• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Критерии за избор на изгодни кредити

Пазарът днес прелива от разнообразни продукти, услуги и технологии. Всеки от нас е попадал в ситуация, в която трудно може да избере сред всичките налични предложения. Понякога те са толкова много, че преглеждането на различните предимства и недостатъци, които ще ни помогнат да изберем най-доброто, може да изглежда доста уморително. Когато обаче човек наистина се нуждае от нещо като пари например, няма как да не направи проучване и сравнение, за да се спре на оптималния за него вариант за средства.

Какво прави един кредит изгоден, а друг не?

Заемите не се дават просто ей така. Съществуват много условия за отпускане и погасяване на кредити, особено ако са предоставени от банкова институция. Тези условия и предлаганите параметри на кредита са основните критерии, по които да откриеш най-изгодните кредити за теб.

Освен договорната информация, която обобщава всички параметри и условия за кредита, има няколко кредитни характеристики, които дават на потребителите добра представа за естетсвото на продукта. Това са лихвата по кредита – фиксирана или плаваща; годишният процент на разходите; срокът за погасяване; изискванията към кредитополучателите. Много често в уебсайтовете на банките и фирмите за бързи кредити се предоставя информация за тези характеристики.

  • Лихвен процент

Той е основен фактор, по който да се ориентираш дали предлаганите заеми са изгодни кредити или не. Тя може да бъде фиксирана или плаваща, като промените в нея в процеса на изплащане (ако има такива), са описани в пакета с документи, за да бъдеш информиран от самото начало.

  • Годишен процент на разходите

Може би най-ключовият критерий, по който да сравниш различните заеми от финансова гледна точка е ГПР-то. То представлява годишния процент на оскъпяване на кредита, включвайки всички разходи по кредита ти (лихви, застраховки, такси и т.н.). Сравнявайки различните ГПР-та, можеш бързо да се ориентираш кои банки предоставят изгодни кредити.

  • Налични финанси и активи на кандидатите

Друга особеност при избора на най-изгодни кредити са твоите доходи и възможност за обезпечение на заетата сума. Кредиторите са по-благосклонни към клиенти, които разполагат със стабилни доходи, материална база, имоти и др. движими и недживими активи. Колкото по-обезпечен е един кредит, токова по-благоприятни и изгодни условия на ползване ще получи той. Банката може дори да предложи персонална оферта на свой клиент, отговарящ на всички условия, която не може да бъде открита в уебсайта на институцията.

  • Срок за одобрение и получаване на средствата

Има ситуации, в които бързината на одобрение и получаване на средствата е решаваща. Това прави този критерий доста важен при избора на кредит, а за някои потребители дори решаващ. Банките упорито работят в посока да предоставят все по-улеснени и бързи процедурите по кандидатстване и усвояване на средствата, като това им дава възможност да са по-конкурентноспособни и предпочитани, дори да предлагат по-високи лихви.

  • Изисквания към кандидатите за кредит

Дори вече да си открил изгоден кредит по упоменатите точки, той може да не релевантен за теб, тъй като не отговаряш на условията за него. Банките имат куп критерии, за да отпуснат заем на потребителите.

Почти всички банки искат да имаш трудов договор, подписан преди най-малко 6 месеца от заявката за кредит; добра кредитна история; определен брой активни кредити и др. При кредити за по-висока сума, обикновено се изисква обезпечение, така че трябва да имаш и актив, който да заложиш, за да гарантираш връщането на заема.