• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Почивка в красивата Хърватия

Хърватска е красива страна с богата архитектура на градовете, разположени по Адриатическото крайбрежие (гр. Дубровник, Сплит и Задар), и привлекателните морски курорти. Държавата граничи с Унгария, Босна, Черна гора, Словения и Сърбия. Хърватска е член на ЕС от 2013 г., но по краткия път за там Сърбия, която не членува в ЕС, може да ви забави на границата. Ако не искате да напускате Евросъюза, може да влезете през Унгария, но разходите ви за гориво ще са доста повече, тъй като и пътят ви ще се удължи.

Хърватия е известна туристическа дестинация и ежегодно се посещава от много чуждестранни туристи. Ако планирате да посетите тази красива страна, би ви било от полза да се запознаете с цените на услугите и стоките, които използват най-често туристите в Хърватия. Цените за почивка в страната до голяма степен ще зависят от предпочитанията ви, от избрания град и качеството на обслужването. Все пак можем да се спрем на основните разходи, които бихте имали, ако планирате да почивате в Хърватска.

Колко струва почивката в Хърватска?

Туроператорите предлагат различни цени в Хърватска в офертите си за почивка. Посетителите, които предпочитат да обикалят и разглеждат различни забележителности и градове вместо да се спрат на едно място, може да заплатят между 385 до 700 лв на човек за 5-дневна обиколка с автобус и 4 нощувки. Цената на превоза може да варира и да зависи не само от наличието на пансион, луксозна нощувка или други екстри, но и от периода, в който закупите билет за пътуването си.

Цените в първата минута от излизането на офертата съществено се различават от тези, които се предлагат в последната минута. Месецът, през, който сте решили да пътувате, също може да има значение, така че всички тези фактори вкупом формират цените на вашата почивка в Хърватска. Цените за 4-дневна почивка с all inclusive през топлите месеци на годината е в диапазона между 519 и 684 евро на човек. Не всеки си представя почивката си във всекидневни автобусни превози, затова нека спрем вниманието ви върху самостоятелните резервации на самолетни билети, нощувки, транспорт и храна в Хърватия.

Ако пътувате сами до страната и сте пестеливи, може да се съберете в 350 лв за няколкодневно пътуване до Хърватия. В случай, че желаете среден клас услуги, разноските ви може да скочат до 1600 лв, а за лукс ще заплатите над 2400 лв.

Колко струват билетите до там и какви са наличните варианти за транспорт?

Знаете, че самолетните компании често пускат много евтини еднопосочни, а понякога двупосочни билети. Тази възможност обикновено се предоставя месеци предварително и ако можете да чакате, резервирайте билета си няколко месеца предварително. Цената на промоционалните самолетни билети варира, но най-ниските цени може да паднат до 50 евро. Най-предпочитаното време за почивка в тази страна са месеците юли и август. За сравнение ако решите да купите самолетните си билети седмица по-рано от датата на пътуването, цената им ще бъде около 530 евро на човек.

Ако решите да пътувате с личен транспорт и да уреждате самостоятелно всички нощувки, вътрешен транспорт, прехрана и развлечения, сумата за почивката ще зависи много от крайната дестинация и колко дълго планирате да останете в Хърватия. От София до Загреб през Сърбия са 800 км, което означава, че разходите за гориво ще бъдат около 400 лв. Допълнително ще трябва да заплатите и еднодневни винетни такси.

Относно автобусните превози, които туроператорите организират, цените са вече споменати по-горе, а ако желаете да пътувате до Хърватия с автобус може да пътувате от София до Загреб с директен рейс за цена от 55 до 99 лв. Любителите на железопътния транспорт могат да пътуват от София директно до Загреб за 99,99 лв. И двата вида обществен транспорт преминават разстоянието между двете столици за около 12 часа.

Цени в Хърватска за нощувка?

В страната сe предлагат нощувки с различно качество на услугата – от евтин хостел до луксозен хотел – разликата в цените варира между 52 лв и 584 лв на вечер на човек. Логично е цените по крайбрежието в Дубровник и Сплит да са по-високи. Най-южната дестинация на Адриатика – Дубровник е по-търсена от туристите и поради това може да очаквате по-високи цени за нощувки в хотелите. Когато пристигнете, можете да теглите местна валута направо от банкомат, без значение, че в картата ви има BGN, евро или долари. Автоматите автоматично ще я конвертират и ще извършат транзакцията срещу такса от 5 лв.

Цени в Хърватия за храна и заведения

Повечето нощувки, които се предлагат в страната, включват и закуската, но това не е задължително. В случай, че желаете да посетите ресторант или друго по-непретенциозно заведение за обществено хранене, ще можете да си закупите храна срещу следните суми:

  • вечеря в ресторант за двама (без претенции) – 40 лв.
  • вечеря в по-изискана обстановка – 73 лв.
  • кока-кола – малка бутилка 0,33 л. –  на цена от 3,7 лв.
  • ако желаете да похапнете в Макдоналдс или сходни на тази верига заведения, пригответе да похарчите по 11 лв. на човек
  • бирата струва 4 -5 лв за половин литър
  • бутилираната вода 0,33 л се предлага за 2,70 лв.
  • цената на един чийзбургер е между 3,10 – 3,90 лв.
  • еспресото е от 1,50 до 4,00 лв.

Ако желаете да посетите супермаркет, за пресен бял хляб ще трябва да отделите около 2.50 лв, 1,5 литра бутилирана минерална вода струва 2.10 лв, сиренето местно производство възлиза на около 18 лв/кг, а млякото се движи в рамките на 1,80 – 2,50 лв/литър.

Това са в общи линии средните цени, на които може да намерите тези продукти, но разбира се на някои места в Хърватия може да се предлагат и съвсем различни от тези цени. Цените в различните градове варират, но като цяло тенденцията е подобна на тази в България – в курортните селища туристите плащат повече. Хърватска е красива страна, особено курортите, разположение по Адриатическото крайбрежие с многобройните си забележителности, поради което планирането на почивка в Хърватска определено си заслужава.