• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Споделено пътуване в страната и чужбина

Твърде често се налага да пътуваме в рамките на града, страната или до чужбина. Обикновено това става с личен автомобил, градски транспорт или с държавните железници. По-големите дестинации изискват използването на въздушен транспорт, но цените на тези услуги често са доста високи. Най-често пътуваме сами и съответно поемаме всички разходи за превоза. Особено скъпо излиза пътуването до по-далечна дестинация, когато не пренасяте тежки багажи и пътувате самостоятелно.

Споделеното пътуване отразява желанието на хората да разделят разходите си за транспорт между пътниците в едно превозно средство. Днес с високите информационни технологии всеки може да провери в социалните мрежи дали има възможност за споделено пътуване в определена посока. Преди да се появи фейсбук, този род пътувания се е осъществявал чрез телефон или с разлепени обяви по спирки и други обществени места. Без социалните платформи споделеното пътуване много трудно щеше да придобие съвременната си популярност.

Какво представлява споделено пътуване с кола?

Няколко човека, които планират да посетят една и съща дестинация по едно и също време, пътуват с една кола и разделят разходите си за пътуването. Обикновено инициатор на общото пътуване е шофьорът, който съобщава за намерението си във фейсбук групите за споделено пътуване. Тогава други хора, които участват в същите групи и имат желание да пътуват с него, се събират и пътуват заедно. Споделеното пътуване с автомобил дава шанс на хората да спестят до 70% от цената за пътуването с лицензирани превозвачи. Поради тази причина хиляди българи ползват този начин на пътуване, като “споделеният трафик” е особено натоварен около празниците.

Предимства и недостатъци на споделеното пътуване с кола

Предимствата на споделеното пътуване са ясни – икономия на средства, запознанство с нови хора. Когато пътувате на автостоп, принципът е същия, но с тази разлика, че тук предварително уговаряте пътуването в социалната платформа. По този начин можете да видите какви са отзивите за човека, с когото ще пътувате.

Сред недостатъците не можем да не споменем липсата на законова уредба и опасността от срещата с напълно непознати хора, които могат да ви навредят. Липсата на законова уредба ви лишава от правото да се жалвате пред когото и да било от държавните институции, тъй като този вид превози не е лицензиран от държавата.

При споделеното пътуване сте няколко човека в един автомобил и възможността да пренасяте много багаж е малка. При договарянето можете да разберете дали има такава възможност. Не можете да тръгнете, когато пожелаете, тъй като зависите от други хора, подобно на междуградските маршрутки, които изчакват известно време превозното средство да се напълни.

Приложения за споделено пътуване

Повечето хора боравят основно със смартфони, затова се появиха много мобилни приложения за телефон. Те помогнат на желаещите да намерят други пътуващи или шофьор. Това са апликации като Tripinfy, 15toGo (българско), Uber, Start.bg и др, които можете да намерите в  Google Play и App Store.

Кои са най-големите групи за споделено пътуване?

В социалните мрежи и по-специално във Фейсбук са създадени няколко по-големи групи за споделено пътуване. Групите се категоризират според дестинациите, а най-популярна е групата за споделено пътуване между градовете Бургас – София. Тази Фейсбук група се нарича “Пътуващи Бургас – София и обратно!” и съществува от 2019 г. и до края на 2021 г. е увеличила членството си на 75 000 души. По този показател споменатата Фейсбук група се нарежда сред най-големите в социалната мрежа.

В групите влизат не само желаещите за превоз, но и шофьорите. Другите по-големи групи са пътуващите от и за Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Групите на пътуващите до по-малките областни градове в страната наброяват приблизително 15 000 члена. В тях членуват над 300 000 души, но не всеки се възползва от този вид превоз.

Сайтове за споделено пътуване

Споделеното пътуване набра популярност в цял свят и така се зародиха идеи да се създадат специализирани уебсайтове за такова пътуване. Въпреки че основната група хора, която се уговаря за споделени пътувания с автомобил, е съсредоточена във Фейсбук, това може да стане и на някои уебсайтове. В тях има търсачки, които откриват информацията според данните, които потребителите попълват, като дата на тръгване, час, град и др.

Може би очаквате, че ако ползвате услугите на подобен сайт, ще имате някаква защита или гаранция, но това съвсем не е така. Сайтовете само свързват шофьорите с желаещите да споделят пътуването си с тях.

Законна ли е дейността?

Почти всяко министерство на транспорта е подлагало на рестрикции споделеното пътуване чиято забрана поискаха професионалните превозвачи. Причината е, че човекопотокът в този вид транспорт намалява доходите на лицензирания транспорт.

От друга страна, когато пътуващите в една кола не реализират никакъв приход, а само разделят разходите си за гориво, няма никакво нарушение на закона. Това е така защото законът казва, че реализирането на печалба от превозваческа дейност поставя необходимостта от лиценз за извършването на подобна дейност. Въпреки това натискът от професионалната гилдия рефлектира върху всяко министерство и в момента уеб сайтовете за споделено пътуване са под ударите на закона.

Споделено пътуване в чужбина

Естествено разходите за пътуване на по-големи разстояния се увеличават. Това прави още по-примамлива идеята да споделите разходите за гориво, когато пътувате до други държави. Пътуванията до Европейския съюз вече не са проблем и много хора използват тази възможност, за да намалят чувствително разходите си.

Идеалният вариант разбира се е ваши спътници да са ви познати хора, но понякога това е невъзможно. Ако искате да пътувате с личен транспорт, за да се чувствате по-сигурни и спокойни по пътя, ще ви е необходим сигурен автомобил. За целта може да ползвате авто кредит от TBI Bank. Като улеснение за потребителите банката предоставя кредитен калкулатор на своя уебсайт. Желаем ви успешно и безпроблемно пътуване!