• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

На пазар в южната ни съседка: какви са цените в Турция?

Планирате мечтана почивка в южната ни съседка? Както знаем много българи избират Турция като туристическа  дестинация, не само заради великолепната архитектура, гостоприемното население и вкусните десерти, но много от нас посещават Турция заради ниските цени на стоки и услуги като лечения, лекарства, дрехи и какво ли още не. Ако искате да направите своето проучване преди да поемете на път, тази статия е именно за вас. Тук ще ви разкажем повече за цените в Турция и какво можете да очаквате от тях.

Цени на дрехи в Турция

Търговията в Турция има дълга история. Тя започва още от Пътя на коприната, когато страната е била магнит за всякакви търговци. Днес, векове по-късно, отново можем да видим тази характеристика. В Турция можете да се насладите, както на малките местни базари, антикварни и исторически магазини, така и на големите и лъскави търговски центрове. Страната е известна в световен мащаб със своите текстилни изделия, които можете намерите на ниски цени. Ако посетите пък пазари като Капалъ чарши, които предлагат наистина всичко – дрехи, килими, бижута, антики, кафенета и рерсторанти и много други, със сигурност ще се влюбите във всичко около себе си. Ключов момент, когато пазарувате на Капалъ чарши е да умеете да се пазарите. Не приемайте първата, цена, която ви кажат, за финална. Това много ясно издава, че сте неопитен турист, който не е запознат с културата на мястото. Вместо това предложете своя цена, много по-ниска от първоначалната. След като се пазарите известно време, продавачът ще е готов да отстъпи някъде по средата на оригиналната цена.

От гледна точка на по-скъпите дрехи и обувки на пазара, голяма част от тях се произвеждат в Турция, затова и цените им понякога са доста по-ниски. Например качествени мъжки официални кожени обувки струват около 78 лв, чифт маркови маратонки Nike можете да намерите за около 100 лв, а дънки от категорията на Levi’s – 60 лв.

Цени на хранителни стоки в Турция

Много българи, особено живеещите в по-южните райони, често си правят бързи пътувания до южната ни съседка, за да си напазаруват хранителни стоки и стоки за дума, поради по-ниските им цени отколкото в България.

В Турция, напримимер, в стандартните супермаркети можете да намерите бутилка минерална вода 1.5л за 0.36лв, пресен хляб 0.500кг за 0.46лв, 1л мляко за 1.1лв, 1кг местно сирене за 9.7лв, килограм ябълки за 1.4лв, килограм картофи за 0.53лв, пакет цигари Marlboro за 3.4лв, килограм обезкостени пилешки гърди за 5.0лв и други. Дори само тази извадка от цените в супермаркетите в Турция ви помагат лесно да прецените разликата с българските цени.

Ако пък искате да се храните в ресторант, докато сте на почивка, можете да очаквате следните цени: в среден клас ресторант, ще платите около 28 лв за двама, докато в по-евтин ресторант, ще оставите 6.60лв на човек или 5.6лв, ако заложите на меню в Макдоналдс.

Докато сте в Турция също можете да се поглезите с някои екзотични местни хранителни стоки и напитки. Турският чай например е много популярен в чужбина. Той е черен и се пие силно подсладен. Можете лесно да го намерите на Капалъ чарши и да се спазарите за чудесна цена, като също се сдобиете с подходяща чашка и лъжичка за него. Друга хранителна стока, без която не можете да си тръгнете от Турция е баклавата, символ на турските десерти.

Цени на гориво в Турция

Ако сравним цените на горивата, градския транспорт или тези за закупуване на автомобил, отново ще видим някои значителни разлики.  В Турция, еднопосочен билет за градския транспорт е на цена от 0.71лв. В България, както знаем тази цена достига от 1лв до 1.60лв на територията на София. Ако искате пък да си вземете месечна карта за транспорт, в южната ни съседка, това ще струва едва 38лв. В случай, че изберете да се предвижвате с такси, цената на 1км е 0.8лв. За всички от вас, които посещават Турция с кола, за да заредите автомобила си на бензиностанция, ще трябва да предвидите 1.40 лв за литър бензин.

Цени на лечение в Турция

Всяка година хиляди Българи посещават южната ни съседка не с цел екскурция или пазар, а именно, за да получат лечение. Причините за това обикновено са по-добрите условия, по-голям капацитет на здравните заведения, както и по-модерните услуги и процедури, предлагани там.

По брой извършени трансплантации например, Турция се намира на първо място в света. Тяхната успеваемост е със същия процент, както в САЩ например, но въпреки това цените са в пъти по-ниски. Много от българите избират Турция най-често за лечение на онкологични заболявания, инвитро и присаждане на коса. Така за сравнение например изследване с петскен в частна лаборатория в България струва около 3 000 лв (цената е подобна и в Западна Европа). Същата процедура, направена в Турция, от друга страна, струва едва 1 500 лв.

Цените на лекарствата в Турция също са обикновено по-ниски от тези, както в САЩ, така и в Европа.

Как да получим пари бързо и лесно преди следващото ни пътуване към Турция?

Независимо по каква причина ви се налага да посетите южната ни съседка – било то, за да напазарувате хранителни продукти, дрехи или, за да получите нужното лечение, винаги ще са ви необходими пари. Затова TBI Bank ви предлага бърз кредит на стойност от  3000 лв, за който можете да кандидатствате изцяло онлайн. Не са ви необходими излишни документи, обезпечение, поръчител и други. Единственото, което трябва да направите е да попълните данните от личната си карта и останалата лична информация, да изберете сумата, която желаете да получите, както и срокът, за който ще изплатите заема си, и можете да разполагате с парите си още на същия ден!