• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Кой е най-правилният избор при закупуване на нова кола – лизинг или потребителски кредит за автомобил

Настъпи моментът, в който вече наистина се нуждаеш от собствен автомобил? Или пък искаш да смениш този, който имаш, защото вече не ти върши добра работа? Нуждите не чакат и може да се появят в неподходящ момент, когато не си подготвен за подобни разходи. И все пак решение има. Можеш да се сдобиеш с мечтаното  превозно средство като се възползваш от опцията за лизинг за автомобил или потребителски кредит Auto, предлаган от TBI Bank. Кое от двете да избереш, зависи от теб, а ние ще ти помогнем да вземеш информирано решение, като ти разкажем малко повече за двата варианта за покупка на изплащане.

Какво представлява лизинг на автомобил?

Лизинг на автомобил представлява изплащане на месечни вноски за ползването на автомобил, като след приключването на изплащането, колата става изцяло твоя собственост или можеш да се откажеш от нея. На практика това е вид наем за ползване на вещ, която обаче не е твоя собственост, докато не изплатиш пълната сума, определена от лизингодателя. През периода на лизинга ти нямаш право да продаваш автомобила, тъй като той все още е собственост на лизинговата компания. Лизинг на автомобил може да се изтегли, както за нова, така и за кола на старо.

Видове лизинг за кола?

Като цяло има два вида лизинг на автомобил  – финансов и оперативен.

При финансовия лизинг  не можеш да се откажеш от договора през определения от него срок. Имаш възможност в края на договорните отношения да закупиш превозното средство при пълно изплащане на неговата стойност. При такова желание получаваш пълните права за собственост на колата.

В почти всички случаи на финансов лизинг, плащаш предварителна вноска за ползване автомобила, която е в пъти по-голяма от договорената последваща месечна вноска.

При оперативния лизинг на автомобил, наричан още експлоатационен, договорът е по-краткосрочен (не повече от 5 години) и имаш право да се откажеш от него по всяко време. Най-често се договаря някакъв минимален период на ползване и след него лизингополучателят може да се възползва от правото на отказ. При този вид лизинг нямаш възможност за покупка на автомобила и трябва да го върнеш след изтичане на срока на неговото ползване на лизингодателя.

Каква е разликата между лизинг на автомобили  и потребителски кредит за купуване на автомобил?

Потребителският кредит се различава от лизинга по това, че тук няма да нужда да плащаш висока първоначална вноска, а просто погасяваш равни месечни вноски. При тегленето на потребителски кредит веднага ставаш собственик на автомобила, за разлика от опцията за лизинг на автомобили, където лизинговата компания притежава всички права върху автомобила до последната вноска.

При взимането на кредит за автомобил след придобиване на собственост върху превозното средство, плащаш вноските си към Банката, отпуснала кредита, а не към лизингодателя.

Друга разлика между лизинга на коли и потребителския кредит е срокът за погасяване. Той варира спрямо конкретната финансова институция и нейните условия.

И не на последно място тегленето на кредит за покупка на автомобил не изисква задължително Каско, което е условие при взимането на лизинг.

Теглене на потребителски кредит Auto от TBI Bank

Шофирането е удобство и удоволствие и за да те улесним в придобиването на твой собствен автомобил, ние от  TBI Bank създадохме  потребителски кредит AUTO. С негова помощ още днес можеш да си закупиш не само автомобил, а и друго превозно средство като мотор, скутер или кемпер.  Можеш лесно да кандидатстваш онлайн за сума до 20 000 лв., като срокът на изплащане е от 12 до 72 месеца. Предимствата са:

  • ставаш собственик на желаното превозно средство веднага;
  • имаш фиксирани равни вноски, които знаеш предварително и можеш да наместиш в бюджета си;
  • няма задължително Каско;
  • 100% финансиране на покупката;
  • кандидатстваш онлайн;
  • получaваш бърз отговор на заявката си.

TBI Bank предлага и друг кредит, специално насочен към желаещите да си закупят автомобил – нашия стоков кредит Auto, който е за превозни средства или авточасти на стойност до 30 000 лв. и срок за изплащане от 3 до 60 месеца. Можеш да се възползваш от него като попиташ за опция за изплащане с TBI Pay от нашите партньори на място в автокъщата или магазина.

Ако имаш допълнителни въпроси, свързани с потребителския или стоковия кредит AUTO на TBI Bank, можеш да се свържеш с наш служител по телефон, имейл или онлайн  чат.