• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Какво да правим при финансова криза?

Здравната криза, в която светът се намира, последвана от военната инвазия в Украйна и наложените санкции срещу Русия, няма да преминат, без световната икономика да бъде засегната. Вече усещаме последиците от промяната в цената на горивата, електроенергията и всички свързани с тяхното покачване цени. Инфлацията застрашително се увеличи, а успоредно с това спестяванията ни ежедневно започват да губят стойност. Поради спирането на украинската икономика се очаква глад в много райони по света, основно в най-слабо развитите държави. Украйна и Русия са едни от най-големите износителки на зърнени храни, а преустановяването на износа им може да има фатални последици за много неразвити държави.

Най-силен ще бъде ударът от кризата върху тези държави. България не може да се похвали с голям икономически и политически просперитет през последните години, въпреки че положението в страната беше стабилизирано след присъединяването към Европейския Съюз. Специалисти прогнозират настъпването на финансова криза, чиито начатъци се забелязват на световните финансови борси и пазари. Вярно е, че прогнозите не могат с точност да определят всички параметри на предстоящото икономическо бедствие, но трябва да направим нещо, за да посрещнем кризата.

Идва ли наистина финансова криза или това е поредната медийна сензация?

Най-сигурният начин да разберем дали нещо ще се случи по един или друг начин е да проверим как подобни събития са се развили в миналото. Историята е добър учител, но повторението на събитията все пак зависи и от много фактори. Кои индикатори могат да бъдат червени лампички, че назрява финансова криза или че вече ке намираме в нейното начало? Ще споменем само няколко от тях.

Последната глобална икономическа криза се появи през 2007-2008 г. и засегна икономиките в почти цял свят. Тя започна с вълна от банкови банкрути, а европейската банка направи неимоверни финансови инжекции, за да спаси от фалит банковата система на страните-членки. Банките увеличиха размера на своя задължителен резерв и гаранциите по депозитите. Финансовата нестабилност в икономическия сектор беше съпроводена и с нарастваща инфлация, като прогнозите за загубите на финансова стойност бяха за около 20%. Малкият и среден бизнес не можаха да получат финансиране на рентабилна цена и производството им замря.

Съвременният модел е различен от този преди 15 г., но последиците от пандемията много напомнят на някои последици за бизнеса от онези години. Намалява покупателната способност на населението, от което производственият сектор търпи загуби и забавя темпа на развитие. Появява се безработица с последващо намаляване на трудовото възнаграждение. Има много други симптоми, които дават сигнал, че икономиката на страната е в криза, а по-долу предлагаме няколко идеи как да се подготвим за нея.

Увеличете ликвидните си средства

Ликвидност означава способността на материалните ви активи да се превръщат в пари, без да понасяте сериозни финансови загуби. Колкото по-бързо можете да продадете определена стока, ценна книга, валута или друг актив в желаните от вас валутни купюри, толкова по-висока е тяхната ликвидност. По време на приближаваща се рецесия, инфлация и икономическа криза е добре да разполагате със средства, с които можете да посрещнете насъщните си нужди, защото има голяма вероятност хората да загубят основните си приходи и много от стоките няма да могат да бъдат продадени. Банковите спестявания, депозитните сертификати и другите инвестиции в ценни книжа са сред най-ликвидните активи и са добро средство за справяне по време на криза.

Все пак в зависимост от времетраенето на кризата е по-добре да изчакате с инвестициите в акции, ако не разполагате с достатъчно пари в банката. Спестяванията са по-сигурен вариант за обезпеченост в това време, а рисковите акции могат да се окажат опасен актив. Подсигурете месеците на криза със спестявания и след това може да закупите и ценни книжа. Според специалисти е добре сумата, която притежавате в спестявания, да е най-малко за три месеца напред. Преценете разходите си за обучение на тийнейджърите, за изплащане на ипотеката, наеми и други, за да нямате изненадващи разходи.

Изплатете дълговете си

Дълговете по кредитните карти са делът на най-често натрупващите се потребителски заеми. Удобството от притежаването на кредитна карта може да ни струва скъпо. Лихвите по всеки кредит отнемат част от приходите ви и ще бъдат „препъни камък“ във време на финансова криза. Изплатете задълженията си и започнете да ръководите на чисто финансирането на семейния бюджет, защото не е време за разточителни покупки. След като намалите разходите си за погасяване на лихви, ще имате възможност да използвате освободените средства за нещо по-наложително с оглед подготовката за евентуални предстоящи кризи.

Направете ревизия на активите си

Ревизията включва всичко, което имате като непарични активи, но наблегнете на онези, които можете да продадете и да превърнете в пари. При подготовката за икономическа криза е необходимо да увеличите вашия финансов капитал, а за целта трябва да знаете с какъв арсенал разполагате. Всички видове промоции, точки от кредитни карти, купони за дрехи и храна трябва да се превърнат в храна, пари или нещо от първа необходимост. Направете ревизия и на хранителните си запаси. Българите са народ, който е свикнал да затваря зимнина в буркани за зимата. Тази практика не съществува в много други страни, но тъй като при нас финансовата кризата е в известна степен резистентна, може да се каже че имаме добра подготовка с прехраната.

Може ли да се печели в момент на криза?

Да, възможно е, но за целта се изискват доста здрави нерви, финансова подготовка и решителност. Според финансови експерти в момент на висока инфлация вземането на кредит с фиксиран лихвен процент е добра перспектива, но дали банките ще предлагат такъв предварително все още не е ясно. Фиксираните лихвени проценти по кредита ще го направят по-евтин за изплащане поради обезценяването на парите по време на инфлация, а инвестициите ще поскъпнат. Така много по-евтино можете да придобиете и недвижим имот, вместо да плащате наем. Все пак това са опасни финансови движения, за които освен предприемчивост се изискват и добри познания на парите.