• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Пет филма за финансите, които си заслужава да гледате

Хората често прекарват свободното си време в гледане на филми, за да се изключат от ежедневието и да избягат от реалността поне за известно време. Повечето развлекателни продукции имат такъв характер, но освен тях са създадени и филми с много поучително съдържание, което може да ви бъде полезно. Не твърдим, че филмите могат да заместят обучението в специализирани заведения или курсовете, но в някои от тях може да откриете ценни финансови поуки.

В тази статия ще ви насочим към пет игрални филма, посветени на. Въпреки художествения им характер в тях ще откриете необходимите поуки и вместо да гледате развлекателни програми, да научите нагледно уроци за управлението на парите, опасността от бързото забогатяване, алчността, корупцията и др. Ако сте решили да правите нещо ново във финансовата сфера, може би някои от идеите, заложени в сценария, ще насочат вниманието ви в нова посока.

1. „Предел на риска“ (2011) – един от най-добрите филми за финансовия свят

За разлика от повечето филми в „Предел на риска“ не е заложена идеята за борбата между доброто и злото, за спасяването на света и няма положителни и отрицателни герои. Във филма има много борсова и финансова терминология, която може да е неразбираема за дилетантите в областта. Въпреки това сравнително ниско бюджетната продукция привлече много известни актьори, като Деми Мур, Кевин Спейси и др.

За снимачна площадка е използван небостъргач, където действително във финансовата криза на 2008 г. има фалирала компания. Във филма инвеститорите стигат до извода, че инвестиционната им компания ще се срине, ако ценните книжа, които са се натрупали с времето, паднат с 25%. Тук са представени етапите от йерархичната структура, работата в екип, воденето на финансов анализ и овладяване на кризисна ситуация без поддаването на паника и без необходимостта от теглене на кредити.

2. „Уолстрийт“ (1987)

Много от професионалистите в сферата на финансите считат този филм за номер едно. Въпреки че режисьорите не са любители на документални сюжети и сценарият е силно художествено разкрасен, филмът на Оливър Стоун може да ни научи на много неща. Първоначалната идея е била да се разкрие безсмислието на удоволствията и егоцентричния начин на живот, който неразривно се свързва с парите и финансите.

Много трейдъри считат филма за вдъхновяващ и разпалващ страстта им към бързи пари, а Майкъл Дъглас е любимият актьор сред участниците в продукцията. Много хора свързват филма с противопоставянето на две бизнес гледни точки – либерална и консервативна или плановата икономика срещу икономиката на дивия Запад. Казва се, че крайностите не водят до успех, но е необходимо до си придържаме към златната среда.

Филмът представя разслояването на обществото на слоеве, при което работната сила обслужва върхушката, която е една малка част. „Уолстрийт“ показва началото на ново мислене спрямо икономическите сили през 80-те години на миналия век.

Вдъхновяващият филм в продължение на 3 десетилетия след премиерата си все още ентусиазира търговци, брокери, анализатори и банкери да се ориентират в сферата на финансите. Все пак филмът навежда зрителя най-вече към моралната страна от печеленето на пари. Тук е представена борбата между две ценностни системи в двата основни героя, които представят разликата във възгледите между участниците в бизнеса.

3. „Вълкът от Уолстрийт“ (2013)

Освен брилянтната игра на Леонардо Ди Каприо, лукса и празничната атмосфера този филм си заслужава да бъде гледан и заради поуките, които може да си извадите от него. Няма да научите много финансови термини, но ще видите как работят успешните търговци и как продават така, че да печелят.

През 2015 г. в България пристигна Джордан Белфорт, за да изнесе финансовата си методология пред водещи финансови експерти, студенти и бизнесмени. Главният герой от филма използва точно неговия маниер и стил. И все пак миналото на финансовия гуру не е чисто от престъпления.

4. Документален филм за рухването на енергийния гигант Енрон

Това е най-голямата банкрутирала компания в САЩ и във филма можете да разберете как се е развил и паднал този енергиен гигант. Възходът и падението на гиганта се свързва с редица разкрития в икономическия и политически свят в края на миналия век. Мениджърите на фирмата Кен Лей и Джеф Скилинг са знаели много добре икономическите и финансови тайни на пазара. Лей се е ползвал и от близките си приятелски връзки с действащия президент Джордж Буш.

И все пак ексцентричните им натури не могат да спасят тяхната финансова империя от разруха, която след пускането на енергийните ресурси на онлайн пазара през 1999 г. започва да се срива. Разкрити са неимоверни корупционни практики, големи счетоводни маневри, смъртен случай (според властите самоубийство на Клифорд Бакстър – бившият вицепрезидент на компанията), алчност и неадекватни управленски подходи и решения.

5. „Аферата Беърингс“ – още една продукция по истински случай

Филмът разкрива живота на Ник Лийсън през 90-те години на миналия век. Героят е трейдър измамник, довел до несъстоятелност една от най-старите банки в света – Беърингс. Ник е очарователен млад мъж, но въпреки чара си си остава измамник, чийто живот пропада. Той се издига бързо на фондовата борса, но загубите му в последствие са огромни. Филмът използва нашироко терминологията от финансовите борси, които може да не са познати на повечето зрители, освен ако не са хора, които вече са “навътре в нещата”.

Всеки бъдещ и настоящ финансов ентусиаст или специалист може да научи нещо по-различно от това, което пише в учебниците. Дори и да не мислите за кариера в тази област, тези филми ще ви разкрият картината на дивия и понякога абсурден свят на финансите. Въпреки това е вярна мисълта, която казва, че „истината е по-странна от измислицата“ и както показаха събитията като рецесията от 2008 г., падането на Ернон (най-големият фалит в американската история) и скандала с Бърни Мадоф, истинският живот може да бъде много по-невероятен от всеки сценарии, който Холивуд може да измисли.