• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Правила за безопасно теглене на пари от банкомат

Всички ползваме банкомати, за да си набавим необходимите пари в брой. През последното десетилетие броят на тези устройства много се увеличи. Можете да ги намерите по улиците, в офисите на големите магазини, банки, търговските и студентски центрове, в институциите и др. Хората предпочитат да държат парите си в банка и да имат достъп до тях, без да влизат в контакт със служителите в клоновете, да чакат на опашки и да попълват бележки за теглене.

Въпреки че тегленето на пари от банкомат е сравнително лесна работа, е добре да научим някои основни правила за безопасно теглене на пари от банкомат. Има опасности, свързани с тегленето на пари, за които повечето от вас се досещат, но е добре да споменем и такива, които вероятно не знаете, за да предотвратите измами и опити за кражби. Има основни принципи при работата с банкомат, които е строго препоръчително да спазвате, ако не желаете да имате проблеми със загуба на средства и други неприятности.

Ще разделим правилата за теглене на пари от банкомат на три основни категории:

1. Лична отговорност и конфиденциалност
2. Защита от обир на злонамерени хора
3. Банкомати, заредени с фалшиви аксесоари, с цел кражба на данни

1) Личната отговорност и конфиденциалност включва:

  • Не давайте ПИН кода от картата си на никого

Бъдете по-конфиденциален по отношение на вашата карта. Дори да имате голямо доверие на човека, с когото имате отношения, парите могат да събудят неподозирани чувства и действия в него. Бъдете по-разумни и сдържани, когато става дума за пари. Понякога те са в състояние да разделят и най-близки приятели, а дори и да имате лоялен приятел, той може неволно да разкрие пред други хора вашия код.

  • Запомнете кода

Помнете своя ПИН, не го записвайте на различни хартийки, документи, телефони и други предмети, които са в близост до въпросната карта или които съхранявате на едно място с картата. По този начин ако загубите документите си или ви ги откраднат, крадците ще получат едновременно карта и код. В случай че загубите или ви откраднат картата, можете да я блокирате веднага, като се обадите по телефона на банката-издател. Тази мярка е ефикасна, ако ПИН кодът не е известен на другите.

  • Не давайте картата си на други хора

Вашата карта не е кредитно средство, с което да услужите на други хора. Това може след време да ви изиграе лоша шега. Ако решите да предоставите пари на други, по-добре им дайте пари в брой, а не картата си.

  • Не бройте парите си пред банкомата

Дори да нямате голямо доверие на техниката, не ви препоръчваме да стоите на едно място и да броите парите си. По-добре да останете незабелязани от злонамерени хора, отколкото да сте жертва на машината. Във втория случай най-вероятно ще бъдете обезщетени, след като обсъдите проблема с банката, но ако някой престъпник иска парите ви, трудно ще се възстановите от преживяването. С машината не можете да дискутирате проблеми, свързани с неточни суми, така че след като получите сумата си, се отдалечете от мястото. Оставете броенето на парите за по-късно.

2) За какво да внимавате, когато става въпрос за обирджии и други подозрителни хора около банкомата?

Нападенията над хора след теглене на пари от банкомат не са никак малко. За да осигурите безопасността си е добре да знаете някои правила, които да сведат риска от нападения или обир до минимум.

  • Изберете по-безопасни часове за теглене

Избягвайте да теглите пари след 19:00 часа! В САЩ най-много престъпления, свързани с обирите на хора, които ползват банкомати, се извършват в диапазона от 19:00  до 00:00  часа. Тези престъпления обикновено стават, след като получателят на парите приключи с транзакцията. В случай, че се нуждаете спешно от пари през нощта, по-безопасно е да ползвате устройство на оживено място, търговски център и друг обект.

Огледайте се и бъдете наясно със заобикалящата ви среда, преди да си тръгнете от банкомата. Ако се чувствате застрашен и мислите, че някой ви следва, е добре да влезете в най-близкия магазин или институция и да се обадите на полицията.

  • Избягвайте близък контакт с хората пред банкомата

Да сте социална личност е положително качество, но понякога има хора, които стоят в близост до вас на опашката пред банкомата и желаят настойчиво да ви помогнат или да видят какво правите. Спазвайте достатъчно дистанция от всички и ако някой от тях не желае да стои на разстояние, по-добре напуснете мястото.

Не разисквайте с доброжелателни хора пред банкомата проблемите, които изпитвате при тегленето. Това е потенциална заплаха за вас и много от тези помощници всъщност може да се окажат част от престъпна група. В случай че възникнат някакви проблеми, се обадете на телефона на вашата банкова институция, издател на картата или на собственика на банкомата. Бъдете особено внимателни, ако пред банкомата сте само вие и човекът, който иска да ви помогне или ви заговаря.

Възможно е да изглежда, че някой човек има проблем с тегленето на пари и ви моли за помощ да опитате да изтеглите с вашата карта, за да се увери, че автоматът е наред. Не може да сте сигурни дали в устройството няма поставен четящ сканиращ уред и да загубите ценна информация, така че ако ви помолят да вкарате вашата карта в банкомат, по-добре отидете на друг такъв.

3) Банкомати с техника за сканиране и др. следящи устройства, оборудвани от организирани престъпни групи

  • Оборудван банкомат с техника за кражба на информация (скимиране)

Обикновеният човек трудно може да разбере, че даден банкомат има подобна техника. В паркиран наблизо автомобил може да се намират хора, които по предавателно устройство приемат номера на картата и ПИН кода. Това комплексно устройство може да се инсталира от предната част на банкомата, така че ако забележите нещо подозрително по апарата отвън или отгоре, може да сигнализирате на органите на реда.

Местата, където може да бъдат поставени скимери, са входа на картовото устройство, клавиатурата (върху нея се поставя имитация на такава), безжична камера (на изхода на разписките с обектив, насочен към клавиатурата, за да заснеме кода). Всички тези синхронизирани устройства предават информация, която може да бъде използвана злонамерено срещу картодържателите.

  • Внимавайте за трика с тиксо

Ако парите ви не се появят, след като сте направили всички необходими стъпка на банкомата, проверете дали няма залепено прозрачно или друго тиксо на отвора за банкнотите. Този трик се прави в по-слабо развити страни, където хората считат, че автоматът явно не работи и парите им остават вътре зад тиксото. След като те напуснат мястото, престъпниците отстраняват тиксото и прибират парите.