• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Кои са най-добре платените професии в България

Чудиш се в коя посока да поемеш в професионален план? Искаш да промениш своята квалификация или трябва да насочиш детето си в кариерния му път? От една страна ти се прави нещо интересно, което да ти харесва, а от друга трябва и да е добре платено. Пазарът на труда се промени много през последните години, заплащането за различните професии също. Преди да вземеш решение в коя посока да се развиваш, направи проучване, за да не съжаляваш по-късно. Ние ще ти помогнем с някои отправни точки на професии, доказали се като много доходоносни и позволяващи ти да работиш, както в България, така и в чужбина.

ИТ Специалисти

Бъдещето е в технологиите и технологичните процеси. От години търсенето на ИТ специалисти расте стремглаво. У нас има стотици обяви в сферата на ИТ, както за компании, ситуирани и създадени в България, така и за международни компании. Ако писането на кодове е нещо, което те влече и ти се отдава, можеш да специализираш в тази насока. Предимствата са високите заплати – минималната стартира от 1500 нето, а фиксирана горна граница няма. Освен това ИТ специалистите могат да работят отвсякъде, където разполагат с добър интернет.

Графични дизайнери

Това също е доста специфична професия, която постоянно се търси, макар че на пазара има доста графични дизайнери. Предимства имат тези, които могат да анимират и рисуват, но дори да работиш само с най-разпространените графични софтуери, пак можеш да си намериш добре платена работа в компании от всякакви отрасли, която при желание и договорка да вършиш дистанционно.

Юристи

Всичко в бизнеса се управлява до голяма степен от закони, така че добрите юристи са на почит. Да образователния процес е малко по-дълъг, но пък натрупаните знания и опита могат да ти осигурят много добра работа. Все повече чуждестранни компании, навлизащи на пазара у нас, търсят български юристи, които да им помагат да извършват бизнеса си съобразно нашите закони, така че няма да ти бъде трудно да си намериш работа.

Освен това има и високо предлагане на стажове, които да ти помогнат да натрупаш желания опит. Завършвайки право, след това можеш да профилираш и да разшириш опциите си на заетост като освен юрисконсулт можеш да станеш прокурор, нотариус, а защо не и съдия. Всяка от тези професии е реномирана и се ползва  голям авторитет.

Служители във авиацията

Един от най-добре платените сектори у нас е авиационният, тъй като е свързан с по-висок риск при изпълнение на задълженията. Ако самолетите те влекат, може да се насочиш към професии като механик, пилот, стюардеса, координатор полети и др.

Работата на пилотите и стюардесите е доста динамична и на моменти натоварваща, но освен добрата заплата, получаваш възможността да обиколиш много нови и интересни места.

Зъболекари/Ортодонти/Зъботехници

Медицинският сектор също е направление, в което винаги ще се търси работа за добрите специалисти. Поддръжката на зъбите е сред най-скъпите услуги и неслучайно през последните години много млади хора се насочиха именно към стоматологичния сектор в професионален план. След завършване на образованието и сдобиването със стаж, е препоръчително да се насочиш към частна клиника, където се правят не само стандартни процедури като кариеси, почистване на зъбен камък и коронки, а и разкрасителни процедури като фасети, поставяне на шини и брекети, изграждане на зъби с по-скъпи материали и т.н.  Подобна професия ще ти осигури стабилни и високи доходи.

Все още нямаш добре платена работа, а ти трябват пари?

Въпреки че пазарът на добре платени професии в България расте непрекъснато, може още да не си намерил своята работа мечта и да изпаднеш в ситуация, в която ти трябват спешно свежи средства поне до следваща заплата.  Докато умуваш как да подобриш професионалния си живот, разходите и нуждите не чакат. Временно решение е взимането на кредит. Банковите заеми вече са по-лесно достъпни, а  TBI Bank ти дава възможност да кандидатстваш и усвоиш пари изцяло онлайн. Всичко, което трябва да направиш, е да посетиш сайта на TBI Bank и да попълниш формата за заявяване на кредит, следвайки подробните инструкции. Можеш да вземеш кредит до няколко хиляди лева само с лична карта и без поръчител.