• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Остани у дома с пари под ръка: Как да вземеш сигурно пари в криза (2)

Дори у дома, животът не спира и разходите текат. Имаш да плащаш сметки, да пазаруваш храна и други стоки от първа необходимост – казано по друг начин, пари ти трябват. В случай, че срещаш финансови трудности да покриеш всичките си разходи, е съвсем логично да потърсиш кредит. Обмисли внимателно откъде да вземеш пари, така че да ти е спокойно и да се чувстваш защитен. Ето и какво да имаш предвид преди да заявиш своя кредит:

Изчисли от каква сума се нуждаеш

Сега повече от всякога трябва да си прецизен с финансите си. Вземи толкова, колкото ти е необходимо – нито повече, нито по-малко. За да направиш тази сметка, трябва предварително да изчислиш какви са належащите ти разходи и какви са приходите ти до момента. Разликата е сумата, която трябва да си набавиш.

Избери заем от банкова институция

Пазарът за кредити е силно конкурентен и има много банкови и небанкови финансови институции, които предлагат заеми. Препоръчваме ти да се насочиш към банка, тъй като банките предлагат по-дълъг период на изплащане, кредит за по-големи суми и освен това като потребител си по-защитен от закона, тъй като банките подлежат на строга законова регулация и винаги можеш да си потърсиш правата при нужда.

Избери банка, на която вече си клиент 

Преди да бъдеш одобрен за кредит, трябва да отговориш на редица изисквания на съответната банка. Шансът да получиш заем е в пъти по-висок, ако вече си клиент на съответната банка, тъй като в нейните очи ти си по-надежден и вече имаш взаимоотношения с нея. За теб също е по-лесно, защото си запознат с услугите и обслужването на съответната банка.

Избери банка, която ти предлага защита на кредита

Много важно е да се погрижиш, както за себе си, така и за кредита си при взимане на банков заем. Попитай банковия специалист за предлаганите застраховки към кредита и техните покрития. Какво печелиш? При застрахователно събитие (нежелана безработица, хоспитализация, временна неработоспособност и др. ) застрахователят покрива частично или напълно остатъка от кредитното ти задължение, което ти осигурява спокойствие, особено в ситуация като настоящата. Информирай се добре за всички видове застраховки и добави подходящите към кредита си.

Избери банка, до която имаш лесен достъп

Друг важен аспект при избора на банка, от която да вземеш кредит, е нейната достъпност. Покрай ограниченията в движението навън заради коронавирус извънредното положение, е ключово да можеш лесно да се възползваш от услугите и продуктите на съответната банка. Казано по друг начин – тя трябва да предлага и дистанционно обслужване (онлайн; по телефона), за да можеш да си заявиш кредит и след това да си плащаш вноските си към него без да се налага да напускаш дома си.

Разгледай опциите и избери банка за своя потребителски кредит. Бъди отговорен към здравето и финансите си.