• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Остани у дома с пари под ръка: Как да харчиш в кризата (4)

Харченето е изкуство, особено ако искаш да имаш достатъчно средства за всичко. В криза като настоящата, то е още по-голямо предизвикателство. И преди да си потънал в песимистични мисли, ще ти кажем, че и от тази ситуация решение има, стига да планираш добре.

Не знаеш откъде да започнеш? Насочваме те веднага:

Разгледай приходите и разходите си за месеца

Да, знаем, те варират всеки месец, но грубо казано знаеш за какво и колко харчиш – сметки, храна, излизания, хобита. Тегли една черта накрая и виж дали разходите ти надхвърлят приходите към момента.

Прецени от какво можеш да се откажеш

Ако в твоя случай разходите надхвърлят приходите, ще се наложи да се откажеш от някои неща. Добрата новина е, че извънредното положение вече те е улеснило. Излизанията по заведения, молове, кафенета и клубове са забранени, дори фитнес трябва да си правиш в домашни условия. Съвсем спокойно можеш забавиш с месец-два и посещенията при фризьора и маникюристката, все пак си седиш у дома, нали? Ето как цифрата за разходите рязко намалява.

Възползвай се от забавените плащания за битови сметки/кредитни вноски/наеми

Сред най-големите месечни разходи са битовите сметки, наемите, данъците, вноските по кредит. В кризисната ситуация заради коронавируса, държавата все пак дава някакви облекчения в тази посока. Провери в официалните сайтове на институциите или питай по телефона кои от тях позволяват забавени плащания на текущите битови сметки. Говори и с хазаина ти, може да се окаже по-човечен и да ти позволи отсрочка с наема. Виж какви облекчени условия може да ти предложат за погасяване на кредитни вноски твоята банка и се възползвай от тях. Успя да разтовариш още бюджета за месеца.

Спести от излишни разходи за храна

Така и така се движиш по-малко, сега можеш да се лишиш от някои храни, заради които преди се потеше с часове във фитнеса. Торти, кексчета, шоколади, 10 различни вида луканки и сирена… можеш да оцелееш през месеца и без тези неща. Фигурата ти ще ти е благодарна през лятото, а и имай предвид, че имунитетът се подсилва най-ефективно с по-прости по състав, но богати на витамини храни – мляко, сирене, яйца, плодове, зеленчуци и др.

Пазарувай на намаления

Отваряш лаптопа и намаленията те засипват. Все едно е черен петък през април! В магазините за хранене също има промоции и докато оборудван с маска и ръкавици запълваш липсите в хладилника по списък, можеш да се възползваш от тях.

Видя ли, не е толкова сложно?! Планирай, информирай се и бъди отговорен към здравето и финансите си.