 

Ако си теглил прекалено много кредити, това автоматично те прави ненадежден платец и е причина да ти бъде отказан кредит.

Липса на необходимите активи за залог

Някои по-големи кредити изискват залог под формата на имот/терен и т.н. за отпускане на голям кредит. Ако не притежаваш такъв на твое име, а се бориш за по-голямо като размер финансиране, то може да ти бъде отказано.
Вариант е да теглиш кредит, който не изисква залог като потребителския кредит от TBI Bank Бързи пари, който ти дава възможност да кандидатстваш за суми до 15 000 лв.

Как да повишиш шанса си за одобрение на кредит

1.    Провери кредитната си история внимателно и се запознай в детайли с изискванията за одобрение на кредит преди да кандидатстваш. Увери се че си приключил всички предходни задължения.

2.    Научи какви са минималните месечни вноски за изплащане на кредита, който желаеш да изтеглиш, за да видиш дали той отговаря на твоите доходи. Така елиминираш вероятността да не те одобрят по критерии „ненадежден платец“.

3.    Давай коректни лични данни! Провери няколко пъти информацията за лични данни, която трябва да попълниш, преди да подадеш заявлението си за кредит.

4.    Не се нагърбвай с кредити, които не можеш да изплатиш. Колкото повече кредити имаш, толкова по-малък е шансът да вземеш нов. Кандидатствай и ползвай кредит, само тогава, когато настина имаш нужда

5.    Провери какви материални активни имаш и дали отговарят на всички законови норми, ако ще кандидатстваш за кредит, изискващ залог.