• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Какви са цените на зъбни импланти в България и какво е важно да знаеш преди поставянето им

Красивата усмивка отваря много врати. Не всеки обаче се ражда с перфектни и здрави зъби и понякога единственото решение е преминаване през различни стоматологични процедури за коригиране на усмивката. Сред най-разпространени са процедурите за избелване и поставяне на фасети, ако целта е естетическа, а в случаи на здравословен проблем като липсващи зъби, счупена кост и тежки възпаления в костта и зъба, се прибягва до лечение и поставяне на импланти.  Това е дълъг и болезнен процес и  цените на зъбни импланти не са никак евтини, но когато се налага, човек не трябва да прави компромис със здравето си.

Преди да си поставиш зъбни импланти, е важно да се запознат с етапите и естеството на процедурата.

Какво представляват зъбните импланти и каква е тяхната история?

Зъбните импланти, във вида и формата, в която ги познаваме днес, са изобретени за първи път през 1952 година от шведския хирург на име Per-Ingvar Brånemark. Ако тогава те са били чудо на техниката и медицината, то днес имплантите са широко разпространена практика за протезно заместване на липсващи зъби в стоматологията. Те представляват поставяне на титаниев винт в костта на челюстта,  който на по-късен етап се облича с конструкция – мост, коронка, протеза –  от различен материал (керамика, металокерамика, цирконий и др.).

Зъбният имплант, поставен правилно, наподобява почти изцяло на естествен зъб. Цялата процедура трае месеци, тъй като има възможност за инфекции или за отхвърляне на винта при поставянето му във венеца. Почти винаги се налага прием на антибиотик след поставяне на винта и има период на изчакване – до 3-4 месеца, за да се види дали организмът го приема, преди да бъде облечен с избраната конструкция.

Цени на зъбни импланти в България

Зъбните импланти навлязоха в България преди около 8-10 години и заради своята дълготрайност и естетически вид са предпочитана алтернатива при наличието на липсващ зъб/и.

Какви обаче са цените за поставяне на зъбни импланти? Съдейки по сложността и дълготрайността на процедурата, поставянето на зъбен имплант не е никак евтино. От една страна плащаш за самия материал, от друга за лечението и манипулациите при поставяне и на двата компонента (винт и конструкция). Цените на зъбни импланти стартират от 600 лв. , ако говорим изцяло за изработка на един имплант от най-евтиния керамичен вариант. Включвайки цялото лечение, антибиотици, прегледи и т.н. поставянето на един имплант грубо казано може да ти излезе около 2000 лв. В случай, че искаш изкуствен зъб от по-скъп материал, цената скача с няколко стотин лева. Ако пък се налага да правиш няколко зъба или да поставяш протеза върху винтове (вид имплантна процедура) се приготви да дадеш минимум 7000 – 8000 лв.

Имай предвид, че различните клиники предлагат различни цени на зъбни импланти. Преди да правиш, каквито и да е изчисления, трябва да се консултираш със специалист – дентален хирург, който да ти обясни дали наистина се нуждаеш от зъбен имплант, колко и какъв вид импланти са подходящи в твоя случай (материалът най-често зависи от това на кое място трябва да поставиш имплант). Чак след това можеш да потърсиш онлайн или да разпиташ за цените на зъбните импланти, който са ти нужни.