• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Много весели празници съвсем по джоба

Любимите декемврийски празници почти са тук и с вълнението покрай тях идва и малко напрежение. Причината е, че покрай празненствата и подаръците бюджетът ти e сериозно натоварен и за много хора месеца приключва „на червено“.

Поне веднъж ти е случвало в предишни години да не организираш финансите си много добре и още в средата на месеца да се окажеш в ситуация с куп предстоящи разходи и голяма въпросителна дали ще успееш да се справиш с всички тях.

За да избегнеш това, можеш да приложиш поне част от следните съвети:

1. Предварително определи бюджет за празниците

За да не останеш на червено, трябва да имаш представа колко пари ще похарчиш за подаръци, куверти и домашната трапеза. Направи си списък с хората, които искаш да изненадаш; маркирай приблизително на колко места ще бъдеш поканен (все пак не можеш да отидеш с празни ръце) и не на последно място, ако вече не си заделил бюджет за новогодишната нощ, която може да ти излезе „златна“ с куверти и преспиване, трябва да предвидиш и него.
Не пропускай да съобразиш бюджета си с приходите си и настоящото си финансово състояние. Ако все пак разходите ти са повече и не виждаш как да ги намалиш, можеш да покриеш разликата като вземеш потребителски кредит Бързи пари. Времето ти е ограничено, а процедурата по заявка и одобрение в TBI Bank е бърза, лесна и удобна. Не забравяй да планираш сумата и срока на кредита, така че изплащането му да не те затрудни.

2. Оптимизирай максимално подаръците

Не е нужно да подаряваш подарък на всички, които познаваш. Инвестирай в изненади за по-близките си хора.

Можеш да спестиш пари, като подариш вещи, които не ползваш и не са разопаковани или такива, които са ти подарявани на теб и така и не си отворил.

Добра идея е и да се комбинираш с близки и приятели при покупка на подарък на общ познат. Обикновено в такива ситуации харчиш по-малко пари, отколкото при индивидуален подарък.

Също така не пропускай да се възползваш от празничните намаления и оферти, които заливат магазините (онлайн и офлайн) от седмици.

Ако си планирал голяма покупка, винаги можеш да я вземеш и на изплащане.

В случай че си по-креативна личност, вместо да пазаруваш, можеш да направиш персонализиран подарък, направен от самия теб.

3. Домашни партита вместо ресторанти 

Един от най-големите разходи идва от заведенията и коледните/новогодишни партита. По празниците всички надуват неоправдано цените, затова, ако заложиш на повече домашни събирания, ще намалиш бюджета си за празненства.

Вариант е да поканиш гости у дома с предварителната уговорка всеки да донесе по нещо за хапване и пийване.

Дори да не си домакин, едва ли ще ти е трудно да намериш познати, които предпочитат да посрещнат новата година в домашни условия, а не в скъпи ресторанти и хотели .

И не забравяй, че парите са важни, но в крайна сметка най-важното е да се чувстваш добре, да си изкараш добре и да ти е весело.