• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Кажи ни за какво харчиш, за да ти кажем какъв си

Психологията е наука, която се изучава дълги години, но напоследък все повече интересни изследвания и експерти разкриват как лесно можеш прецениш един човек и да предвидиш неговите действия и без да си психолог.
Интересно проучване по темата се фокусира върху човешките навици по отношение на изхарчените пари. Или казано по друг начин – кажи ми за какво харчиш, за да ти кажа какъв си!

Изследването, публикувано в сп. Psychological Science, анализира плащанията за над 2 млн. покупки на 2000 души, разделяйки ги на определени типажи според поведенческите им навици, съобразно закушените стоки/услуги. Участниците в него допълнително са отговорили и на кратък въпросник, за да бъдат резултатите по-достоверни.

„Милиони хора харчат парите си по електронен път (онлайн покупки, кредитни карти и т.н.) и сега имаме възможност да направим детайлно изследване на поведенческите навици на човек спрямо неговите харчове“, обяснява Джо Гладстоун, професор по човешко поведение в Юнивърсити Колидж Лондон (University College London) и един от водещите ръководители на изследването.

Сред най-интересните разкрития е, че след работа хората масово харчат пари за храна, домашни потреби и други по-битови консумативи. Това, което издава информация за личността на човек, обаче са останалите покупки като:

Пътувания 

Ако харчиш много пари за почивки и полети извън страната, то ти си по широкоскроен и отворен за нови преживявания.

Хапване и пиене 

Хората, които обичат да угаждат на стомаха си и инвестират по-сериозни суми в тази посока, обикновено са доста социални, екстровертни и любопитни по натура.

Инвестиции и спестявания 

Мислиш ли за бъдещето си и депозираш ли спестяванията си на сигурно място? Ако отговорът е положителен, то според изследването ти си отговорна и прагматична личност, която не обича да се глези. Освен това имаш око за детайла.

Благотворителност, пари на бездомници

Да даваш по някой лев от време на време на просещо дете или старец е милосърдие. В случай, че си от тези, които постоянно захранват молещите за пари и продавачите зад дребни и незаконни сергии, това означава, че си много добър, бързо се съгласяваш с другите, лесен си за общуване и дори си малко наивен.

Ненужни вещи

Има много хора, които си купуват всякакви неща, без реално да имат нужда от тях, без значение дали става въпрос за дрехи, бижута, джунджурии или дори храна. Ако смяташ, че си сред тях, то ти нерядко страдаш от тревожност, по-невротичен си по натура и клониш към песимизъм. Вероятно предпочиташ и самотата пред големите компании.

Изследователите също така разкриват на база анализите си, че хората с по-висок самоконтрол, плащат по-малко банкови разходи. Тези, които са по-невротични пък по рядко се ангажират с ипотека, защото имат по-краткосрочни цели.

А сега, след като се „образова“, откри ли към коя от посочените групи спадаш?