• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Неплащане на кредит: последствията, с които трябва да си наясно

Потреблението на стоки в България през последните години нарасна. Решаваща роля в това изигра голямото количество кредити, отпуснати на пазара. Те повишиха покупателната способност на българина и дадоха възможност на много търговци да разширят бизнеса си. Кредитът може да бъде голям помощник и да ти даде възможност да се сдобиеш с нещо, от което се нуждаеш или просто, което желаеш. Без значение от причината за теглене на заем, към финансирането трябва да се подходи отговорно и да изплащаш навреме заетите средства. Неплащането на кредит или забавянето на погасяването му може да доведе до неблагоприятни за теб последици.

Какво става при неплащане на кредит навреме?

Неплащане на кредит настъпва, когато забавиш вноските си, пропуснеш една или повече от тях (изпадаш в просрочие). В такава ситуация кредиторът започва да ти напомня за твоите задължения, които са описани в договора и за които носиш отговорност пред закона.

Какви последствия има при неплащане на кредит?

Когато не внесеш дължимата сума на определеното число от месеца в банковата сметка, вече се превръщаш в нередовен длъжник. Ако забавянето не е еднократно, влизаш дори в категория рисков длъжник. Всички плащания по кредита ти се отразяват в кредитното ти досие и в случай на провинения като забавяне и пропускане на вноска, то се влошава. Впоследствие това ще намали шанса ти да вземеш нов кредит от същата или друга банка.

Освен че влошаваш кредитната си история при неплащане на кредит в съответния месец, започва да ти се трупа наказателна лихва. Твоите задължения нарастват пропорционално на забавянето.  Ако продължиш да не плащаш вноската си, банката може да изиска предсрочно погасяване на целия заем, запор на заплатата или изземване на твоя собственост, ако кредитът е бил обезпечен с нея.

При подобни действия често се стига до съд, където можеш да обжалваш решението, ако имаш основателна причина.

При наличие на поръчител отговорността на длъжника се разпределя солидарно между двамата. Така поръчителят става длъжник и към него се насочва тежестта на отговорността пред съдебната власт и кредитора. Възможно е да има не един, а няколко поръчителя и тогава отговорността ще се разпредели между всички. Длъжникът остава длъжник, дори след като поръчителят изплати задължението си към кредитора. Той трябва да се издължи на поръчителя, който е изплатил сумата към кредитора солидарно вместо него на кредитора.

Може ли при неплащане на кредит да бъдеш лишен от свобода?

При неплащане на кредит затвор за 1 година или пробация се предвижда, ако платецът при налични средства не погаси дълга в определен срок, но само в случай, че не съдейства на съдебното производство. Тази крайна мярка е почти невъзможно да се приложи практически в България за неплатени кредити. Все пак в много редки случаи с утежняващи вината обстоятелства длъжник може временно да загуби свободата си.

Какво можеш да направиш, ако си в затруднено положение?

  • На първо място потърси съдействие от кредитора си. С него можеш да предоговориш условията по кредита си, да рефинансираш и т.н. Най-малкото институцията ще е запозната с твоето затруднение и ще бъде по-снизходителна и кооперативна.
  • Можеш да заемеш средства от приятели и роднини, с които да изплатиш цялата сума или да закрепиш бюджета за следващите няколко месеца. В случай, че не успееш да си набавиш средствата така, можеш да потърсиш друга институция за рефинансиране на кредита ти.
  • Ако имаш възможност да изкараш допълнителни доходи на почасова работа, това също е опция. Друг вариант е да продадеш свои вещи, с които бързо да се сдобиеш с някакъв кеш.

А ето и какви са изводите:

Тегленето на кредит е отговорна и сериозна стъпка, която трябва да обмисли добре. Преди да вземеш заем, си направи сметка дали можеш да го изплащаш и как ще се отрази на бюджета ти. Винаги чети внимателно договора си и преглеждай погасителния си план, за да можеш да направиш точни изчисления и да се предпазиш от просрочие и влизане в тежки задължения.