• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Колко струва ремонт на къща и какво трябва да знаем преди да се впуснем в него?

Дошло е времето на направите ремонт на къща или апартамент, но не знаете откъде да започнете? Нашият съвет е най-напред добре да проучите пазара и цените за необходимите ви стоки и услуги.  Основен ремонт на апартамент и ремонт на стара къща са голяма инвестиция за всяко домакинство, затова, за да ви помогнем да направите най-правилния избор за своя дом, в статията по-долу ще ви разкажем повече колко струва ремонт на къща или покрив, колко струва саниране на къща и още много.

Колко струва ремонт на стара къща и нейния покрив?

Цената за ремонт на покрив може силно да варира и зависи от фактори като вида на постройката, в кой град се намира и съответно каква е цената на работната ръка там, каква е хидроизолацията на къщата, каква е площта на покрива, както и какъв е желаният материал, който ще се използва за ремонта. Преди да поискате оферта от вашия майстор, нашият съвет е той да направи посещение на обекта, за да може сам да прецени и оцени най-точно колко ще струва услугата. Той ще ви предложи различни варианти в зависимост от времето, което ще отнемат или от материала, който ще се използва. Не се изкушавайте да приемете по-ниската оферта. Покривът не е нещо, от което трябва да се пести, а напротив. По-добре инвестирайте в по-качестени материали и добри майстори, отколкото след това да си носите последствията от некачествено ремонтирания покрив. Вариантите за матирали при ремонт на покрив са много. Можете да изберете керемиди, битомни шиндли, метални керемиди, ламарина, плосък покрив (ако сградата го позволява) и много други. Цената на керемидите и битумните шиндли е доста подобна, като те струват около 140 лв. за кв.м. заедно с труда, а за същата услуга металните керемиди  струват близо 130 лв.

Каква е разликата между основен ремонт на апартамент и текущ ремонт?

Условно можем да разделим ремонтите на къща или апартамент на два вида – основен ремонт, известен още като „капиталов“ и текущ или „козметичен“. Текущият ремонт включва в себе си освежаване, подмяна или обновяване на мебели, интериорен дизайн и други детайли. Този ремонт не е задължител, той е чисто козметичен и може да включва боядисване на прозорци, врати и тавани, циклене, лакиране, шпакловане, подмяна на паркет и тапети и много други. Основен ремонт на апартамент или къща включва много по-сериозни и задълбочени ремонтни дейности. До тях често се прибягва при стари и не добре поддържани сгради. Основният ремонт може да включва поставяне на подово отопление или тръбопроводи, реконструкции, облицовки на кухня или баня, поставяне на нови врати и прозорци, разрушителни дейности и други.

Основният ремонт е много добре описан в Закона за устройство на територията (ЗУТ), според който след дългото използване на една страда, тя трябва да се разгледа и обнови като се сменят част от конструктивните елементи или предназначението на стаите, ако е необходимо. Тук е много важно да се отбележи, че за да пристъпите към основен ремонт на сградата си, първо трябва да получите съгласието на съседите си, както и разрешение за строеж. Основният ремонт включва задължителни законови процедури. Затова след края на ремонта, сградата бива инспектирана като след успешния предглед й се издава паспорт.

Независимо от кой ремонт се нуждае вашето жилище и колко струва цялостен ремонт на къщата ви, изключитено важно е да не забравяте да изчислите разходите си още преди началото на самия ремонт, а да не чакате процеса да започне. Опитайте се да заделите малко по-голяма сума от тази, която смятате, че ще ви бъде необходима за непредвидени разходи. Статистики сочат, че средно хората харчат до 30% повече от предвиденото. Затова е по-добре да бъдете подготвени от рано. Направете списък с всички необходими процедури и ремонтни дейности, които са ви необходими, определете бюджета си и започнете своето проучване на пазара и предлаганите цени.

Колко струва ремонт на тристаен апартамент?

За късмет на собствениците на апартаменти, често разходите за ремонт на апартамент излизат значително по-малко от тези при ремонт на стара къща. Това, разбира се, може да зависи от голям брой фактори като площ, брой стаи, желания на клиента, комплексност на проекта, вид ремонт и много други. Затова още преди да зададете един от любимите въпроси на всички специалисти „Колко ще струва ремонта на тристаен апартамент?“ например, вие сте длъжни да ги предоставите с необходимата информация. Бъдете подготвени и още при първия си разговор имайте записани чистата площ на вашия апартамент без да се включват тераси, общи части и стени; броя на баните и тоалетните; броя на останалите стаи (дневна, кухня, спалня, детска и други); възрастта на сградата или преди колко години е била построена; както и какъв е класът на обзавеждането в момента и дали ще се правят промени и по него.

Така например за ремонта на един тристаен апартамент с размер 90 кв.м с една баня, ориентировъчно подмяната на електроинсталацията би струвала между 3000 – 4000 лв.; боядисването – малко над 3000 лв.; закупуването на климатици заедно с монтажа им – около 4500 лв.; радиатори – 1500 – 2000 лв. и така нататък; за зидане и мазилки можете да заделите между 1 000 – 1 500 лв, а за разрушителни дейности, ако такива са необходими – около 1 000 лв.

Финални думи

Както вече отбелязахме, независимо дали се интересувате от това колко струва ремонт на къща или колко струва саниране на къща, за да получите най-точна оценка за труда и услугите, които трябва да заплатите, е най-добре да се свържете със специалист, който да дойде на оглед на обекта и да каже професионалното си мнение. Това ще ви помогне да инвестирате средствата си по най-оптималния начин и да направите ремонт на къща, с който след това ще се гордеете.