• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Какви са цените на топлоизолация и нашите съвети към вас?

Топлоизолацията е една дълго мечтана инвестиция от много домакинства. За съжаление, обаче цените, които се предлагат у нас не са от най-ниските и затова трябва да се направи подробно проучване за най-добрите оферти на пазара, но също така и за най-добрите материали и фирми изпълнители. Ако някога сте си мечтали да направите този ремонт, може би сега, с наближаването на зимните и студени месеци, е най-подходящият момент за това. За да направим този процес по-лесен за вас, в статията по-долу ще ви разкажем повече за това какви са цените на топлоизолация и какво можете да намерите на пазара у нас.

Вътрешна топлоизолация – цени и видове

Преди да вземете решение за инсталиране на вътрешна топлоизолация в дома си, е необходимо да оцените какво ще бъде влиянието на условията и средата около вас – климат, влага и други. Това е изключително важно, защото ако не подберете правилните материали за вашата вътрешна изолация може да постигнете точно обратния на желания ефект – повишаването на температурата да бъде минимално, като за сметка на това се появи влага и мухъл.

Като цяло вътрешната топлоизолация е удачна при сгради, при които търсеният ефект е бързото затопляне на въздуха в нея. Но ако използвате само вътрешна изолация, тогава стаята ще се затопля бързо, но спрете ли отоплението, топлината бързо ще изчезва. Вътрешната изолация е идеална за подови настилки, като така прави усещането много по-приятно или пък за тавански помещения, при които разликата в температурата с останалите помещения, е по-малка.

Някои от основните неща, за които трябва да следите при поставяне на вътрешна изолация е кондензът от прозорците да бъде идеално изчистен. Някои майстори често изпускат тази стъпка, затова може и да се наложи да им го напомните. След това осигурете много добра вентилация в самото помещение. Това цели да се избегне появата на влага – нещо, което особено през зимата, доста трудно се постига. Ако допуснете появата на влага, това би довело до честото отваряне на прозорци и проветряването, което автоматично обезсмисля качествената топлоизолация.

След като разгледахме някои от основните неща, които да следите при поставяне на топлоизолация, нека да разгледаме и какви са цените на пазара у нас. Един от най-евтините материали, които можете да изберете е стиропорът. Неговата цена на квадратен метър е около 48 лв. От друга страна, неопорът варира между 50-55 лв/кв.м. Ако изберете да поставите и каменна вата, то тогава цената би се повишила с няколко лева.

Външна топлоизолация – цени и видове

Външната изолация е най-разпространеният метод за изолация, именно защото предлага много предимства. Освен обновяване на външния вид на сградата, външната изолация може да удължи и нейния експлоатационен живот. Тя не стеснява помещението, което понякога се забелязва с вътрешната изолация.Охлаждането на нагретия въздух преминава плавно през стената и елиминира предпоставката за образуване на влага вътре в стената. Скоростта на охлаждане на стената, от друга страна, е много по-бавна, а през лятото топлината ще бъде намалена, като по този начин вътрешният въздух ще бъде хладен през нощта. Точката на замръзване е извън стената, намалявайки корозията на стоманените пръти в бетонните компоненти. Инсталирането на този вид изолационен материал е трудоемко, но ползите, които носи, са огромни.

Цената на външната топлоизолация отново може силно да варира спрямо използваните материали. Например, ако използвате фибран, цената на квадратен метър ще бъде между 40 лв и 50 лв при дебелина от 5см и 10см. Ако изберете неопор, който доста прилича като материал на стиропора, но предлага много по-добра изолация и по-висока плътност, цената също е между 40 лв и 50 лв. За стиропор, от друга страна, трябва да заделите близо 40 лв/кв.м.

Материали за топлоизолация – цени

Ако сте решили да поемете топлоизолацията на вашия дом в свои ръце, това са някои от основните материали, от които ще се нуждаете:

  1. Трион – трион ще ви трябва, за да изрязвате плочите. Той струва 10-15 лв.
  2. Дюбели – преди да отидете в магазина направете груба сметка колко на брой ще са ви необходими. Може би ще ви трябват около 6 броя за 1 кв.м. Един дюбел струва близо 30 стотинки.
  3. Шлайф – много ценен за шлифоване на плочите за изолацията. Той може да струва между 15-20 лв.
  4. Лепило – лепило, както и други разтвори за лепене също се продават във всеки строителен магазин в кутии от 25 кг. Тук изборът отново варира, но средната цена е около 20-25 лв.
  5. Нивелир – можете да си купите доста добър нивелир от близкия магазин за 10-15 лв. Ако пък искате да инвестирате в професионален, той ще струва около 30-40 лв.

От гледна точка на цената на труд и допълнителни услуги, може да очаквате следното:

  1. Транспорт – 30 лв. в рамките на града
  2. Скеле – по 5 лв./кв.м
  3. Работа около електроуреди като климатици – 35 лв. на брой
  4. Цялостна цена на труд за поставяне на топлоизолация – 200-300 лв.

Ако имате интерес да разберете точните цени на топлоизолацията, то нашият съвет е най-напред да се посъветвате със съответните фирми, предлагащи тази услуга. Проучете добре пазара и вземете оферти от повече места. Имайте предвид, че когато разговаряте лично с фирмата изпълнител, на база на конкретния случай и ситуация, е възможно да получите преференциални цени.

Също така често цените посочени в каталозите и сайтовете на фирмите са ориентировъчни, тъй като те не могат да обхванат всички възможно слуачи и типове топлоизолация. Точните цени могат да зависят от вида на използваните строителни материали, както и как те са комбинирани в системи, дали достъпът до обекта е лесен – необходимо ли е скеле или алпинисти, каква е площта, която трябва да бъде топлоизолирана и други.