• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Какво е ПОС терминално устройство?

Съвременните технологии навлязоха с пълна сила като средства за масови разплащания. Освен дебитните карти, банкоматите и приложенията в смартфоните на потребителите, в търговската мрежа се използват масово ПОС терминални устройства. Тяхната широка употреба се дължи на удобството, което предлагат. Те точно и акуратно приемат всяко плащане, без да е необходимо персоналът да извършва допълнителни действия. ПОС терминал за магазин е нещо, без което търговската дейност на съвременните вериги просто не би могла да бъде извършвана толкова бързо.

Освен в големите вериги, такива терминали се използват широко и в по-малките търговски обекти. Допълнително удобство за посетителите е възможността да не носят налични пари в джоба си или да направят покупка, която не са планирали предварително. Дори мобилните куриери, които доставят стоки до дома ви, използват ПОС терминални устройства. Така можете да получите вашия касов бон, без който гаранцията на уреда няма да бъде валидна.

Почти всеки ден се налага да използваме ПОС терминални устройства, но познаваме ли техните характеристики и начин на работа? Безопасни ли са те за потребителите и за собствениците на търговските обекти? Днес ще ви запознаем с техните цени, метод на работа, инструкции и такси. За търговците тази информация е още по-важна, тъй като днес внедряването на ПОС терминал устройство на щат не е лукс, а задължение.

ПОС терминал – какво означава?

Разплащането с дебитна или кредитна карта се осъществява на ПОС терминално устройство. Чрез него се осъществяват безналични разплащания (не в брой на каса). Въпреки че тези устройства са за самостоятелни плащания, често ще ги срещнете и на касите в магазините, с които улесняват клиентите, предпочитащи безконтактно плащане с пос терминал. Бързият процес на устройствата спомага не само за незабавното обслужване на клиентите, но и свеждат почти до нула допусканите технически грешки при паричните операции от страна на служителя.

ПОС терминалите могат да бъдат и по-големи устройства, оборудвани със специални екрани, четци и други аксесоари, с чиято помощ се извършва всяко плащане на касата на търговските обекти. Всеки по-голям хранителен или универсален магазин е оборудван с подобна техника. В тази статия ще се спрем предимно на по-малките ПОС терминални устройства за безналични разплащания.

Държавните институции, онлайн магазините и други интернет платформи предоставят възможност да платите стоките, данъците и  комуналните си услуги с карта. За тази цел те също ползват виртуален ПОС терминал, който обработва данните от вашата карта и извършва банкова транзакция.

Колко струва едно ПОС терминално устройство?

Цените на ПОС терминалните устройства варират много, като може да започнат от 50 лв и да стигнат до няколко хиляди. Цената ще зависи целта, за която ще го ползвате, колко голям е търговският обект и броя на обслужваните клиенти на час. Големите търговски вериги, като Кауфланд, ЛИДЛ и БИЛЛА и др. ползват по-скъпите терминали с тъчскрийн екрани и допълнителни аксесоари, които се включват към основното тяло. Цените на тези ПОС терминали, обслужващи понякога няколко клиенти в минута, са от най-високите (около 2000 лв), докато терминалите на гишетата за плащане на здравни осигуровки в НАП или малките търговски обекти са от по-нисък клас и цената им също е по-ниска (в рамките на 60 – 400 лв).

Какви такси се плащат?

Институциите налагат такса за всяка банкова услуга, която ползвате. ПОС терминалът е свързан с разплащателна сметка в банка, в която отиват преведените през устройството средства. Всички производители на ПОС терминални устройства партнират с различни брандове за картови разплащания и вземат определен процент от всяка трансакция. Таксите могат да се различава като процент в зависимост от сумата, която преминава през ПОС терминалното устройство. Освен това тези такси могат да зависят и от марката на разплащателната карта, която ползвате.

Банката – издател на картата и банката, която стои зад ПОС терминалното устройство, също може да имат значение за таксата, която плаща клиентът и собственикът на търговския обект. В почти всички случаи се прилагат ПОС терминал комисионни, докато договарянето на месечна такса с доставчика на устройствата е рядкост. Комисионните или процентът на транзакциите може да варират от под 1% до над 2%. Това зависи от оборота на обекта, неговата дейност, държавните регулатори и др.

Работа с ПОС терминал и инструкции за употреба

За много хора работата с ПОС терминал е предизвикателство и причина за притеснение дали ще могат правилно да го използват. Напрежението идва от факта, че операторите трябва да работят с пари, а това изисква внимание. Всяка грешка е нежелателна, затова производителите и разпространителите на тези устройства предоставят на собствениците изчерпателни инструкции за употреба, с чиято помощ всички техни въпроси намират отговор.

Обучаването на персонала зависи не само от това как се представя информацията на служителите, но и до голяма степен от тяхната възприемчивост. Най-бързото обучение става с двама служители на един ПОС терминал, като в някои случаи новият служител може да схване алгоритъма в рамките на няколко часа. Банковите институции, които предоставят устройствата на търговските обекти, обикновено организират курс за обучаване на персонала.

В зависимост от вида на търговския обект, в който ще се внедрява ПОС терминал, той бива конфигуриран за работа в магазин, хотел, ресторант, банков клон и други. В тези случаи операциите, които можете да извършвате на устройството се различават поради естеството на работата на всяко от тези места. Апаратите имат цифров (или сензорен) дисплей, на който операторите могат да виждат режимите на работа и да се ориентират в операциите. Цялостен поглед върху инструкциите за употреба на устройствата може да получите в уебсайтовете на банките, които предоставят файла “Ръководство на потребителя” в pdf формат.

Можете ли да получите касов бон от ПОС терминално устройство?

ПОС терминалът представлява комбинация между ПОС терминал, касов апарат и принтер. Съвременните технологии позволяват в ПОС терминалните устройства да се вградят и термични принтери, които издават касови бележки на клиентите. Това удобство прави малката джаджа още по-ефикасна за бизнеса. Поради малките размери на ПОС терминала, всеки търговец лесно може да издава касов бон. Връзката на терминала с НАП позволява на държавата да получи незабавни данни за дневните обороти, което прави процентът обекти в сивата икономика много по-нисък.