• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Пазарувай сигурно на Черен петък

Денят с големите намаления почти дойде. Готов ли си? Вече си преживял поне няколко черни петъка, но винаги има какво да научиш. И за да не допускаш грешки като предишни години, ще насочим вниманието ти върху това за какво трябва да внимаваш, за да се предпазиш от шопинг уловки и измами.

За начало чети „ситния шрифт“ 

В кампаниите Черен петък пред теб се изсипват стотици атрактивни реклами на стоки и услуги. По закон клиентът не може комуникационно да бъде подвеждан, затова ниските цени на някои стоки вървят с условия, вметнати дискретно със „звездичка“ или ситен шрифт. Обърни им специално внимание и ако си съгласен с тях, пазарувай.

Запознай се с политиката на връщане на стоки 

Черен петък или не,  винаги е хубаво да знаеш какви са правата ти при закупуване на дадена стока и как можеш да я върнеш или подмениш, след като си я платил. Има продукти, за които изрично е упоменато, че не подлежат на подмяна веднъж отворени, така че бъди доста внимателен дали си попаднал на такъв и дали вече си го отворил.

Пазарувай от легитимни търговци 

Преди да хвърлиш куп пари по „най-качествените и евтини стоки“, които ти се рекламират от всеки ъгъл, си направи труда да провериш кой е търговецът, особено ако никога не си го чувал и не си пазарувал от него досега. По разпоредба на ЕС всички фирми са длъжни да дадат на фирмения си уебсайт пълни данни за контакт, включително и пощенски адрес. Отдели минутка и го напиши в Google maps. Провери и самия бранд/компания в търсачките. По всяка вероятност ще ти излязат и мнения на други потребители, които да ти подскажат дали си заслужава инвестицията в съответните стоки/услуги на търговеца.
Правата ти на потребител са защитени единствено, ако покупката е от легитимен търговец, които може да бъде проследен при нужда.

Пазарувай онлайн без вируси 

Още една потенциална опасност в тези натоварени шопинг дни е тази да заразиш някое от онлайн устройствата си с вирус. Можеш лесно да се предпазиш от това не само с антивирусните програми, които те предупреждават какво да не отваряш, но и като не кликаш на подозрителни имейли от непознат източник и уебсайтове, които имат странен адрес. Безопасните сайтове имат едно „s” в адреса си – htpps:// –  което e съкращение на secure и означава, че са сигурни.

Предпазливо с финансите

Плащането чрез кредитната ти карта от TBI Bank е защитено. Не плащай и не отваряй интернет банкирането си през обществено достъпни WIFI връзки – хотели, кафенета и др., за да не дадеш достъп до него на някой зложелател.

За голямото пазаруване ще ти трябват и доста средства. Ако взимаш стоков кредит, направи го от регулирани институции като TBI Banк, а не от съмнителни фирми и сайтове, които може да ти предоставят за подпис нерегламентирани документи и които нямат доказуема история в събирането на задълженията.
И не на последно място, ако си горд притежател на безконтактна карта (кредитна или дебитна) , можеш да я защитиш със специална пластмасова карта (SkimProt), която блокира изтеглянето на суми от твоята карта без твое знание.

А сега се въоръжи с търпение и усмивка и се наслади на големия шопинг в периода на Черен петък!