• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как най-ефективно да използваме кредитни карти

Ако са ви одобрили за нова кредитна карта, вероятно сте много развълнувани от възможността да пазарувате свободно и да теглите кредит по всяко време. Търговските вериги изглеждат толкова достъпни за притежателите на кредитни карти, но не забравяйте, че това удобство си има своя цена. За мнозина е трудно да устоят на изкушението да не ползват картата за неща, които не са чак толкова необходими. Неразумното използване на кредитните карти може да доведе притежателя ѝ до главозамайващ дълг в изненадващо кратки срокове.

Какво представляват кредитните карти?

Повечето хора притежават дебитни или кредитни карти. Кредитните карти се използват за разплащания на различни места – онлайн покупки, банкомати, търговски обекти и ПОС устройства. Кредитните карти позволяват да плащате със суми от кредитора ви, които могат да достигнат до определен лимит. За кредита, който ползвате, дължите лихва, ако не върнете сумата в определен срок.

За какво да внимавате при боравене с кредитни карти?

Бъдете разумни и винаги взимайте предвид малките подробности, които в даден момент могат да ви причинят големи неудобства, ако ги пренебрегнете. Ето някои неща, за които ви препоръчваме да бъдете внимателни и за които да се информирате предварително.

  • Следете за срока на гратисния период

Понякога картоиздателите отпускат известен период, в който картодържателите могат да теглят кредит без лихва. След като гратисният период приключи, може да ви начислят високи лихвени проценти. Осведомете се предварително кога ще настъпи тази промяна и ограничете покупките си и при възможност внесете навреме парите по сметката си.

  • Внимавайте за кредитния рейтинг

Не забравяйте да платите навреме дълговете си, защото в противен случай може да получите лош кредитен рейтинг в кредитния регистър. Това може да стане причина не получите желаните оферти при кандидатстване за бъдещи кредити или в още по-тежкия случай, да ви бъдат отказани такива. Поддържайте кредитната си история безупречна, ако желаете да ползвате кредитната си карта и за напред.

  • Ако планирате да пътувате в чужбина, проверете какви ще бъдат таксите ви там

Пътуването в чужбина е по-приятно, когато имате пари, които не се налага да съхранявате в чанти, джобове и тайни места из багажа си. Картата е идеалното средство за обезпечаване на пътуването ви, но трябва да сте наясно какви такси ще платите, когато плащате и теглите средства извън границите на страната. От значение е дали ще бъдете в страна от ЕС или държава извън европейското пространство.

  • Бъдете нащрек за измамни транзакции и такси

Добре е да следите активността по кредитната си карта, за да може да реагирате бързо при измамна активност по салдото. Това може да се случи при нахлуването на измамници, които знаят по някакъв начин данните ви от картата и пазаруват за ваша сметка. Дори и да считате, че това не е често срещан проблем и едва ли ще се случи точно на вас, няма да загубите, ако се информирате от банката кредитор дали предлага допълнително ниво на сигурност. Следете движението по картата си, което ще ви позволи да забележите навреме подозрителни парични движения.

Съвети за ефективна работа с кредитната ви карта

Притежателите на кредитна карта трябва да боравят с нея по-внимателно заради кредитното ѝ естество. Преди да кандидатствате за кредитна карта в определена банка, проверете разликите в условията на няколко различни карти и след това изберете най-изгодната оферта за вас.

  • Не поддържайте голям кредитен баланс за продължително време

При първа възможност погасявайте вашите задължения по картата, защото лихвените проценти на тези кредитни линии не са от най-ниските. Понякога може да се наложи да използвате картата по предназначение и да изтеглите определена сума във вид на кредит. Все пак това е предназначението на кредитните карти, но бъдете разумни и внесете възможно по-скоро сумата, с която да излезете на положителен баланс.

  • За хората с широки пръсти е препоръчителен по-ограничен лимит

Ако не сте пестеливи по природа, кредитната карта няма да ви бъде пръв приятел. Често може да изпадате в незавидно финансово положение в следствие на честото теглене на кредит от картата ви. Не забравяйте, че парите, които ползвате от тази карта, не са ваши и трябва да ги върнете с лихва.

  • Възползвайте се от нулевия лихвен процент по кредитната си карта

Кредитните карти се издават и с възможност за нулева лихва. Промоционалната лихва важи за много кратки периоди от време, така че най-добре е да не се бавите и да погасите дълга с минимален или нулев лихвен процент. Също както много потребителски кредити, които банките отпускат на клиентите си без лихвен процент, така и тук нулевите ставки се свеждат до много кратки времеви периоди.

  • Ползвайте кредитната карта предимно за разплащания

Кредитните карти са предназначени основно за извършване на разплащания и затова не е изгодно да теглите от тях пари в брой. Лихвите по кредитите при теглене от банкомат са високи и не е изгодно да използвате кредитната си карта по този начин. В случай, че имате нужда от кредит за пари в брой, е по-добре да проверите за наличието на изгоден потребителски кредит от банка.

В случай че плащате с картата си в търговската мрежа, ще имате възможност да ползвате много отстъпки и промоции. Картата ще ви послужи и за интернет разплащания, като е необходимо да въведете само имената си, номера на картата, срока на валидност и трицифрения код, намиращ се на обратната страна.

Преди да започнете да работите с вашата нова кредитна карта, е добре да прочетете всички условия по договора с банката издател. Въпреки че в статията ви показахме много детайли, които да вземете под внимание, всяка карта има характерни особености, за които притежателите трябва да знаят. Така както политиката на всяка банка се различава от останалите, така и условията за ползване на кредитните карти се отличават. Ваш избор е да решите коя от тях е най-подходяща за вас.