• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Цени за кемпер: Заслужава ли си инвестицията?

Мобилен дом, който можеш да вземеш с теб при пътуване и да не се тревожиш къде ще спиш и колко ще платиш за нощувки. Нещо повече – можеш да отседнеш, където пожелаеш днес, а утре на друго място, защото домът ти ще пътува с теб. Всичко това преди десетилетия вероятно е изглеждало в сферата на фантастиката, но днес е напълно осъществимо, ако притежаваш собствен кемпер. Той е особено необходим на авантюристите, които обичат постоянно да пътуват и да сменят местоживеенето си.

Кемперът ти дава редица предимства и премахва много ограничения, свързани със статичното жилище, но и разбира се крие някои недостатъци. Тук ще разгледаме всички „за“ и „против“ дали си заслужава да инвестираш в кемпер.

Предимства на кемперите

Кемперите са изключително практични и функционални, тъй като са снабдени с всичко необходимо за живеене както в градски, така и в планински условия на места без вода и електричество. Те разполагат с резервоар за питейна вода, побиращ до 120 литра, друг резервоар за отпадни води от тоалетната и банята, газова бутилка и екологичен тоалетен блок.

За разлика от караваната, която изисква автомобил, към който да бъде прикачена, кемперът е едно цяло, което го прави изключително подходящ за дълги пътувания с постоянни спирки. В него има падащо легло, салон за сядане и две седалки в кабината, които могат при необходимост да се завъртят, за да формират салона. Оборудването включва хладилник, печка с котлони и плот, отделна баня, където има мивка, душ с топла и студена вода и тоалетна. Много кемпери са оборудвани и с шкафове и рафтове, където можеш да наредиш необходими за пътуването вещи.

Обикновено кемперите побират четири човека, тъй като разполагат с две фиксирани легла и падаща спалня, което ги прави подходящ вариант за младо семейство с две деца. Друго предимство на кемпера пред караваната е наличието на огромен багажник, приличащ по-скоро на килерче, където можеш да съхраняваш багажа, необходим за пътуването.

Нещо повече – за шофирането на кемпер не е необходима допълнителна шофьорска категория, ако кемперът ти не надхвърля 3500 кг. Това означава, че можеш спокойно да започнеш да шофираш новата си придобивка без да ходиш на допълнителни курсове. Кемперите са с различни конфигурации и вместимост, като отделните модели в зависимост от големината си могат да побират от 2-ма до 6-ма души.

Освен изброеното по-горе задължително оборудване на кемпера, някои модели кемпери са оборудвани допълнително с климатик, сателитна чиния, кафе машина и дори със слънчеви панели. Разбира се някои по-скъпи кемпери имат и още допълнителни екстри, които наподобяват удобството от престой в 5-звезден хотел.

Недостатъци на кемперите

Един от главните недостатъци на кемпера е свързан с размерите. Те са високи, дълги и широки, което означава, че не са толкова маневрени и не можеш да ги караш удобно или да ги паркираш на тесни улички. Разходът за гориво е друг недостатък, тъй като колкото по-голямо е превозното средство, толкова по-голямо количество гориво изразходва. Не трябва да се подценяват и разходите, които ще имаш за поддръжката на това мобилно удобство като тези за ремонт или подмяна на частите.

И не на последно място, не очаквай, че кемперът предоставя толкова място за живеене, колкото апартаментът ти. Всъщност кемперът е пригоден най-вече за нощуване, а мястото вътре е ограничено, като всичко необходимо е побрано на малка вътрешна площ.

Какви са цените на кемпер втора ръка?

Цените на кемперите варират в зависимост от модела и марката, от това дали са нови или употребявани и редица други фактори. Например, кемпер Hymer втора употреба със 123 к.с. струва 76 000 лв, докато малък кемпер втора употреба от рода на Mercedes Marco Polo тип 4х2 може да струва някъде в порядъка на 30 000 лв. В OLX сайта е възможно да намериш дори още по-евтини предложения за кемпер втора ръка, започващи от 15 000 лв и нагоре. Кемперите, използващи се за търговски цели, са на стойност над 30 000 лв.

Колко трябва да платиш за чисто нов кемпер?

Ако разглеждаш вариант за закупуване на нов кемпер, трябва да си подготвиш над 120 000 лв, като цената на по-добре оборудваните кемпери може да възлезе на над 200 000 лв. Разбира се, цените на караваните са в пъти по-евтини и спокойно можеш да закупиш чисто нова каравана за 15 до 20 хиляди лева.

Колко струва наем на кемпер?

Ако нямаш пари за такава голяма инвестиция и все пак искаш да се възползваш от всичките ѝ предимства, можеш да обмислиш варианта за наем на кемпер, който е по-достъпното решение.

Цените на кемпер, нает по време на пиков сезон за до 1 седмица, достигат до 160 лв на ден, докато в нисък сезон между 1 октомври и 31 март цената на ден достига 140 лв. Цената на дневна база намалява в зависимост от дължината на периода, за който желаеш да наемеш кемпера. Например, ако в пиков сезон искаш да наемеш кемпер за 15 дни, цената, която трябва да платиш, е 120 лв на ден, но ако планираш да наемеш кемпера за период по-дълъг от 3 седмици, цената на ден ще спадне на 110 лв.

Обикновено фирмите, предоставящи кемпер под наем, предоставят и допълнително оборудване срещу доплащане, което може да включва външна маса и столове, спално бельо със завивки, хавлии и др. Трябва да си наясно, че е възможно освен тези цени да платиш и еднократна такса за почистване в размер между 70 и 100 лв, както и депозит за периода под наем, който възлиза на 1000 лв.