• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Колко струва остъкляване на тераса и как да изберете най-правнилния материал за нея?

Имате прекрасна красива тераса, която обаче „изяжда“ твърде много място от малката ви кухня, хол или трапезария? В тази ситуация много хора избират да остъклят терасата си и да разширят площта на апартамента, създавайки една голяма, просторна и слънчева стая. Хората избират да остъклят терасата си по различни причини. Това може да бъде за постигане на определен дизайн или комфорт; или пък с цел шумо- или топлоизолация. В крайна сметка изборът на хората обикновено се определя от два основни фактора – цена и функционалност.

Положителните страни на остъкляването на терасата са много, но дали сте готови за тази стъпка, какво ще се очаква от вас и най-вече колко струва остъкляване на тераса – това ще ви разкажем в статията по-долу.

Колко струва остъкляване на тераса и по-конкретно панорамното остъкляване?

Системата за панорамно остъкляване е идеален вариант за късметлиите, които имат красива гледка от жилището си. Този вид остъкляване не само ви позволява да се наслаждавате на четирите сезона около вас, но и постига излючителна естетика в дома. Много от панорамните остъкления позволяват цялостното прибиране на вратите, което създава усещането, че сте навън сред природата, докато все още се намирате в комфорта на дома си. Панорамното остъкляване става все по-популярно, но това не означава, че се предлага на изгодни цени. Напротив, ако смятате да се възползвате от тази услуга, то добре е да се задели по-сериозен бюджет. Плюсовете зад панорамното остъкляване, обаче са доста. Започвайки от самия таван и стигайки до пода, се създава усещането, че прозорци напълно липсват. Това усещане се засилва от липсата на напречни ивици, което от своя страна увеличава притока на светлина и прави помещението да изглежда светло, просторно и приветливо. В зависимост от цената, могат да се намерят прозорци с алуминиеви, дървени или пластмасови конструкции, а вече дори и такива без никакви рамки. Като тук най-евтин вариант, разбира се, е пластмасовата конструкция, която обаче е също толкова стилна и желана от хората. Ако искате да се поглезите още повече, то можете да се насочите към дървените конструкции, които поддържат най-високи цени на пазара. Средният клас тук, изработен от алуминий поддържа цени от над 250 лв. за кв.м. като тази сума не включва монтаж и други дейности по подготвянето на терена за остъкляване.

Някои допълнителни факти за безпрофилното остъкляване

Безпрофилното остъкляване на тераси става все по-популярно сред хората у нас. Това е единственият начин да се добави използваема площ към апартамента или къщата ви, а също така може би най-голямата полза е предпазването от непредвидимите метеорологични условия и стихии като градушка и вятър. Щом става дума за жилищна кооперация, безпрофилното остъкляване на тераса също спомага за запазването на консистентен външен вид на сградата.

При остъкляването на тераси, особено такива, разположени на първи или втори жилищен етаж, е особено важна здравината, за да можете да сте сигурни в своята безопасност. Изключително важно е стъклата да се характеризират с голяма якост и издържливост при натоварване.

Разрешително за остъкляване на тераса – цена

Въпреки че процедурата по остъкляване на тераса може да иглежда бърза и лесна, за съжаление, това съвсем не е така. Съществуват редица законови процедури, през които трябва да преминете, за да можете да си присвоите тези няколко квадратни метра от терасата си. За да извършите ремонта си в рамките на закона, най-напред трябва да се снабдите с протокол  от общото събрание на собствениците на входа на жилищната сграда като е необходимо да спечелите мнозинството от тях, за да бъде одобрен вашия строеж. Имайте предвид, че в зависимост от общината, съгласието може и да трябва да достигне до 75%.

След като сте получили съгласието на съседите си, трябва да посетите деловодството на вашата община и да попълните бланка по чл.147,ал.1,т.12 от ЗУТ. За по-голямо удобствто можете да я изтеглите от интернет сайта на съответната община. След това трябва да се обърнете към инженер-конструктор, от когото да ви бъде издадено конструктивно становище, както и указания за изпълнението на ремонтната дейност.

Други законови процедури, които трябва да спазвате при остъкляването на терасата?

В зависимост от разположението на жилищната сграда, могат да са на лице допълнителни законови процедури и правила, които трябва да се спазавт. Например, ако живеете на второстепенна жилищна мрежа, за да продължите с процеса по остъкляване на тераса, вие трябва да получите разрешително от главния архитект на общината. Ако пък се намирате на първостепенна жилищна мрежа, този ремонт е напълно невъзможен и забранен от закона.

Според законодатестлството за остъкляването на един балкон, не е необходимо да се прави смяна на предназначението и съответно да се изисква допълнителна документация. Ако обаче решите, че искате да събаряте преградна стена, разположена между стаята и балкона, предназначението на балкона неминуемо ще се промени.

Някои съвети от нас при избор на остъкляване за тераса

Ако се интересувате от това колко струва остъкляването на тераса и смятате, че е дошъл моментът, в който и вие да се впуснете в този ремонт, опитайте се да го направите сега, през летните месеци, а не отлагайте, за когато времето застудее. Също така проучете добре възможностите, които имате от към видове остъкляване, дизайн, материали и, разбира се, цена. Нашият съвет е да не приемате първата оферта, която ви бъде предложена, а да съберете данните на повече компании, за да направите най-правилния избор. Също така не се изкушавайте да изберете най-изгодните цени, особено когато те се различават съмнително много, от тези предлагани от останалите компании. Изберете добри специалисти и качествени материали, за да сте сигурни, че инвестицията ще си заслужава.