• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Няколко идеи за реализиране на пасивен доход

Доходите формират нашите възгледи, стил на живот и до голяма степен мнението на другите за нас. Мобилният интернет достъп до всяка точка от територията на страната, развитата индустрия и информационни технологии предоставят куп възможности за заработване на повече от един доход. Основните доходи на хората обикновено се базират на редовното трудово възнаграждение, при което са ангажирани в по-голяма част от времето. Може да наречем този вид доход активен, поради факта, че за неговото осигуряване се налага да посветите много от времето и силите си. В тази статия ще предоставим информация за така-наречения пасивен доход, който се различава от активния по някои основни характеристики.

Какво е пасивен доход?

Пасивният доход е приход, който не изисква интензивни усилия, но минимална работа от наша страна, поради което се определя с това название. Формирането на пасивните доходи става от различни източници, като: инвестиции във взаимни фондове, продажба на различни продукти в онлайн пространството, пускане на онлайн курсове в интернет платформи, без да има нужда собственикът на интелектуалната собственост да участва и др. При тези доходи се осигуряват достатъчно приходи без толкова много време и усилия. По този начин увеличаването на финансовите ви възможности не възпрепятства свободното ви време и можете да го използвате за други цели.

Как да получавам пасивен доход?

Въпреки че представихме пасивните доходи като лесен начин за изкарване на пари, в повечето случаи тези приходи са в резултат от голям труд и упорито постоянство. Какво имаме предвид? Интернет влогърите изглежда, че също попадат в категорията на пасивно печелещите, но те трябва да се погрижат за своята аудитория и осигуряват интерактивно преживяване, което да се хареса на хората. Вярно е, че по-голямата част от работата остава в началото, а след това можете без много усилия да печелите. Създаването на интернет сайт, също може да бъде пример за подобен доход, който след като се популяризира, ще започне да генерира повече приходи, но до този момент трябва да му се отдаде необходимото време и сили. Освен разход на време, някои видове бизнес за пасивен доход изискват и определена първоначална инвестиция, което е напълно нормално. Ето няколко идеи как да започнете да печелите от пасивен доход.

Идеи за пасивен доход

Много са възможностите за развитие в тази посока, но тук можем да посочим основни линии, които да ви дадат представа за тях.

  • Доход от цифрови продукти

Това са файлове, програми, книги, статии (печатни файлове), обработени снимки или видео файлове и др. продукти, които не могат да се пипнат или докоснат от клиента, но имат стойност. Този вид продукти са идеални за формиране на пасивен доход, защото веднъж приготвени, те може да се продадат многократно през уебсайт, страница, фейсбук или други онлайн медии. Тези активи не изискват от вас наличието на складово пространство (освен сървър и хост), не се налага да правите доставки и да плащате за транспорт, можете да ги репликирате колкото пъти искате без никакви усилия.

  • Продавайте ръчно направени стоки

Днес е моментът да продавате на почти 5 милиарда души в мрежата каквото поискате. Може да направите ваш уебсайт, но това вече не е задължително, тъй като съществуват голям набор от вече готови за ползване платформи, на които можете да го правите. Трябва да проверите само дали ще ви позволят да предлагате всичко или определени видове продукти. Някои от тези места са Amazon, eBay, AliExpress, Handshake и много други. Едни от най-продаваните стоки онлайн са дрехи, бебешки дрешки, принадлежности и дрехи за домашни любимци, здравословни стоки и екипировка за упражнения и почистващи продукти. Отдайте под наем пространство, което не ползвате, инвестирайте в бизнес или ценни книжа (ЕТF-та) и препродавайте уебсайтове. Тези и много други идеи могат да бъдат основен източник на пасивен доход. Нека спрем вниманието си и върху най-обещаващата ниша за този вид доходи.

Пасивен доход от интернет

Основната ниша за печелене на пасивни доходи е интернет, а възможностите които той предоставя са огромни. Можете да развиете ваш ютуб канал, уебсайт, търговия, да инвестирате в стартъп приложение, което ще генерира бъдещи печалби. Като пример за приложение ще посочим създаването на платформа за публикуване на обяви за свободни работни места, които работодателите използват да попълнят нуждите си от квалифицирани кадри и служители.   .

  • Доход от блогър или влогър

Докато на пръв поглед тази дейност изглежда твърде лесна и популярна, способностите и усилията за създаване на съдържание, желано от аудиторията, може да се окаже нелесна и трудоемка задача. Все пак след като развиете блога или ютуб канала, приходите ще бъдат доста повече от усилията, които ще влагате в него за актуализиране на информацията.

Направете печелившо мобилно или уеб приложение без код

Днес без особени затруднения може се сдобиете със софтуер за разработка на мобилни, уеб или десктоп приложения и сайтове, без да имате умения по програмиране. Appy Pie, Bubble и Adalo са платформи, с които можете да започнете вашия бизнес, като за целта ще ви е необходимо известно време, в което да се обучите как се работи с инструментите за разработка. През 2020 г. бутонът за изтегляне на подобни приложения е бил натискан над 200 млрд. пъти.

Пасивен доход от криптовалути

Криптовалутите са начин да инвестирате пасивно, но с по-висока възвръщаемост в края. Тъй като те са първоначално създадени с ограничен брой единици, цената на всяка една от валутите се вдига. В случай, че искате да копаете, трябва да инвестирате голяма сума за специални сървъри, а разходът за електрическа енергия ще намали значително приходите ви. Ако искате да залагате в тях, трябва да имате добра информационна подготовка, за да знаете в коя колко да вложите и как да получите портфейл с криптовалути. Добавете повече пасивни доходи в живота си и ще си осигурите повече свобода за действие, ще можете да избирате между по-голям спектър възможности и не на последно място парите, които печелите, ще нараснат.