• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Колко струва ремонт на баня в България

Банята е от съществено значение за всеки дом. Тя не е просто място за лична хигиена, а може да придаде и много атрактивен и авангарден облик на целия ви дом. Много хора се вълнуват как се прави цялостен ремонт на баня – цена и срок за работата, но тъй като процесът е сложен и индивидуален, еднозначен отговор няма.

Един ремонт на баня може да бъде извършен от различни по квалификация специалисти и това ще рефлектира върху крайната сума, която ще платиш. Ако рискуваш и се довериш на неопитен специалист, със сигурност трудът ще ти излезе поне наполовина, но дали и качеството няма да е такова. Хубаво е да предвидиш няколко хиляди лева, ако планираш цялостен ремонт на банята.

Нека разгледаме как се прави баня, да изясним какви дейности се включват в процеса и колко излиза цялостен ремонт на баня.

Какви дейности влизат в един цялостен ремонт на баня – цена и особености

Всичко започва с шумно и разрушително къртене, за което съседите ти би трябвало да са предварително уведомени. Старото покритие трябва да се махне от стените и пода. Старата водопроводна инсталация също се премахва, но това е личен избор. Ако тръбите са стари, ръждясали и възрастта им е над 25-35 години, е добре да се сменят с нови. Къртенето можете да извършиш и сам, ако имаш здрав кръст и необходимите инструменти и търпение. Цените за подобна услуга се движат в диапазона от 100 до 500 лв., като всичко зависи от площта на банята, кой ще изхвърля боклука, на кой етаж е домът ти и има ли работещ асансьор. Имай предвид, че не е редно боклукът от къртенето да стои до кофите и трябва да наемеш фирма, която да го закара на съответното сметище.

Смяната на ВиК инсталацията е отговорна задача, която е добре да извърши надежден и добър майстор за баня или квалифициран водопроводчик. Некачествено залепените тръби след време започват да текат под гипсокартонената основа (ако не е измазана преди монтажа на плочките с друга смес) и това съсипва цялата мазилка и плочки. Обърни специално внимание на тръбите.

Измазване или облицовка на стените с гипсокартон

След къртенето, извозването на отпадъците и подмяната на ВиК-то следва измазване или облицовка с гипсокартон. Измазването на стените не е лека задача и предхожда монтажа на фаянсовите плочки по стените. От това колко прави са стените зависи и качеството на крайния продукт – равни и красиви стени с правилни фуги. Цената за измазването на стените зависи от майстора и може да варира от 5 до 30 лв на квадратен метър. Ако стените са много криви и се налага да се маже многократно, цената е по-висока. Изискай от мазача стените да бъдат измазани “на нивел” и да ги “изпердашат”, ако не искаш да шпакловаш след тях.

Облицовката с гипсокартон прави банята по права, но и малко по-тясна. Работата с картона е по-удобна и дава по-красив краен продукт. Цената за монтаж на влагоустойчив гипсокартон на стените в банята зависи от много фактори, но е в диапазона от 10-20 лв/кв.м.

Замазка на пода

Замазката е тежка работа, която трябва да подготви неравната повърхност под теракотените подови плочки в банята. Нейните наклони водят плочките с правилните наклони към сифона, в който водата трябва да се оттича. Обикновено за извършването на тази дейност се взема по 10 лв на квадратен метър за труд. Материалите, които се използват, са както готови смеси, така и ръчно приготвени от майстора цимент и пясък с някои добавки, които не са задължителни.

Шпакловка и хидроизолация на стените и пода в банята

Ако живееш в многоетажна жилищна сграда, е добре да имаш хидроизолация на пода и на част от стените. Височината, до която се намазват стените от основата, е до 1,30 м – малко над водопроводните чашки на душа и мивката. Хидроизолацията не е задължителна, но ще те предпази от потенциални наводнения и течове от съседите. Хидроизолация за баня и шпакловка на стените не са задължителни, но все пак се консултирай със своя майстор и чуй неговото експертно мнение.

Ако мазилката е груба и майсторът прецени, че трябва да шпаклова, това може да ти струва 5-7 лв на квадратен метър за труд. Цената за нанасянето на хидроизолацията може да бъде по-скъпа от тази за шпакловката, тъй като сместа по-трудно се обработва и е важно в ъглите на пода и стените да се положи хидроизолационна лента, тъй като там е най-слабото място на банята откъм течове.

Лепене на плочки в баня

Лепенето на плочките е ключов момент, който вече изгражда облика на банята. Трудността при лепенето на плочки е пряко зависима от предходните дейности по подготовка на нивелация и равнина на стени и под, монтирани на подходящата височина сифони и др.

За ремонт на баня, включващ лепене на плочки, майсторът може да поиска най-различни суми на квадрат и това зависи от вида на плочките, архитектурата на банята (има ли наклони, скосени тавани, колони и други по-нестандартно места за облепяне); монтажът на фриз, който разделя по вертикала или хоризонтала стените или пода и др. По селата можеш да намериш майстори за 15 лв/кв м, но в София такъв ремонт на баня може и да ти струва до 60 лв/кв. Монтажът на лайсни по ъглите също може да добави към крайната цена.